Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Συμπεριφορά


Αποτέλεσμα εικόνας για beggar

Πολλοί μιλάνε για την κακοτροπία των ζητιάνων.Πολλές φορές κι εγώ πιάνω τον εαυτό μου να ενοχλείται από το ύφος,την πιεστικότητα,τη γλώσσα κάποιου που ζητιανεύει.Ας μπούμε όμως στη θέση του.Στη θέση κάποιου που τα όνειρά του ματαιώθηκαν,η καριέρα του κατέρρευσε,η ζωή του διαλύθηκε.Ας μπούμε στη θέση κάποιου που ό,τι τον αφορά έχει καλυφθεί από πλήρη αποτυχία.Που στα μάτια όλων είναι άνθρωπος κατώτερης κατηγορίας.Πόσο ευγενείς,ευγνώμονες και χαμογελαστοί θα ήμασταν τότε;Οι ζητιάνοι με κακή συμπεριφορά δεν είναι αξιοκατάκριτοι.Οι ζητιάνοι με καλή συμπεριφορά είναι αξιέπαινοι.  

6 σχόλια:

  1. Στο θέμα των ζητιάνων είναι που πιάνεις τον εαυτό σου να ζητά απεγνωσμένα τη Θεία Φώτιση και την αρετή της Διακρίσεως. Εδώ σε θέλω, μάστορα.. Θυμάμαι τη μακαρίτισσα τη γιαγιά μου που μου 'χε δώσει ένα από τα πολλά καρτελάκια, που μοίραζαν τότε οι διάφορες (παρα)εκκλησιαστικές οργανώσεις στους ναούς, και το οποίο απεικόνιζε δύο χέρια να ανταλλάζουν έναν οβολό και στο βάθος, ψηλά στον ουρανό, δύο άγγελοι, υπό την επίβλεψη του Χριστού, το κατέγραφαν σε ένα βιβλίο. Τίποτε δεν πάει χαμένο, λοιπόν..
    Άκου τώρα και την άλλη πλευρά: προ διετίας γυρνούσα με τη μηχανή, και σε έναν δρόμο του Πειραιά, όπισθεν του Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας, βλέπω μια γριά να έρχεται αντιθέτως(μονόδρομος) σέρνοντας ένα παπί. Έκοψα γκάζι, τόσο γιατί μου ένευσε, όσο και γιατί το θέαμα μιας γριάς να σέρνει μηχανάκι μου φάνηκε θεόκουλο. Τεσπα, μπήκε στο ψητό και μου ζήτησε ένα δίευρο, γιατί, λέει, είχε μείνει από βενζίνη.. Της το έδωσα χωρίς δεύτερη σκέψη κι αφού με ευχαρίστησε, έριξε κάτι κατάρες στις συντάξεις που δε φτάνουν να βγει ο μήνας και απεχώρησε συνεχίζοντας να σέρνει το παπί.. Εγώ έφυγα στενοχωρημένος και μέχρι να φτάσω δύο στενά παρακάτω, άρχισα να βασανίζομαι από σκέψεις τύπου "καλά ρε μλκ, δεν της έδινες κανά 5ευρω να φουλάρει; και γιατί δεν προσφέρθηκες να την ζμπρωξεις {κοινώς "πατάκι"} μέχρι το πλησιέστερο βενζινάδικο;;" Με τέτοιες σκέψεις, λοιπόν, κάνω αναστροφή. Η γριά άφαντη. Πήγα στο μοναδικό βενζινάδικο εκεί γύρω και αφού ρώτησα τους υπαλλήλους, τους είδα να ξεραίνονται στα γέλια και να μου απονέμουν το.. πενταδάκτυλο βραβείο, λέγοντας μου πως η τύπισσα είναι σεσημασμένη απατεώνισσα και πως ήμουν ο νιοστός βλάκας που την πατούσε!.. Δε μπορείς να φανταστείς πως ένιωσα, ήθελα να τη βρω και να την πατήσω! Αμ ο άλλος, που στηνόταν μεταμεσονύχτια έξω από το Τζάνειο με μια συνταγογράφηση στο χέρι και σου ζητούσε μερικά ευρώ για να συμπληρώσει το ποσό!...
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιος αββάς,συνάντησε έναν γυμνό ζητιάνο στο δρόμο.Τον λυπήθηκε και του έδωσε το πανωφόρι του.Εκείνος το πήρε και πήγε και το πούλησε.Ο αββάς λυπήθηκε γιατί πιάστηκε κορόιδο.Το βράδυ του εμφανίστηκε ο Χριστός φορώντας αυτό το ίδιο πανωφόρι και του είπε:Μη λυπάσαι,να το πανωφόρι που έδωσες το φοράω.

      Δεν έχει σημασία πόσο χρειαζόταν αυτός που έλαβε την ελεημοσύνη αλλά με ποια διάθεση έδωσες εσύ.Επιπλέον δεν δίνουμε για να λάβουμε ως αμοιβή τον Παράδεισο(προτεσταντισμός).Δίνουμε γιατί βλέπουμε παντού αδερφούς μας και εικόνες του Κυρίου.Έστω και κακότροπους και απατεωνίσκους.

      Η διάκριση χρειάζεται σε αυτούς που ζητάνε μεγάλα ποσά,συνήθως συγγενείς και φίλοι,και όχι στους ζητιάνους και μικροαπατεώνες του δρόμου.

      Διαγραφή
  2. Εδώ είναι που προβληματίζομαι και κάνω σύνδεση με την προηγούμενη κουβέντα. Αν ο συνάνθρωπος είναι εικόνα Κυρίου, γιατί να διστάζουμε να του ανοίξουμε την καρδιά μας; δεν είναι λίγο αντιφατικό δογματικά αυτό που λέει ο Άγιος Σεραφείμ; (άσχετα αν εμπειρικά συμφωνώ μαζί του)
    Και, εντάξει, στους ζητιάνους & τους μικροαπατεώνες, ας πάει το παλιάμπελο.. Μπορείς να δεις εικόνα Θεού στους δυο γύφτους (ελπίζω να μη διαβάζει ο Δημητράς το μπλογκ σου) που έκαναν χαλκομανία την 73χρονη στην Κινέτα;
    Θα μου πεις, τώρα, για τον Άγιο Διονύσιο, που φυγάδεψε το φονιά του αδελφού του.. Και γω, θα σου πω τραγουδιστά, μιας και πιάσαμε τα τραγούδια σήμερις..
    https://m.youtube.com/watch?v=b0ms7ECleoY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είστε φρόνιμοι ως οι όφεις και ακέραιοι ως οι περιστερές,είπε ο Χριστός.Βοηθάμε μεν, δεν βάζουμε το κεφάλι όμως και στη λαιμητόμο μόνοι μας.Θέτουμε όρια.

      Είναι δύσκολο σε τέτοια εγκλήματα να σκεφτείς πως και οι εγκληματίες είναι εικόνες του Θεού.Όπως και η περίπτωση Πάσσαρη.Βέβαια αν το ψάξεις,και αυτό όπως και άλλα εγκλήματα,για να δεις τι οδήγησε αυτούς τους ανθρώπους σε αυτό το έγκλημα βρίσκεσαι μπροστά σε άβολα συμπεράσματα.Αλλιώς μένεις απλά στην κτηνωδία που διέπραξαν.

      Δεν μπορούμε να κάνουμε όλοι ότι έκανε ο Άγιος Διονύσιος.Νομίζω πως αρκεί να μην κάνουμε τα πράγματα χειρότερα

      Διαγραφή
    2. Παπα-Κωστα αυτο που ειπες για τον Αββα και τον ψευτη ζητιανο ειναι αληθες και ομορφο! ο Γιωργος αναρωτηθηκε οι δυο αθιγγανοι που ειναι γιναν φονιαδες ειναι δυνατον να ειναι εικονα Θεου? Ειναι απλο το πραγμα! Ολοι οι ανθρωποι εχουμε δημιουργηθει κατ' εικονα του Θεου αλλα δεν φτανουμε ολοι στο καθ'ομοιωσην! Μετα το προπατορικο αμαρτημα αμαυρωθηκε η δυνατοτητα του ανθρωπου να φτασει στο καθ'ομοιωσην! Μετα τη Σταυρωση και την Ανασταση του Χριστου ο ανθρωπος ανεκτησε τη δυνατοτητα να φτασει στο καθ'ομοιωσην αλλα ολο αυτο προυποθετει αγωνα! ο ανθρωπος που ειναι απατεωνας μπορει να εχει μονο το κατ'οικοναν αλλα εφωσον δεν μετανοησει και δεν αγωνιστει δεν φτανει στο καθ'ομοιωσιν! Κανενας ανθρωπος δεν γεννιεται καλος η κακος! Υπαρχουν λογοι και αιτιες και βιωματα που τον οδηγουν στη διαπραξη αμαρτιων και κακουργηματων! Η περιπτωση του Πασαρη με ειχε προβληματισει και εμενα οχι τοσο για τους λογους που τον οδηγησαν σε οτι διεπραξε αλλα ο πονηρος λογισμος με κανει να αναρωτιεμαι εαν ο ανθρωπος αυτος οντως εχει μετανοησει για τα εγκληματα του η απλως προσποιειται!

      Διαγραφή
    3. Παπα-Κωστα αυτο που ειπες για τον Αββα και τον ψευτη ζητιανο ειναι αληθες και ομορφο! ο Γιωργος αναρωτηθηκε οι δυο αθιγγανοι που γιναν φονιαδες ειναι δυνατον να ειναι εικονα Θεου? Ειναι απλο το πραγμα! Ολοι οι ανθρωποι εχουμε δημιουργηθει κατ' εικονα του Θεου αλλα δεν φτανουμε ολοι στο καθ'ομοιωσην! Μετα το προπατορικο αμαρτημα αμαυρωθηκε η δυνατοτητα του ανθρωπου να φτασει στο καθ'ομοιωσην! Μετα τη Σταυρωση και την Ανασταση του Χριστου ο ανθρωπος ανεκτησε τη δυνατοτητα να φτασει στο καθ'ομοιωσην αλλα ολο αυτο προυποθετει αγωνα! ο ανθρωπος που ειναι απατεωνας μπορει να εχει μονο το κατ'οικοναν αλλα εφωσον δεν μετανοησει και δεν αγωνιστει δεν φτανει στο καθ'ομοιωσιν! Κανενας ανθρωπος δεν γεννιεται καλος η κακος! Υπαρχουν λογοι και αιτιες και βιωματα που τον οδηγουν στη διαπραξη αμαρτιων και κακουργηματων! Η περιπτωση του Πασαρη με ειχε προβληματισει και εμενα οχι τοσο για τους λογους που τον οδηγησαν σε οτι διεπραξε αλλα ο πονηρος λογισμος με κανει να αναρωτιεμαι εαν ο ανθρωπος αυτος οντως εχει μετανοησει για τα εγκληματα του η απλως προσποιειται!

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...