Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Το Παλίμψηστο Γεωργιανό Ευαγγέλιο στη λίστα της UNESCO

The Georgian Gospel-Palimpsest included in UNESCO Memory of the World Register

georgianjournal.ge

Το Γεωργιανό Ευαγγέλιο-Παλίμψηστο, που φυλάσσεται στα Εθνικά Αρχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Γεωργίας, προστέθηκε στη Μνήμη του Παγκόσμιου Μητρώου της UNESCO . Η απόφαση λήφθηκε από την Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή της παγκόσμιας μνήμης της UNESCO,που συγκλήθηκε στο Παρίσι στις 24-27 Οκτωβρίου. 

Το γεωργιανό χειρόγραφο είναι μεταξύ 78 συλλογών και εγγράφων που προστέθηκαν στο μητρώο το 2017. 

Η νέα μελέτη της περγαμηνας ανακάλυψε τρία στρώματα στο κείμενο. Τα δύο κορυφαία στρώματα είναι σε γραφή Nuskhuri που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον 9ο αιώνα και το τρίτο σε γραφή Asomtavruli, η οποία είναι η παλαιότερη γεωργιανή γραφή που χρονολογείται τουλάχιστον στον 5ο αιώνα. Και οι δύο γραφές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία.

geotv.ge

Τα δύο ανώτερα στρώματα είναι αντίγραφα του Ευαγγελίου ενός από τους πιο αγαπητούς αγίους της Γεωργίας, ο Γεώργιος Μιτατσμίντελλι, γνωστός επίσης ως Γεώργιος Ιβηρίτης και Γεώργιος ο Αθωνίτης (1009-1065). Ήταν Γεωργιανός μοναχός και συγγραφέας πνευματικών κειμένων και μετέφρασε πολλές εκδόσεις της Βίβλου στη Γεωργία, δρώντας ως σύνδεσμος μεταξύ Γεωργίας και Βυζαντίου. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να προσδιορίσουν το τρίτο στρώμα. 


Το Ευαγγέλιο ήρθε στο Εθνικό Μουσείο της Γεωργίας το 1924 από την Εκκλησία της Θεοτόκου στο χωριό Tortiza στην περιοχή Gori, πενήντα έξι μίλια βορειοδυτικά της Τιφλίδας. Σε παλαιότερες περιγραφές του χειρόγραφου λέγεται πως είναι από τον δέκατο τέταρτο αιώνα, αλλά οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία από τον ένατο-δέκατο, τον δωδέκατο, τον δέκατο τρίτο, τον δέκατο τέταρτο και τον δέκατο έβδομο και τον δέκατο έβδομο αιώνα.

Και τα τρία στάδια του γεωργιανού αλφαβήτου παρουσιάζονται στο χειρόγραφο. Το παλαιότερο στρώμα που προσδιορίζεται στους αιώνες IX-X είναι γραμμένο στην Asomtavruli, το δεύτερο και το τρίτο στρώμα (XII-XIV cc) - στη Nuskhuri, και οι προσθήκες των XIII-XVIII αιώνων - Το χειρόγραφο είναι καλά διακοσμημένο:ο Ευαγγελιστής Ματθαιος,ο Ευαγγελιστής Μάρκος, ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής και o Ιερός Κριτής. Η αρχή των Ευαγγελίων είναι ευθυγραμμισμένη από ζώα. Το ανώτερο στρώμα και ο μιμητής- κάποιος Giorgi, και ο ευεργέτης είναι ένας μοναχός. 

Το 2011, μια συλλογή περίπου 1.000 βυζαντινών χειρογράφων από τη Γεωργία συμπεριλήφθηκε στη λίστα "Μνήμη του Κόσμου" της UNESCO. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...