Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ο αρμένικος Kochari στη λίστα της UNESCO



panorama.am

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) συμπεριέλαβε τον παραδοσιακό ομαδικό χορό  των Αρμενίων Κοτσάρι στον κατάλογο της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τη δωδέκατη σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Διαφύλαξη της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιείται στο νησί Jeju της Κορέας.

"Κοτσάρι,ο παραδοσιακός ομαδικός  χορός , που μόλις εγγράφηκε στον κατάλογο  Εκπροσώπων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας", δήλωσε ο οργανισμός στο Twitter .



Νωρίτερα φέτος, η αίτηση της Αρμενίας για τη συμπερίληψη του παραδοσιακού ομαδικού χορού "Κοτσάρι" στη λίστα της UNESCO αξιολογήθηκε θετικά από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

"Το Κοτσάρι είναι ένας παραδοσιακός χορός που εκτελείται ευρέως σε όλη την Αρμενία κατά τη διάρκεια των διακοπών, εορτασμών, οικογενειακών τελετών και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων. Είναι ανοιχτό σε όλους τους συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικής θέσης.

Το Κοτσάρι παρέχει την αίσθηση της κοινής ταυτότητας και αλληλεγγύης, συμβάλλει στη συνέχεια της ιστορικής, πολιτιστικής και εθνικής μνήμης και προάγει τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των μελών της κοινότητας όλων των ηλικιών. Μεταδίδεται μέσω μη τυπικών και επίσημων μέσων και είναι ένας από τους σπάνιους παραδοσιακούς χορούς του οποίου η αλυσίδα μετάδοσης δεν έχει διακοπεί ποτέ ", αναφέρει μια δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού.

Η Αρμενία επικύρωσε το 2006 τη Σύμβαση της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2003) και μέχρι σήμερα η οργάνωση περιλάμβανε τέσσερα αρμενικά στοιχεία στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της - το παραδοσιακό αρμενικό ψωμί lavash, το αρμένικο duduk, το khachkar (σταυρός σε πέτρα) και το εθνικό έπος της Αρμενίας "David of Sassoun".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...