Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Χριστούγεννα στην Τεχεράνη

Τεχεράνη, 25 Δεκεμβρίου ( Mehr News Agency ) - Θα εκπλαγείτε ή και όχι, ανάλογα με το πόσα γνωρίζετε για το Ιράν (και από αξιόπιστες πηγές, που εντάξει, αυτό τώρα ακούγεται σαν μια πραγματική πρόκληση) , αλλά τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στο Ιράν. 
Μπορεί να είναι περίεργο, γιατί για ένα κυρίως μουσουλμανικό έθνος, όπου οι Χριστιανοί αποτελούν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας, μπορεί να νομίζετε ότι όλα τα σημάδια και τα ίχνη των Χριστουγέννων, από έλατα διακοσμημένα με κόκκινα, πράσινα και χρυσά κουτιά δώρων τοποθετημένα πίσω από τα παράθυρα ως τις φάτνες με τις μορφές της Παναγίας, του Ιωσήφ και του μωρού Ιησού, θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εντοπιστούν στους δρόμους.


Όμως, στην Τεχεράνη, όπου ζουν περισσότεροι από 46.000 Χριστιανοί από τα 117.000 μέλη αυτής της μειονοτικής ομάδας, το πνεύμα των Χριστουγέννων μπορεί να γίνει αισθητό ιδιαίτερα στις χριστιανικές γειτονιές της πρωτεύουσας.
Οι Αρμένιοι που συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος του χριστιανικού πληθυσμού του Ιράν (οι Ασσύριοι, οι Καθολικοί, οι Προτεστάντες και οι Ευαγγελικοί Χριστιανοί συνθέτουν τα υπόλοιπα), είναι οπαδοί του Ανατολικού(oriental) Ορθόδοξου κλάδου του Χριστιανισμού και ως εκ τούτου γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ταυτόχρονα με τα Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου.
Όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στο σπίτι με την παρέα φίλων και οικογενειών, ακολουθούμενα από αρκετές μέρες επισκέψεων σε συγγενείς, μια παράδοση την οποία παρατηρούμε και κατά τις αργίες Norouz (Περσική Πρωτοχρονιά). Υπάρχουν τουλάχιστον 600 εκκλησίες στο Ιράν που κάνουν ειδικές ακολουθίες τη νύχτα των Χριστουγέννων, όπως η Αρμενική Εκκλησία του Αγίου Σαρκίς στη Λεοφ. Βίλα της Τεχεράνης. Ειδικές εκδηλώσεις, επίσης, πραγματοποιήθηκαν στη λέσχη Αραράτ στη γειτονιά Vanak της Τεχεράνης, η οποία ανήκει στον αρμενικό Πολιτιστικό Οργανισμό Αραράτ και ιδρύθηκε το 1944, και θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους των Αρμενίων του Ιράν.
Στις 25 Δεκεμβρίου, η έντονη κυκλοφορία στις κοσμοπολίτικες πόλεις, καθώς και η έλλειψη χιονιού, ιδιαίτερα στην Τεχεράνη αυτή τη στιγμή, μπορεί να θέσει ένα εμπόδιο στο εορταστικό πνεύμα (ή όχι, εάν γιορτάζετε τα Χριστούγεννα στο σπίτι και αυστηρά ως θρησκευτική παράδοση) αλλά οι όμορφες διακοσμήσεις στα εμπορικά κέντρα και τα ξενοδοχεία, οι πολύχρωμες βιτρίνες με μπαστούνιαζαχαρωτά, οι χιονισμένες μπάλες και οι φιγούρες του Άγιου Βασίλη πίσω από τα παράθυρα των καταστημάτων, και ο χαρούμενος ενθουσιασμός της εορταστικής διάθεσης που εισάγεται στις αναρτήσεις Instagram και Twitter , μπορούν να το αντισταθμίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...