Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικη λειτουργία ξανά στη Μοσούλη

aina.org

(BBC) - Μια Χριστουγεννιάτικη λειτουργία τελέστηκε σε μια εκκλησία στην ιρακινή πόλη Μοσούλη για πρώτη φορά από την απομάκρυνση των μαχητών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (IS) από την περιοχή.
Κάτω από το ΙΚ, η δημόσια τέλεση οποιωνδήποτε χριστιανικών τελετουργικών ήταν επικίνδυνη και δύσκολη.
Πολλοί Χριστιανοί έφυγαν εξαιτίας των διώξεων, με το ΙΚ  να αναγκάζει τους πιστούς να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ, να πληρώσουν έναν φόρο ή να αντιμετωπίσουν το θάνατο.
Οι ιρακινές δυνάμεις νίκησαν το IΚ  στΗη Μοσούλη τον Ιούλιο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε ότι η τριετής εκστρατεία για την απομάκρυνση του ΙΚ από το Ιράκ ήταν επιτυχημένη.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, τεθωρακισμένα οχήματα κάθονταν έξω από την εκκλησία του Αγίου Παύλου και, μέσα, λευκά φύλλα κάλυπταν τα  βομβαρδισμένα κουφώματα.
Ο πατριάρχης της Καθολικής Εκκλησίας των  Χαλδαίων του Ιράκ, Λούις Ραφαήλ Σάκο, ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για "ειρήνη και σταθερότητα στη Μοσούλη, το Ιράκ και τον κόσμο".


Ο Farqad Malko ένας χριστιανός που επέστρεψε στην πόλη μετά την ήττα του ΙΚ, δήλωσε ότι η λειτιυργία ήταν "σημαντική για την επανεκκίνηση της χριστιανικής ζωής".
Η λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Παύλου στο Mosul ήταν η πρώτη λειτουργία των Χριστουγέννων εδώ και  χρόνια. EPA)
Ο Άγιος Παύλος είναι η μόνη λειτουργούσα εκκλησία στη Μοσούηλ και είναι ανοιχτή μόνο χάρη στις προσπάθειες των εθελοντών, αναφέρει το πρακτορείο AFP.
Παρά το τέλος της κυριαρχίας του ΙΚ, η κατάσταση της ασφάλειας στην πόλη εξακολουθεί να είναι τεταμένη. EPA)
Πριν από την επέλαση του ΙΚ το 2014, οι ηγέτες των εκκλησιών εκτιμούν ότι η Μοσούλη είχε μια  χριστιανική κοινότητα των 35.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...