Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Η Βηθλεέμ έχει το βλέμμα στην Ιερουσαλήμ


slpress.gr 

Στην Ιερουσαλήμ είναι στραμμένα τα βλέμματα εκατομμυρίων πιστών, αυτά τα Χριστούγεννα, μετά την αναταραχή στην ευρύτερη Μέση Ανατολή που προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος της πόλης, στην οποία εδράζονται τρεις θρησκείες, αποτέλεσε σημείο σχολιασμού στα μηνύματα που απέστειλαν για την μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, παγκόσμιοι θρησκευτικοί ηγέτες.
Υποδεχόμενος στο Φανάρι, τους μικρούς μαθητές των Ομογενειακών σχολείων που έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίοςευχήθηκε το 2018 να αποτελέσει έτος ειρήνης για την Παλαιστίνη, τη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ αναφέρθηκε στο δράμα των προσφύγων, αλλά και του λαού της Παλαιστίνης.
«Είναι αρκετά τα προβλήματα από τα οποία υποφέρει ο κόσμος στη Μέση Ανατολή και ήταν περιττό να προστεθούν και άλλα προβλήματα τον τελευταίο καιρό», σημείωσε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ενώ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του status quo στα Ιεροσόλυμα, το οποίο, όπως είπε, «έρχεται να ανατραπεί με τις πρόσφατες αποφάσεις».
Ο κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στις ευχές που του απέστειλε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, για τα Χριστούγεννα είπε ότι του αντευχήθηκε «ο λαός του, που τόσο πολύ υπέφερε τα τελευταία χρόνια, τόσο πολύ αδικήθηκε, αιματοκυλίστηκε, να περάσει ένα νέο έτος με ειρήνη, επιτέλους, και με γαλήνη».

«Urbi et orbi»  

Πολιτικός αναμένεται να είναι και ο τόνος της ευλογίας «Urbi et orbi»  («στην πόλη και στον κόσμο»), που θα δώσει σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος.


Πρόκειται για την παραδοσιακή ευλογία που ακολουθεί την  χριστουγεννιάτικη ομιλία του, στην οποία ο Πάπας κάλεσε το 1,3 δισεκατομμύριο Καθολικούς του πλανήτη να επιδεικνύουν «φιλοξενία και να μην αδιαφορούν για το δράμα των μεταναστών, οι οποίοι συχνά εκδιώκονται από τη γη τους».
«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι δεν έχει τη θέση του σε αυτή τη Γη», τόνισε την Κυριακή στην παραδοσιακή ομιλία του, ο Ποντίφικας.

Μελαγχολική ατμόσφαιρα στην Πλατεία της Φάτνης

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έχει προκαλέσει σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και όπως ήταν αναμενόμενο επισκίασε τη γιορτή των Χριστουγέννων για τους Παλαιστίνιους χριστιανούς.
Η ατμόσφαιρα στην Πλατεία της Φάτνης, στην Βηθλεέμ, ήταν μελαγχολική, παρά τα κάλαντα που ακούγονταν διαρκώς από τα μεγάφωνα. Οι δυνατοί άνεμοι που φυσούσαν κοντά στο Ναό της Γεννήσεως, εκεί όπου, σύμφωνα με την παράδοση, η Μαρία γέννησε τον Ιησού, δεν στάθηκαν εμπόδιο για εκατοντάδες Παλαιστίνιους και τουρίστες να πάνε στο σημείο για να δουν την παρέλαση των προσκόπων. Η δυνατή βροχή όμως, που έπεσε το βράδυ, χάλασε το γιορτινό κλίμα, το οποίο ήταν ήδη βαρύ, λόγω των εξελίξεων.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η μητέρα μας»

Στη Βηθλεέμ, στην Δυτική Όχθη, σήμερα παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ, οι εντάσεις δεν σταματούν ποτέ. Παρά την έντονη πνευματικότητα της λειτουργίας που γίνεται τα μεσάνυχτα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή, ο οποίος χοροστάτησε, δεν μπόρεσε να μην τονίσει τις συνέπειες της μονομερούς απόφασης του Αμερικανού προέδρου.
Ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα κάλεσε τους χριστιανούς, που «ανησυχούν και ίσως είναι κατατρομαγμένοι από τη μείωση του αριθμού τους», να επιδείξουν θάρρος μέσα στην αναταραχή. Κατήγγειλε επίσης τους πολέμους που διεξάγει «κάθε Ηρώδης σήμερα για να γίνει μεγαλύτερος, για να καταλάβει περισσότερο χώρο».
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή επέμεινε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη της ειρήνης» και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, αν κάποιος αποκλειστεί», επιμένοντας στην αρχή που θέλει την Ιερουσαλήμ να είναι μια πόλη για δύο λαούς και τρεις θρησκείες.
«Η Ιερουσαλήμ είναι η μητέρα μας» είπε χαρακτηριστικά και αν η μητέρα χάσει ένα από τα παιδιά της «δεν μπορεί να βρει την ειρήνη. Συνεπώς ας προσευχηθούμε για την Ιερουσαλήμ» τόνισε, παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Σε ρόλο ξεναγού ο Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των αντιδράσεων για την απόφαση Τραμπ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προσφέρθηκε να αναλάβει χρέη ξεναγού για τους χριστιανούς προσκυνητές.
Σε ένα βίντεο, το οποίο ανάρτησε στο Twitter, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ εμφανίζεται με φόντο την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Στο μήνυμα με τίτλο «Καλά Χριστούγεννα από την Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του Ισραήλ!», ο Νετανιάχου περιέγραψε το Ισραήλ ως έναν παράδεισο για τους χριστιανούς και σημείωσε:«προστατεύουμε τα δικαιώματα όλων όσοι προσκυνούν στους ιερούς τόπους πίσω μου».
Στο βίντεο, το οποίο έχει διάρκεια ενός λεπτού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρει διάφορες ιερές τοποθεσίες για τους χριστιανούς, στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι το να επισκεφθούν αυτά τα μέρη θα τους οδηγούσε «στα βήματα του Ιησού και τις ρίζες της εβραϊοχριστιανικής κληρονομιάς μας».
«Για εσάς που έρχεστε στο Ισραήλ, θα σας προσφέρω μια τουριστική ξενάγηση. Στην πραγματικότητα, εγώ θα είμαι ο ξεναγός σας σε αυτήν την ξενάγηση», τόνισε ο Νετανιάχου, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει του χρόνου τα Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν αν είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...