Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Το χαλί "Grigor Zohrap" επιστρέφει στην Αρμενία μετά από 100 χρόνια


panorama.am


Το χαλί ιστορικού ενδιαφέροντος "Grigor Zohrap", το πρώτο και πιο αναμενόμενο έκθεμα του μουσείου χαλιών, εγκαινιάστηκε επίσημα στο Εθνικό Κέντρο Αρμενικού Χαλιού στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο Grigor Zohrap (1861-1915) ήταν ένας εξαιρετικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, ένας από τους σημαντικότερους δικηγόρους της εποχής, δημόσιο πρόσωπο 
 και πολιτικός, μέλος του οθωμανικού κοινοβουλίου, θύμα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ενώ ζούσε και εργαζόταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο δυτικός Αρμένιος συγγραφέας έχαιρε εκτίμησης τόσο από τον αρμενικό όσο και από τον τουρκικό πληθυσμό.

Ως μέλος του οθωμανικού κοινοβουλίου συμμετείχε ενεργά σε κοινοβουλευτικές συζητήσεις, έθιξε τα πιο απαιτητικά ζητήματα και ζήτησε λύσεις γι 'αυτά.

Ο Zohrap περιέγραψε τον εαυτό του ως "τον συνήγορο του Συντάγματος".

Παρόλο που ο Γκρίγκορ Ζοχράπ απολάμβανε τη στενή φιλία και αγάπη της πολιτικής ελίτ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν διέφυγε από τη μοίρα του λαού του.

Δολοφονήθηκε βίαια με το διάταγμα της οθωμανικής κυβέρνησης. Στις 2 Ιουνίου 1915, τη νύχτα, όταν ο Zohrap συνελήφθη, έπαιζε χαρτιά στη λέσχη Cercle d'Orient με τον Talaat Pasha και τον Halil Bey. Ήταν ήδη μεσάνυχτα όταν ο Zohrap σηκώθηκε για να φύγει από τη λέσχη. Ο Ταλάτ πασάς επίσης σηκώθηκε, τον πλησίασε  και τον φίλησε στο μάγουλο. Αυτό το φιλί έμεινε στην ιστορία ως το φιλί του θανάτου του Talaat Pasha.




Το χαλί "Grigor Zohrap" είναι ένα συμβολικό επίτευγμα για το Αρμενικό Μουσείο Χαλιών. Συνοψίζει μια ολόκληρη περίοδο της ιστορίας του λαού της Αρμενίας με ατέλειωτο αγώνα, μεγάλες απώλειες και την ικανότητα επιβίωσης.

Το αρμενικό οροπέδιο είναι ένα από τα παλαιότερα κέντρα υφαντικής χαλιών και παρόλο που τα χαλιά των Αρμενίων είναι διαφορετικά στα χρώματα, στολίδια, σύμβολα, μοτίβα, εξακολουθούν να ξεχωρίζουν στα αρχικά χειρόγραφα.

Τα χαλιά πορτρέτου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την ποικιλομορφία. Το χαλί με το πορτρέτο του Γκριγκόρ Ζοχράπ είναι ένα μοναδικό παράδειγμα χαλιού πορτρέτου, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, υφάνθηκε από την οικογένεια Bedoukian πριν από το 1909 στην Σεβάστεια(Επαρχία Σεβαστείας, Οθωμανική Αυτοκρατορία).

Το χαλί χάθηκε κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων, στη συνέχεια βρέθηκε στη συλλογή του Jack Kadry, ενός συλλέκτη ανατολικών χαλιών. Την άνοιξη του 2017 το χαλί εμφανίστηκε στην δημοπρασία της Αυστραλίας από την εταιρεία "Mossgreen". Το χαλί τράβηξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δημοπρασία, κάτι που έδειχνε τον αριθμό και τη γεωγραφία των αγοραστών. Ο Victor Mnatsakanian, ο ιδρυτής του Αρμενικού Εθνικού Κέντρου Χαλιών, κατάφερε να αγοράσει το χαλί και να το δωρίσει στο Αρμενικό Μουσείο Χαλιών.

Το χαλί, χωρίς αμφιβολία, θα συμπεριληφθεί στη μόνιμη έκθεση του Αρμενικού Μουσείου Χαλιών.

Το Εθνικό Κέντρο Αρμενικού Χαλιού θα αναφερθεί στην ιστορία της ύφανσης των χαλιών της Αρμενίας στη Σεβάστεια στις μελλοντικές του εκδόσεις. Αυτά τα χαλιά είναι τα πιο δημοφιλή και τα πιο όμορφα στον κόσμο σύμφωνα με τον διάσημο ταξιδιώτη Μάρκο Πόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...