Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Στοιχειωμένη Κορέα μέρος 1ο

Αποτέλεσμα εικόνας για korean ghosts

koreatimes.co.kr

Η Κορέα αναφέρεται συχνά ως "η χώρα της πρωινής ηρεμίας", αλλά όταν οι πρώτοι Δυτικοί έφτασαν στη χερσόνησο στις αρχές της δεκαετίας του 1880, βρήκαν ότι ήταν οτιδήποτε άλλο παρά ήρεμη. Τους υποδέχτηκε μια χώρα που μαστίζεται από ασθένειες, αναταραχές και, σύμφωνα με τους Κορεάτες οικοδεσπότες τους, στοιχειωμένη από κακόβουλα και απαιτητικά πνεύματα του παρελθόντος. 

Στη δεκαετία του 1890, ο Αμερικανός ιεραπόστολος George Heber Jones, ανακήρυξε την Κορέα ως το πιο στοιχειωμένο μέρος στη γη και περιέγραψε τον πνευματικό κόσμο που καταπιέζει και περιβάλλει τον μέσο Κορεάτη:

"Στην κορεατική πίστη, η γη, ο αέρας και η θάλασσα κατοικούνται από δαίμονες, που στοιχειώνουν κάθε σκιερό δέντρο, σκοτεινό φαράγγι, πυγή και κορυφογραμμή βουνών,.Στις πράσινες πλαγιές των λόφων, στις γαλήνιες γεωργικές κοιλάδες, στις χορτώδεις εκτάσεις, σε δασώδη οροπέδια,σε ρυάκια και λίμνες σε δρόμους και  ποταμούς, βόρεια, νότια, ανατολικά και δυτικά, αφθονούν, κάνοντας ένα άθλημα  κακίας από τις μοίρες των ανθρώπων. 


Είναι σε κάθε οροφή, ταβάνι , φούρνο και δοκάρι.Γεμίζουν την καμινάδα, την αποθήκη,το σαλόνι , την κουζίνα - είναι σε κάθε ράφι και βάζο.Κατά χιλιάδες παραμονεύουν τον ταξιδιώτη καθώς φεύγει από το σπίτι του, δίπλα του, πίσω του, χορεύοντας μπροστά του, στριφογυρίζοντας πάνω από το κεφάλι του, φωνάζοντας από πάνω του από τον αέρα, τη γη, και το νερό.

Αριθμούν  χιλιάδες δισεκατομμύρια, και λέγεται ότι η παρουσία τους παντού  είναι μια αίερη παρωδία της Θείας Πανταχού Παρουσίας. Αυτή η πίστη , και φαίνεται να είναι η μόνη που κατέχει, κρατάει τον Κορεάτη σε μια αέναη κατάσταση νευρικής ανησυχίας, τον περιβάλλει με απεριόριστους τρόμους και μπορεί πραγματικά να ειπωθεί γι 'αυτόν ότι «περνάει την εποχή του διαμονής του εδώ με φόβο».

Κάθε κορεατικό σπίτι είναι υπόδουλο σε δαίμονες, εδώ, εκεί και παντού. Αγγίζουν τον Κορεάτη σε κάθε σημείο της ζωής , καθιστώντας την ευημερία του εξαρτώμενη από μια συνεχή σειρά πράξεων εξευμενισμού, και εκδικούνται κάθε παράλειψη με ανελέητη δριμύτητα, κρατώντας τον κάτω από το ζυγό αυτό της δουλείας από τη γέννηση μέχρι το θάνατο ».

Πολλοί από τους πρώτους Δυτικούς επηρεάστηκαν επίσης από αυτές τις πεποιθήσεις αλλά με θετικό τρόπο. Πολλά από τα σπίτια που αγόραζαν (αρκετά φτηνά) λέγεται ότι ήταν στοιχειωμένα - συμπεριλαμβανομένου του σημερινού χώρου της κατοικίας του Αμερικανού πρεσβευτή.

Τα τελευταία χρόνια ζήτησα από διάφορους ανθρώπους (Κορεάτες και αλλοδαπούς που κατοικούν στην Κορέα) τι άποψη είχαν για τα φαντάσματα στην Κορέα. Πολλοί άνθρωποι ήταν απρόθυμοι να παραδεχτούν ότι πίστευαν σε φαντάσματα - ο φόβος ότι θα γελοιοποιηθούν επειδή πίστευαν σε κάτι τόσο αρχαϊκό - αλλά άλλοι, αφού τους διαβεβαίωνα ότι ήμουν σοβαρός, μου έδωσαν μερικά σπουδαία ανέκδοτα - μερικά από αυτά με αρκετό χιούμορ. Ένα από τα αγαπημένα μου ήταν από ένα μικρό αγόρι που μου ομολόγησε ότι η οικογένειά του είχε ένα φάντασμα που ζούσε στο ψυγείο τους. Ήξερε ότι αυτό ήταν αλήθεια γιατί η μητέρα του τον είχε προειδοποιήσει ότι αν ανοίξει το ψυγείο χωρίς αυτήν, το φάντασμα μέσα θα τον αρπάξει.


Θα εξετάσουμε τις επόμενες μέρες όχι μόνο τις συναντήσεις με φαντάσματα και μακάβρια θέματα από το παρελθόν, αλλά και από το παρόν. Είναι οι ιστορίες φαντασμάτων απλώς μύθοι από το παρελθόν που δεν μας φοβίζουν πια, αλλά μας διασκεδάζουν; Εσύ αποφασίζεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...