Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Συνεχίζεται η κόντρα Κίνας και Ινδίας

This image taken on July 10, 2008 shows a Chinese soldier (L) next to an Indian soldier at the Nathu La border crossing between India and China. (Photo by AFP)
Η Κίνα κατηγόρησε τη γειτονική Ινδία για την προσθήκη στρατευμάτων και την κατασκευή δρόμων κατά μήκος της πλευράς των συνόρων εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων που προκαλών  αποσταθεροποίηση σε μια απομακρυσμένη μεθοριακή περιοχή στα Ιμαλάια.
Η κρίση ξέσπασε στις 18 Ιουνίου, όταν στρατιωτικές δυνάμεις του Νέου Δελχί μεταφέρθηκαν στο Doklam, ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στα Ιμαλάια, το οποίο διεκδικεί και ο σύμμαχος της Ινδίας Μπουτάν.  
Η Ινδία ισχυρίζεται ότι είναι νομικά υποχρεωμένη να βοηθήσει το Μπουτάν ενάντια σε αυτό που ονομάζει προώθηση της Κίνας στην αμφισβητούμενη περιοχή, εν μέσω αναφορών ότι οι κινεζικές δυνάμεις ανοίγουν δρόμο εκεί.

Την Πέμπτη, Κινέζοι αξιωματούχοι κάλεσαν τα ινδικά στρατεύματα να αποσυρθούν αμέσως, προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες» εάν δεν το έκαναν. 
"Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από το περιστατικό και η Ινδία εξακολουθεί να παραμένει όχι μόνο παράνομα στην κινεζική επικράτεια, αλλά και να επισκευάζει δρόμους στο πίσω μέρος, να αποθηκεύει προμήθειες και να μαζεύει μεγάλο αριθμό ένοπλων δυνάμεων", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας σε μια δήλωση. 
"Αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για την ειρήνη", προειδοποίησε. "Αν η Ινδία πραγματικά αγαπά την ειρήνη, θα πρέπει να αποσύρει αμέσως το προσωπικό της που διέσχισε παράνομα τα σύνορα, στην ινδική πλευρά".
Ο Κινέζος αναπληρωτής αρχηγός της αποστολής Liu Jinsong δήλωσε: "Η διέλευση της συνοριακής γραμμής από τα ινδικά στρατεύματα στην επικράτεια της Κίνας με το πρόσχημα ανησυχιών για την ασφάλεια ενός τρίτου [Μπουτάν] είναι παράνομη".
Την Τετάρτη, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε μια δήλωση 15 σελίδων που διαμαρτύρεται προς την Ινδία.
Σύμφωνα με την Κίνα, παρά τις πολυάριθμες διπλωματικές αντιπροσωπείες της, η Ινδία όχι μόνο δεν έχει αποσύρει τα στρατεύματά της, αλλά έχει επίσης  «παράλογες απαιτήσεις».

Αυτή η εικόνα που ελήφθη στις 10 Ιουλίου 2008 δείχνει έναν Κινέζο στρατιώτη (L) και έναν Ινδό στρατιώτη στη διέλευση των συνόρων Nathu La μεταξύ Ινδίας και Κίνας. (Φωτογραφία από την AFP)

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας προειδοποίησε την Ινδία "να μην διατηρεί ψευδαισθήσεις σχετικά με το αμφισβητούμενο έδαφος".
"Μην πιέζετε την τύχη σας και προσκολλάστε σε φαντασιώσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Wu Qian σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Ιουλίου.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν την Ινδία για μια μοίρα χειρότερη από την ήττα που υπέστη στον σύντομο πόλεμο στα σύνορα το 1962, όπου η Κίνα νίκησε.
Οι πυρηνικές δυνάμεις μοιράζονται σύνορα 3.500 χιλιομέτρων, πολλά από τα οποία αμφισβητούνται μεταξύ των δύο γειτόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...