Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος

Evaggelistis Ioannis
Ρένος Κωνσταντίνου, Θεολόγος
Ο ευαγγελιστής Ιωάννης ήταν γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και αδελφός του αποστόλου Ιακώβου. Στην αρχή ήταν μαθητής του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και  Βαπτιστή του Κυρίου μας. Στη συνέχεια κλήθηκε από τον ίδιο τον Χριστό και έγινε μαθητής Του. Ήταν ένας από τους Δώδεκα μαθητές Του, και μάλιστα ο μαθητής «όν ήγάπα ο Ιησούς». Ήταν δηλαδή ο αγαπημένος του μαθητής και μαζί με τον Ιάκωβο και τον Πέτρο ήταν ο στενός κύκλος των μαθητών του Κυρίου. Ήταν θα λέγαμε οι στενοί Του συνεργάτες.
Ο απόστολος Ιωάννης είναι ο συγγραφέας του 4ου κατά σειρά Ευαγγελίου στην Καινή Διαθήκη, καθώς επίσης τριών Καθολικών Επιστολών και της Αποκάλυψης. Τη ζωή του κοντά στον Κύριο τη γνωρίζουμε μέσα από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. Αξιοσημείωτο είναι  ότι κατά την ώρα του Πάθους και ενώ οι άλλοι μαθητές εγκατέλειψαν τον Κύριο, Ο Ιωάννης έμεινε δίπλα στον Χριστό μαζί με τις μυροφόρες. Σε αυτόν εμπιστεύθηκε την Μητέρα του, την Υπεραγία Θεοτόκο, ο Χριστός, προτού πεθάνει πάνω στο Σταυρό.

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης συνεχίζει έντονα τη δράση του ως ιεραπόστολος μετά την Ανάληψη του Κυρίου. Αυτός και ο Πέτρος είναι οι πρώτοι πού κήρυξαν, μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, σε όλο το λαό για τον Ιησού Χριστό. Ή παράδοση, επίσης, μας λέει ότι ο Ιωάννης κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μ. Ασία, και ιδιαίτερα στην Έφεσο. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού βασανίστηκε και εξορίστηκε στην Πάτμο, όπου έγραψε και την Αποκάλυψη.
Ο ευαγγελιστής Ιωάννης έζησε γύρω στα 100 χρόνια (πέθανε γύρω στο 105 με 106 μ.Χ.). Του δόθηκε το προσωνύμιο «Θεολόγος», διότι το Ευαγγέλιο του ξεχωρίζει για την υψιπετή θεολογία και τα μεγάλα  και σπουδαία θεολογικά μηνύματά του. Γι΄ αυτό και το Ευαγγέλιο του ονομάστηκε «πνευματικό», ενώ τα άλλα τρία Ευαγγέλια ονομάζονται «συνοπτικά». Να σημειωθεί ότι το προσωνύμιο «Θεολόγος» δόθηκε από την Εκκλησία μας σε τρία πρόσωπα που διακρίθηκαν για την υψηλή τους θεολογία: Στον Ιωάννη το Θεολόγο και ευαγγελιστή, στον άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο και στον άγιο Συμεών το  Νέο Θεολόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...