Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Τι προσφέρουμε;


Όταν ακούω κάποιον κληρικό ή θεολόγο να προσπαθεί να πείσει ένα νέο ή μία νέα για το πόσο κακό είναι το προ ή εκτός γάμου σεξ,τον λυπάται η ψυχή μου.Αναφέρομαι φυσικά σε νέους που δεν έχουν τόσο μεγάλη σχέση με την Εκκλησία.Πιάνω αυτό το κομμάτι,επειδή είναι πλειοψηφία και αποτελούν "target group".

Το να λες σε εφήβους,οι οποίοι σφύζουν από ζωή και δύναμη και των οποίων οι ορμόνες αν εκραγούν θα προκαλέσουν μια μικρή Χιροσίμα,ότι το σεξ είναι αμαρτία ή δεν το θέλει ο Θεός ή ακόμα να τους παρουσιάσεις επιστημονικές έρευνες που το αποδεικνύουν είναι σαν να παίρνεις φόρα και να χτυπάς την κεφάλα σου σε σιδερένιο τοίχο.



Τους ζητάς να πάνε κόντρα στη φύση τους,ακριβώς την εποχή που είναι στο απώγειό της.Και τι τους δίνεις για αντάλλαγμα αδελφέ κληρικέ και θεολόγε;Μια σειρά ηθικών-ηθικιστικών κανόνων,εκ των οποίων οι περισσότεροι θεωρούνται ξεπερασμένοι από την εποχή των γονιών τους.

Ο Χριστός ο ίδιος,σε όλο το Ευαγγέλιο,δείχνει ακριβώς την άποψή Του για την ηθική της εποχής Του.Δεν κάνει μαθήματα εν είδει κριτή-δικαστή στους αμαρτωλούς,στους ανήθικους.Πρώτα τους αγκαλιάζει,τους αγαπά,έπειτα τους δείχνει ένα νέο τρόπο ζωής,πραγματικά ελεύθερο,και μετά τους ζητά να μην αμαρτήσουν ξανά.Ο Ευεργετινός είναι γεμάτος από τέτοια παραδείγματα,στη ζωή των Πατέρων της Ερήμου.

Οι σημερινοί "διδάσκαλοι" της Εκκλησίας όμως,δίνουν μεγαλύτερο βάρος στους νόμους και τους κανόνες παρά στους ανθρώπους.Δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην αυστηρότητα,την εξουσία,τους τύπους παρά στην αγάπη,την αγκαλιά,τη μεταμόρφωση.Οι κανόνες,οι νόμοι έρχονται να προστατεύσουν την εν Χριστώ ζωή.Όταν όμως δεν διδάσκουμε τη ζωή αυτή,ποιος θα ακολουθήσει τους κανόνες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...