Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Βιβλιοπροτάσεις!


Έρχεται ο Αύγουστος σιγά σιγά,όλοι σε κάποια παραλία ή βουνό  τρέχουν και νομίζω ότι εκτός των άλλων ένα καλό συμπλήρωμα στις εξορμήσεις μας είναι κι ένα καλό βιβλίο.Παρουσιάζω λοιπόν μερικά βιβλία με διαφορετική θεματολογία.Τα περισσότερα τα έχω ή δη παρουσιάσει αναδημοσιεύοντας κάποια αποσπάσματα.
Βασικά κριτήρια επιλογής είναι η διαθεσιμότητα,το μικρό τους μέγεθος και η ευκολία στην ανάγνωση.



Ορθοδοξία:Αυτά αφορούν μάλλον όσους πάνε σε ορεινούς προορισμούς καθώς το βλέπω λίγο δύσκολο να διαβαστούν σε παραλία.Ποτέ όμως δεν ξέρεις:"Ο ουρανός στη γη",Ιωάννου της Κρονστάνδης,εκδ.Ι.Μ.Παρακλήτου.Σε 107 σελίδες,σε πολύ καλή μετάφραση,το απόσταγμα της μυστικής θεολογίας του πολύ αγαπητού Ρώσου αγίου.
Άγιος Συμεών ο διά Χριστόν Σαλός,εκδ.Το περιβόλι της Παναγίας.Η διά Χριστόν Σαλότητα είναι ίσως η πιο ακραία αλλά και ενδιαφέρουσα μορφή ασκητισμού. Ο βίος του αγίου Συμεών είναι γεμάτος από καταπληκτικά γεγονότα,θαύματα,σημεία αλλά και βαθιές διδασκαλίες.

Πολιτική-Φιλοσοφία:Θρησκεία και Αλήθεια-Οικονομία και Ηθική,Μ.Γκάντι,εκδ.Ροές.Μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μορφές του πλανήτη γράφει σκέψεις για τα παραπάνω θέματα.Τρανό παράδειγμα ότι οι μεγάλοι άνθρωποι κάνουν μεγάλες πράξεις και όχι μεγάλα(σε έκταση)κείμενα.

Ποίηση:Χαλίλ Γκιμπράν,Άμμος και Αφρός,εκδ.PRiNTA.Μια συλλογή σκέψεων και αποφθεγμάτων του σπουδαίου Λιβανέζου ποιητή,συγγραφέα,φιλοσόφου.Η ανάγνωση του είναι εύκολη και διασκεδαστική.Ελάτε,σε όλους μας αρέσουν οι συλλογές γνωμικών.
Τζ.Ρουμί,Ο Αγαπημένος,εκδ.Αρμός.Η αποκορύφωση της ποίησης,το επιστέγασμα της μυστικής σκέψης.Το διάβασα σε λίγες ώρες.Απλά μαγικό.
Ταγκόρ,Λυρικά Αφιερώματα,εκδ.Ηριδανός.Ίσως ο μεγαλύτερος Ινδός ποιητής.Καταγόμενος από οικογένεια φιλοσόφων και μεταρρυθμιστών γράφει ποιητικά για την ένωσή του με το Θεό,εντός του κόσμου,στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας.

Αυτοβιογραφί:Τζερόνυμο,τα απομνημονεύματα ενός επαναστάτη,εκδ.Ελεύθερος Τύπος.Για πιο..επαναστατικά γούστα.Ο Τζερόνυμο εξιστορώντας τη ζωή και τις περιπέτειές του,εξιστορεί και την τελευταία φάση της εξόντωσης των ινδιάνων της Αμερικής.

Αυτά τα ολίγα.Καλή ανάγνωση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...