Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Αναστάτωση σε Καύκασο και Κ.Ασία-Αρμενία,Καζακστάν

Αρμενίων αστυνομικοί μπλοκάρουν τους δρόμους στο αστυνομικό τμήμα Erebuni στην πρωτεύουσα, Ερεβάν, στις 17 Ιουλίου, 2016. © AFP

Οι αρμενικές αρχές έχουν συλλάβει σχεδόν 200 ανθρώπους στην πρωτεύουσα Ερεβάν αφότου μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε σε αρχηγείο της αστυνομίας και πήρε αρκετούς ομήρους.
Ένοπλοι άνδρες από την ομάδα της αντιπολίτευσης εισέβαλαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην περιοχή Erebuni στο Γιερεβάν τα ξημερώματα της Κυριακής και άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά με την αστυνομία.


Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν καθώς οι ένοπλοι πήραν αριθμό ομήρων "υπό την απειλή της βίας", σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της Αρμενίας.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία ερευνά πιθανή σχέση των  ενόπλων και της ομάδας της αντιπολίτευσης.
Η ένοπλη ομάδα φέρεται να κρατά επτά αστυνομικούς ομήρους, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας της Αρμενίας Υποστράτηγος Vardan Egiazaryan και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Ερεβάν συνταγματάρχης Valeri Osipyan.
Οι ένοπλοι είπαν ότι απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Σερζ Sargsyan και την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Zhirair Sefilyan.
Ο Sefilyan συνελήφθη τον περασμένο μήνα κατηγορούμενος για κατοχή πυροβόλων όπλων. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι σχεδίαζε μια βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης.
Ο Sefilyan, εθνοτικά Αρμένιος που γεννήθηκε στο Λίβανο και πολέμησε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Αραβικής χώρας τη δεκαετία του 1980, έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης από το 2006 με την κατηγορία για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
Αυτός είναι ενάντια στον Sargsyan, ο οποίος  κυβερνά τη χώρα των 2,9 εκατομμυρίων ανθρώπων από τότε που κέρδισε τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2008.
αστυνομικοί Καζακστάν υπό κράτηση έναν άνδρα μετά από επίθεση στο κέντρο του Αλμάτι, Καζακστάν, 18 Ιουλίου, 2016. (Φωτογραφία από το Reuters)

Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί του Καζακστάν και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι υπέστησαν σοβαρά τραύματα σε ένοπλη επίθεση από μια ομάδα αγνώστων ενόπλων εναντίον αστυνομικού τμήματος στην οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν Αλμάτι .
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα να τρέχει στο δρόμο, κρατώντας ένα πολυβόλο, και να  πυροβολεί προς την κατεύθυνση του τοπικού αστυνομικού τμήματος, τη Δευτέρα το πρωί.Πρόσθεσαν ότι ο άνθρωπος "προσπάθησε να σταματήσει ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας, και στη συνέχεια έτρεξε προς τα ανατολικά."
Καζακστανικές δυνάμεις επιβολής του νόμου απέκλεισαν αρκετούς δρόμους στο κέντρο της πόλης Αλμάτι, και ξεκίνησαν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση.
Τουλάχιστον ένας επιτιθέμενος έχει συλληφθεί  από την αστυνομία, ενώ άλλος ένας καταζητείται.
Η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας του Καζακστάν ανακοίνωσε  ότι είχε θέσει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο κόκκινο μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναζητούν μια υποτιθέμενη βόμβα στο σιδηροδρομικό τερματικό Almaty-1. Μια ανώνυμη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι  εκπαιδευμένοι αστυνομικοί σκύλοι και οι χειριστές τους εργάζονται για το θέμα.
Στις 5 Ιουνίου, τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια επίθεση από άγνωστους ενόπλους στην βορειοδυτική πόλη του Καζακστάν,Aktobe.Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Καζακστάν Almas Sadubayev δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει 13 δράστες, τρεις πολίτες και τρεις στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς.Οκτώ ένοπλοι τέθηκαν επίσης υπό κράτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...