Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Οι Ιρανοί αποχαιρέτησαν τον Αμπάς Κιαροστάμι



presstv.com

Χιλιάδες Ιρανοί παρακολούθησαν την τελετή για να αποχαιρετήσουν τον διεθνούς φήμης Ιρανό σκηνοθέτη, Αμπάς Κιαροστάμι, ο οποίος απεβίωσε στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Ιρανοί αξιωματούχοι, καλλιτέχνες, λάτρεις του κινηματογράφου και του θεάτρου, καθώς και χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο της Τεχεράνης για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων, όπου ο Κιαροστάμι ξεκίνησε την καριέρα του στον  κινηματογράφο περίπου 40 χρόνια πριν.





Οι δρόμοι γύρω από το ξενοδοχείο ήταν διακοσμημένοι με πορτρέτα του Κιαροστάμι.

Ο διάσημος Ιρανός σκηνοθέτης, ο οποίος κέρδισε τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1997 για την Taste of Cherry , πέθανε στις 4 Ιουλίου στη Γαλλία, όπου έκανε  θεραπεία για τον καρκίνο. Ο 76χρονος βραβευμένος κινηματογραφιστής υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στο Παρίσι, λίγες ημέρες αφού έφυγε  από την Τεχεράνη.

Μιλώντας στο μνημόσυνο,ο  Ιρανός σκηνοθέτης, Asghar Farhadi, ο οποίος κέρδισε το πρώτο Όσκαρ του Ιράν για το A Separation  το 2012, είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει  ότι χρειάζεται να κάνει μια ομιλία στη  κηδεία του  Κιαροστάμι.



Ο Farhadi χαιρέτισε τις προσπάθειες του συναδέλφου του καλλιτέχνη στη δημιουργία διεθνούς ενθουσιασμού για τις ιρανικές ταινίες.

Η σωρός του Κιαροστάμι, που επαναπατρίστηκε στο Ιράν, την Παρασκευή, ετάφη  στο Lavasan, μια μικρή πόλη στην κομητεία Shemiranat στην επαρχία της Τεχεράνης.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και ο υπουργός Πολιτισμού Αλί Jannati την Τρίτη εξέφρασαν τα συλλυπητήριά για  τη θλιβερή κοίμηση του Κιαροστάμι.

Τον Μάρτιο του 2016 ο Κιαροστάμι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του γαστρεντερικού, μετά την οποία ο ίδιος υποβλήθηκε σε μια σειρά θεραπειών.

Ο Κιαροστάμι έγραψε και σκηνοθέτησε δεκάδες ταινίες σε μια καριέρα που εκτείνεται πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια,ο Κιαροστάμι άρχισε να ταξιδεύει στον κόσμο, κάνωντας το Certified Copy στη Γαλλία και το Like somone in love  στην Ιαπωνία.

Αναφορικά με τα ταξίδια του,ο Κιαροστάμι είχε πει ότι προσπαθεί να κάνει μια αφήγηση για «καθολικούς χαρακτήρες που μπορεί να είναι προσιτή σε όλους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...