Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Η εξέταση των υψηλών νοημάτων της Γραφής από υπερηφάνεια.



Ο αββάς Αντώνιος,ατενίζοντας στα βάθη των κριμάτων του Θεού,παρακάλεσε:
-Κύριε,γιατί άλλοι πεθαίνουν νέοι και άλλοι σε βαθιά γεράματα;Γιατί άλλοι είναι φτωχοί και άλλοι πλούσιοι;Και γιατί οι άδικοι ζουν μέσα σε πλούτη,ενώ οι δίκαιοι μέσα στη φτώχεια;
Ακούστηκε λοιπόν μια φωνή,που του είπε:
-Αντώνιε,πρόσεχε τον εαυτό σου!Γιατί αυτά είναι κρίματα του Θεού,και δεν σε συμφέρει να τα ξέρεις.



Μερικοί γέροντες επισκέφθηκαν κάποτε τον αββά Αντώνιος.Μαζί τους ήταν και ο αββάς Ιωσήφ.Ο γέροντας,θέλοντας να τους δοκιμάσει,τους είπε ένα ρητό της Γραφής,και ,κάνοντας αρχή από τους μικρότερους ,τους ρώτησε ποια είναι η σημασία του.Ο καθένας το εξηγούσε ανάλογα με τη δύναμή του.Και ο γέροντας απαντούσε σε όλους:
-Δεν βρήκες ακόμα τη σημασία του.
Τελευταίον απ'όλους ρώτησε τον αββά Ιωσήφ:
-Εσύ πώς ερμηνεύεις το ρητό;
Κι εκείνος αποκρίθηκε:
-Εγώ δεν ξέρω.
Λέει τότε ο αββάς Αντώνιος:
-Πράγματι,ο αββάς Ιωσήφ βρήκε το (σωστό) δρόμο,αφού είπε:"δεν ξέρω".


του αββά Ησαϊα

Η τάση της φιλοπερίεργης έρευνας της Γραφής γεννάει την έχθρα και τη φιλονικία,ενώ το κλάμα για τις αμαρτίες φέρνει την ειρήνη.
Μη ζητάς τα υψηλά του Θεού,όσο ακόμα προσεύχεσαι σ'Αυτόν για βοήθεια,όσο Τον παρακαλείς να έρθει και να σε λυτρώσει από την αμαρτία.Γιατί τα του Θεού έρχονται μόνα τους,όταν γίνει αγνός και καθαρός ο τόπος,(δηλαδή η καρδιά μας).
Όποιος  στηρίζεται στη γνώση του και κάνει το θέλημά του,αποκτάει την έχθρα και δεν μπορεί ν'απαλλαγεί από το πνεύμα που φέρνει τη λύπη στη καρδιά.
Όποιος διαβάζει τα λόγια της Γραφής και τα εξηγεί όπως αυτός νομίζει και στηρίζεται στη δική του γνώμη,που τη θεωρεί σαν ορθή,αυτός αγνοεί τη δόξα και τον πλούτο του Θεού.
Απεναντίας,όποιος τα διαβάζει και λέει,"Δεν ξέρω,άνθρωπος είμαι",αυτός δοξάζει το Θεό και μέσα του κατοικεί ο πλούτος του Θεού,ανάλογα με τη δύναμή του και το λογισμό του.

Από το Μικρό Ευεργετινό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...