Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Η αρετή της υπομονής


Την αρετή της υπομονής προβάλλει η ευαγγελική περικοπή που έχει επιλέξει η Εκκλησία μας για την ημέρα που εορτάζει τη μνήμη του μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα.
Η μητέρα των αρετών είναι η υπομονή.Είναι καρπός της ελπίδας στο Θεό.Αυτός που θα υπομείνει μέχρι τέλους θα σωθεί μας λέει ο ίδιος ο Χριστός.



Και πράγματι με την υπομονή κερδίζονται οι μεγάλοι αγώνες και οι πόλεμοι.Είτε είναι εσωτερικοί και αφορούν την κάθαρση της ψυχής είτε αφορούν κοινωνικές αδικίες και ανισότητες είτε εθνικούς αγώνες.Δεν είναι ο πιο ισχυρός αυτός που επικρατεί,ούτε ο πιο άγριος αλλά ο πιο ανθεκτικός.Ο υπομονετικός άνθρωπος δε θα καταφύγει σε ύπουλες και ανήθικες μεθόδους.Δεν θα επιτεθεί.Αλλά με τη πίστη στο Θεό και το σθένος του αγωνίζεται και στο τέλος επικρατεί.Ο Γκάντι ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα.Ο Μ.Λ.Κινγκ επίσης.Ας δούμε τι πέτυχαν και χωρίς να απωλέσουν την ηθική τους.Αντίθετα με ηγέτες πολιτικών ιδεολογιών και θρησκευτικών πίστεων που στηρίχτηκαν στη δύναμή και την αγριότητα αφήνοντας πίσω εκατομμύρια νεκρών.
Τέτοια υπομονή είχε και ο Άγιος Παντελεήμονας και άντεξε στα απάνθρωπα βασανιστήρια.Δεν αλλαξοπίστησε και έσωσε τη ψυχή του.Και σήμερα εκατομμύρια χριστιανών τιμούν τη μνήμη του ενώ τον σκληρό ειδωλολάτρη άρχοντα είτε δεν τον θυμάται κανείς είτε τον θυμούνται με περιφρόνηση.Ας έχουμε τους μάρτυρες της Εκκλησίας μας ως φωτεινά πρότυπα και ας παρακαλούμε να πρεσβεύουν στο Θεό για εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...