Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Η Αγία Λόγχη στην Μητέρα Έδρα των Αρμενίων

panorama.am

Ένα από τα πολυάριθμα ιερά λείψανα της Αρμενικής Εκκλησίας είναι η  Αγία Λόγχης (Geghard), η  οποία επίσης χρησιμοποιείται για να ευλογεί και να καθαγιάζει το Άγιο Χρίσμα (Μύρο) της Αρμενικής Εκκλησίας.
Ο Διευθυντής  του Τμήματος Πληροφοριών της Μητέρας Έδρας του Αγίου Εχμιαντζίν π. Βαχράμ Μέλικιαν αναφέρει στο Facebook ότι η Αγία Λόγχη είναι η άκρη του μεταλλικού δόρατος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον Ρωμαίο στρατιώτη για να διαπεράσει την πλευρά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ενώ κρεμόταν στον σταυρό. Το Ιερό Ευαγγέλιο μιλάει γι 'αυτό: «Όταν ήρθαν στον Ιησού και είδαν ότι ήταν ήδη νεκρός, δεν έσπασαν τις κνήμες του, αλλά ένας από τους στρατιώτες τρύπησε τα πλευρά του με ακόντιο και αμέσως έτρεξε αίμα και νερό» (Ρωμ. 19: 33-34).


Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο Απόστολος Άγιος Θάδδαίος, ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού, έφερε αυτό το ιερό λείψανο του Κυρίου στον Αρμενικό κόσμο στον πρώτο αιώνα. Για αιώνες το ιερό χριστιανικό κειμήλιο κρατήθηκε σε διαφορετικά μοναστήρια στη Δυτική (ιστορική) Αρμενία και από τον 13ο αιώνα στο Ayrivank, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε Geghardavanq προς τιμήν της Ιερής Λόγχης(Geghard).
Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, η Αγία Λόγχη μεταφέρθηκε στη Μητέρα Έδρα του Αγίου Etchmiadzin και εξακολουθεί να διατηρείται στο πνευματικό κέντρο όλων των Αρμενίων.
Σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες, η Αγία Λόγχη  με τη θαυματουργή δύναμη έχει λύσει ψυχικές και σωματικές ασθένειες. Για το σκοπό αυτό, κατά τον 18-19 αιώνα, μεταφέρθηκε σε διάφορες επαρχίες της Αρμενίας, καθώς και στην Τιφλίδα, στη Γεωργία αρκετές φορές.
Όπως μας πληροφορεί ο π.Βαχράμ Μέλικιαν, η Αγία Λόγχη  θα μεταφερθεί στη Μητέρα Έδρα του Αγίου Εχμιάντζιν για την γιορτή των Αποστόλων Αγίου Θαδδαίου  και του Αγίου Βαρθολομαίου και θα παραμείνει για προσκύνηση μέχρι το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...