Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Στα πρόθυρα εμφυλίου το Καμερούν

Cameroon secessionists vow to fight despite Biya's war declaration
africanews.com

Οι ηγέτες της αυτονομιστικής ομάδας του Καμερούν έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον αξιωματούχων ασφαλείας που αναπτύσσονται στην ταραγμένη περιοχή των Αγγλοφώνων.

Η κίνηση τους θεωρείται ότι προκαλεί την κίνηση του Προέδρου Paul Biya ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι οι «εγκληματικές» επιθέσεις θα σταματήσουν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει δύο ηγέτες του διοικητικού συμβουλίου της Ambazonian ( AGC ), αφού επιβεβαίωσαν ότι συμμετείχαν στις θανατηφόρες επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή τεσσάρων στρατιωτών και δύο αστυνομικών την περασμένη εβδομάδα.

"Ένας από τους κύριους στόχους είναι να καθαρίσουμε τα σημεία ελέγχου που έχουν βάλει στους δρόμους μας. Είναι τα σύμβολα της κατοχής ", δήλωσε ο Ben Kuah, πρόεδρος της πτέρυγας άμυνας της AGC, σε δημοσιογράφο του Reuters στο Ντακάρ.



"Θα καταργήσουμε όλα αυτά τα στρατιωτικά φυλάκια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την επιβολή της κατοχής της πατρίδας μας", δήλωσε ο Cho Ayaba, άλλο ηγετικό μέλος της AGC .

Ο Πρόεδρος Paul Biya, την περασμένη εβδομάδα, κήρυξε τον πόλεμο στους υποστηρικτές της απόσχισης, αφού επιτέθηκαν και σκότωσαν δύο αστυνομικούς στην Νοτιοδυτική περιοχή. Οι δύο αγγλόφωνες περιοχές του Καμερούν - το νοτιοδυτικό και το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας βρίσκονται υπό απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά από παρόμοιες επιθέσεις.

Αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά της περιθωριοποίησης από τη γαλλική πλειοψηφία του Καμερούν έχει κορυφωθεί σε μια ένοπλη αντιπαράθεση που έχει καταγράψει περίπου 10 άνδρες των  δυνάμεων ασφαλείας που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. Η κυβέρνηση έχει εκδώσει ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης για πάνω από δώδεκα ηγέτες της AGC .

Η «Αγγλόφωνη κρίση» είναι μια πολιτική αναταραχή από τον μειονοτικό αγγλόφωνο πληθυσμό των στις δύο περιοχές. Από καιρό  διαμαρτύρονται  για περιθωριοποίηση από τον γαλλικό πλειοψηφικό πληθυσμό και προσπάθησαν να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους την 1η Οκτωβρίου 2017 υπό το όνομα της Δημοκρατίας της Αμβαζόνιας.

Η προσπάθεια αντιμετωπίστηκε με σοβαρή εντατικοποίηση της ασφάλειας η οποία οδήγησε σε οκτώ θανάτους σύμφωνα με επίσημα αρχεία. Η ομάδα δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ανέβασε τον αριθμό στους 17. Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν μαζικές συλλήψεις ιδιαίτερα των νέων.

Άλλοι έχουν καταφύγει στη Νιγηρία μετά τις συγκρούσεις, ιδίως μετά από τη θανατηφόρα αντίσταση των αυτονομιστών στα στρατεύματα του Καμερούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...