Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

479 φόνοι μαγισσών από Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο στην Τανζανία

Tanzania 'witch killings' claimed 479 lives from January - June 2017: report



Πέντε γυναίκες που κατηγορούνταν ότι ήταν μάγισσες και δολοφονήθηκαν από έναν όχλο την περασμένη εβδομάδα ήταν μεταξύ περίπου 80 ανθρώπων που σκοτώνονται κάθε μήνα στην Τανζανία φέτος από τους αυτόκλητους τιμωρούς που πήραν το νόμο στα χέρια τους,

Χιλιάδες ηλικιωμένες γυναίκες από την Τανζανία έχουν στραγγαλιστεί, μαχαιρωθεί και καεί ζωντανές τις δύο τελευταίες δεκαετίες μετά την καταδίκη τους ως μάγισσες.

Η έκθεση που δημοσίευσε το Κέντρο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει τη βάση του στο Dar es Salaam ανέφερε 479 θανάτους που σχετίζονται με λιντσαρίσματα που αναφέρθηκαν στην Τανζανία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων γυναικών που κατηγορούνται για μαγεία.


Η εκτελεστική διευθύντρια κ. Helen Kijo-Bisimba ανέφερε ότι κατά το παρελθόν έτος αυξήθηκαν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις οποίες κατηγόρησε εν μέρει τους περιορισμούς στις ελευθερίες μετά τη διαταγή του Προέδρου John Magufuli για απαγόρευση των πολιτικών δραστηριοτήτων μέχρι το 2020.




Η πίστη στη μαγεία στην ανατολική αφρικανική χώρα χρονολογείται εδώ και αιώνες ως ένας τρόπος εξήγησης κοινών δυστυχημάτων όπως ο θάνατος, οι αποτυχημένες συγκομιδές και η στειρότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα από τα περιστατικά λιντσαρίσματος συνέβησαν στην κεντρική πόλη και στο εμπορικό κέντρο Dar es Salaam και στην περιοχή Mbeya στα νότια υψίπεδα όπου διατηρούνται σθεναρά οι προληπτικές πεποιθήσεις.

"Ενώ έχουν αναφερθεί 117 θάνατοι στο Νταρ (φέτος), ο Mbeya βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 33 ανθρώπους να λιντσάρονται και ακολουθεί η Μάρα με 28 θανάτους και η Geita με 26 θανάτους", δήλωσε κατά την έναρξη της έκθεσης στο Dar es Salaam.

Η έκθεση έρχεται μια εβδομάδα αφού η  αστυνομία στη δυτική περιοχή Tabora ξεκίνησε ένα κυνήγι για τους υπόπτους δολοφόνους πέντε γυναικών στο χωριό Undomo. Οι γυναίκες κατηγορήθηκαν ότι ήταν μάγισσες, χτυπήθηκαν  μέχρι θανάτου και το σώματά τους κάηκαν , δήλωσε η αστυνομία.

Ο Wilbroad Mtafungwa, διοικητής περιφερειακής αστυνομίας του Tabora, δήλωσε ότι οι δολοφονίες που σχετίζονται με τη μαγεία ήταν σε άνοδο  στην περιοχή.

"Έχουμε ξεκινήσει ένα ανθρωποκυνηγητό και μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πολλοί ύποπτοι, αλλά οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη", είπε τηλεφωνικά στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει το αυξανόμενο κύμα "δολοφονιών μαγισσών" και παραπονέθηκαν ότι υπήρξαν ελάχιστες διώξεις - προκαλώντας άγχος στις ηλικιωμένες γυναίκες που ζουν σε αγροτικά χωριά.

"Τέτοια γεγονότα πρέπει να καταδικάζονται έντονα. Πρέπει ακόμα να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους που διατηρούν ξεπερασμένες πεποιθήσεις και  σκέφτονται  ότι οι γυναίκες βρίσκονται πάντα πίσω από μαγεία », δήλωσε η Bisimba στο Ίδρυμα Thomson Reuters κατά την έναρξη.

REUTERS

2 σχόλια:

  1. Ωραίες μάγισσες... Τι σοι μάγισσες είναι αυτές αν δεν μπορούν να ξέρουν το πεπρωμένο τους και αν δεν μπορούν να κάνουν βατράχια τους φονείς τους. Ασε και το άλλο που δεν το λένε, πόσους έχουν φαρμακώσει και σκοτώσει οι κυρίες με τα μαγικά τους;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μάγισσες.Τις κατηγορούν ως τέτοιες.
      Από εκεί και πέρα ναι,όσοι-ες ασκούν μαγεία στην Αφρική έχουν "θερίσει" ουκ ολίγους.

      Διαγραφή

Επ- Ανάσταση

  Η επανάσταση χωρίς την Ανάσταση δε μπορεί να υπάρξει αλλά και η Ανάσταση τροφοδοτεί επαναστάσεις. Όταν ο θάνατος νικιέται δε θα μπορούσαν ...