Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Η επιχείρηση Blue Star,η δολοφονία της Ίντιρα Γκάντι και η σφαγή των Σιχ

Αποτέλεσμα εικόνας για operation blue star
Η ινδική στρατιωτική επιχείρηση Blue Star που διατάχθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Ίντιρα Γκάντι,διεξήχθη από τις 3 μέχρι τις 8 Ιουνίου 1984. Το κίνητρο της ήταν η εξάλειψη του «εξτρεμιστή» Jarnail Singh Bhindranwale, ενός ηγέτη της ομάδας Σιχ και η επανάκτηση του ελέγχου του Χρυσού Ναού στο Αμριτσάρ, όπου είχαν καταφύγει από το 1980.
Χρυσό ΝαόΧρυσό Ναό. Pic / YouTube


Η Επιχείρηση  Blue Star(Μπλε Αστέρι) είχε δύο συνιστώσες. Η πρώτη ήταν η Επιχείρηση Μέταλλο, η οποία περιοριζόταν στο  Harmandir Sahib - το συγκρότημα Χρυσός Ναός και ακολουθήθηκε από  την Εοιχείρηση Κατάστημα που επέδραμε στην ύπαιθρο Πουντζάμπ, προκειμένου να συλλάβει οποινδήποτε ύποπτο. Η δεύτερη συνιστώσα που εξαπολύθηκε σε όλο το  Πουντζάμπ ήταν η Επιχείρηση Woodrose πραγματοποιήθηκε από τον ινδικό στρατό, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης, πυροβολικό, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα.
Χρυσό ΝαόΧρυσό Ναό. Pic / YouTube
Πώς ξεκίνησε; 
Οι ρίζες της Επιχείρησης Blue Star μπορούν να ανιχνευθούν στο Κίνημα Khalistan το οποίο ήταν ένα πολιτικό κίνημα Σιχ που ήθελε να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος για τους Σιχ που ονομάζεται «Khalistan».
Το Κίνημα Khalistan που αρχικά ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 και του '50, έγινε δημοφιλής υπό την ηγεσία του Jarnail Singh Bhindranwale στη δεκαετία του 1970 και του 1980. Ο Bhindranwale είχε μεγάλη επίδραση στη νεολαία Σιχ στο Πουντζάμπ και διέδωσε τις αρχικές αρχές του  Σιχισμού και προέτρεψε τους ανθρώπους να ακολουθούν τους κανόνες της θρησκείας. Με υποστηρικτές του Khalistan μαζί του, κατέλαβε το συγκρότημα Akal Takht, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Ναού, στο Αμριτσάρ.
Λειτουργία Blue StarΕοιχελιρηση μπλε αστέρι σε λειτουργία. Pic / YouTube
Χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης 
1 Ιουνίου
στις 12:40 μ.μ., η CRPF και η BSF κάτω από τις διαταγές του στρατού άρχισαν να  πυροβολούν στο κτίριο «Guru Ram Das Langar» στο οποίο τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
2 Ιουνίου
Οι σιδηροδρομικές, οδικές και αεροπορικές υπηρεσίες στο Πουντζάμπ ανεστάλησαν και επίσης απαγορεύτηκε  ξένους και Ινδούς του εξωτερικού η  είσοδος. Η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος αποκόπηκε.
3 Ιουνίου
Μια πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε  με το στρατό και παραστρατιωτικές ομάδες να  περιπολούν όλο το Πουντζάμπ. Οι είσοδοι και οι έξοδοι του Harmindar Sahib σφραγίστηκαν  πλήρως.
4 Ιουνίου
Ο στρατός άρχισε να βομβαρδίζει το ιστορικό Ramgarhia Bunga, τη δεξαμενή νερού, και άλλες οχυρωμένες θέσεις. Ordnance QF 25 λιβρών χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθούν στους μαχητές Σιχ. Περίπου 100 έχασαν τη ζωή τους σε μάχες.Ο  Gurcharan Singh Tohra, πρώην επικεφαλής της SGPC στάλθηκε να διαπραγματευτεί με τον Bindrawale. Ήταν ανεπιτυχής.
5 Ιουνίου
Το πρωί, βομβαρδισμός ξεκίνησε στο κτίριο μέσα στο συγκρότημα του Χρυσού Ναού. Η BSF και η CRPF επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Temple View και στο Brahm Boota Ακάρα και μέχρι τη νύχτα, και τα δυο  κτίρια ήταν υπό τον έλεγχό τους.
6 Ιουνίου
Ο σστρατός χρησιμοποίησε άρματα μάχης για να καταστρέψει το Akal Takhat. Θα υποστεί κάποια ζημιά, αλλά το κτίριο στέκεται ακόμα.
7 Ιουνίου
Ο στρατός απέκτησε τον έλεγχο του συγκροτήματος Χρυσός Ναός.
Ιούνιος 8 - 10
Ο στρατός πολέμησε με τέσσερις Σιχ που είχαν καταφύγει στο υπόγειο του πύργου. Μέχρι το απόγευμα της 10ης Ιουνίου, η όλη επιχείρηση είχε τελειώσει.
Θύματα σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση. 
Πολίτες: 493 νεκροί 
Στρατιωτικοί: 136 νεκροί και 220 τραυματίες.
Κριτική
Η Επιχείρηση Blue Star επικρίθηκε για τη χωρίς όρια  προσέγγισή του. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης  Blue Star, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Πουντζάμπ αντιμετώπισαν μια διακοπή ρεύματος και στους δημοσιογράφους απαγορεύτηκε η είσοδος. Κατά την περίοδο αυτή, το Πουντζάμπ αντιμετώπισε μια απαγόρευση της κυκλοφορίας και δεν υπήρχαν μεταφορές σε ολόκληρη την πολιτεία.Στους Ινδούς που εργάζονταν για ξένα μέσα ενημέρωσης επίσης απαγορεύτηκε η είσοδος. Αυτό οδήγησε σε έντονη κριτική προς την κεντρική κυβέρνηση. Μετά την Επιχείρηση Blue Star, 4000 σιχ στρατιώτες διαμαρτυρήθηκαν σε όλη την Ινδία, οδηγώντας μια εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης.
Ίντιρα ΓκάντιIndira Gandhi σε λαϊκό προσκύνημα  1 Νοεμ του 1984 στο Teen Murti στο Νέο Δελχί. Pic / AFP
Δολοφονία της Ίντιρα Γκάντι 
 Η Επιχείρηση Blue Star έγινε η κύρια αιτία θανάτου της Ίντιρα Γκάντι. Δολοφονήθηκε από τους Σιχ σωματοφύλακές της, Satwant Singh και Beant Singh στις 31 Οκτωβρίου 1984 τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό. Μετά τη δολοφονία της Ίντιρα, ταραχές εναντίον των Σιχ έλαβαν χώρα και συνεχίστηκαν για λίγες ημέρες, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 3.000 Σιχ.
***********************************************************
Έξτρα,δύο ενδιαφέροντα περιστατικά από εκείνες τις μέρες:
Λέγεται ότι το 1984,όταν έγινε η επίθεση των ινδικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Χρυσό Ναό τέσσερις Σιχ στάθηκαν στις πύλες του ναού κουνώντας τα σπαθιά τους με τη βασική κίνηση,με αποτέλεσμα να μην πλησιάζει στρατιώτης σε απόσταση δέκα μέτρων.
Αργότερα,στη σφαγή των Σιχ που ακολούθησε τη δολοφονία της Γκάντι από τους Σιχ σωματοφύλακές της,ένας όχλος 3000 Ινδών κατεδίωξε έναν ηλικιωμένο Σιχ,80 χρονών.Αυτός αφού προσπάθησε να ξεφύγει,άφησε το μηχανάκι του,έβγαλε το Kirpan και άρχισε να παραδίδει μαθήματα.Όταν έφτασε η αστυνομία και φύγανε οι επιτιθέμενοι ,ο αστυνομικός ανέφερε ότι είδε ένα γέρο να κρατά το σπαθί του και ένα σωρό πτώματα και τραυματισμένους γύρω του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εντός μας εξερεύνηση

  Ο άνθρωπος είναι κατά τ' άλλα  πλάσμα εξερευνητικό. Κοιτάζει παντού. Στο βάθος των ωκεανών, στην απεραντοσύνη του διαστήματος, κάτω απ...