Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Πέθανε ο "μάγος" που πολεμούσε τη "μαγεία"

 


Ο κόσμος της επιστήμης και της μαγείας, ταυτόχρονα, αποχαιρετούν τον Τζέιμς Ράντι, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 92 ετών στο σπίτι του στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Γνωστός επαγγελματικά ως ο «Καταπληκτικός Ράντι» για τα μαγικά κατορθώματά του και έχοντας εκ των έσω γνώση της ικανότητας παραπλάνησης του κοινού, αφιέρωσε παράλληλα τη ζωή του στο να απομυθοποιεί κάθε είδους αντιεπιστημονικές, ανορθολογικές, παραφυσικές και αποκρυφιστικές απόψεις και ισχυρισμούς. Γι' αυτό, άλλωστε, είχε πολλούς φίλους και άλλους τόσους εχθρούς.


Η κόντρα του Τζέιμς Ράντι με τον Γιούρι Γκέλερ

Όσοι λένε ότι λυγίζουν κουτάλια με το βλέμμα (όπως ο Γιούρι Γκέλερ με τον οποίο είχε μακρά διαμάχη), διαβάζουν το μυαλό των άλλων, θεραπεύουν με την πίστη, επικοινωνούν με εξωγήινους ή με φαντάσματα, διαβάζουν την τύχη τού άλλου στα χαρτιά και τα συναφή, αποτελούσαν επί δεκαετίες τον στόχο του Ράντι, ο οποίος παράλληλα κέρδιζε βραβεία για τα μαγικά τρικ του, για τα οποία τόνιζε ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από ξεγέλασμα του εύπιστου νου.



Ο Ράντι, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1928 στο Τορόντο του Καναδά και το πραγματικό όνομα του ήταν Ράνταλ Τζέιμς Τσβίνγκε, δεν είχε τελειώσει καν το σχολείο, επειδή το βαρέθηκε και το παράτησε στα 17 του. Με την κατοπινή μακριά λευκή γενειάδα και τα έντονα μάτια του μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους «πατέρες» του σύγχρονου σκεπτικιστικού κινήματος και στυλοβάτης του επιστημονικού ορθολογισμού.


Ο σκοπός της ζωής του

Είχε θέσει ως σκοπό στη ζωή του, σύμφωνα με τους «New York Times», να ξεσκεπάζει την ψευδοεπιστήμη και να καλλιεργεί το σωστό επιστημονικό πνεύμα στον μέσο άνθρωπο. Κάνοντας πονηρά τρικ ο ίδιος, έδειχνε πώς και γιατί πρέπει να έχει κανείς τον νου, ώστε να μην πέφτει θύμα είτε απατεώνων είτε εύπιστων ατόμων με ψευδο ή αντιεπιστημονικές απόψεις.


Όπως είχε δηλώσει στο ντοκιμαντέρ του 2014 «Ένας τίμιος ψεύτης», το οποίο ήταν αφιερωμένο σε αυτόν, «οι μάγοι είναι οι πιο τίμιοι άνθρωποι στον κόσμο: Σου λένε ότι θα σε κοροϊδέψουν και μετά το κάνουν».



Ο Ράντι ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1940 ως μάγος και «καλλιτέχνης» των αποδράσεων, μιμούμενος το ίνδαλμά του, τον Χουντίνι, κάνοντας και ο ίδιος διάφορα εντυπωσιακά κατορθώματα. Στην πορεία έστρεψε τις ικανότητές του περισσότερο στην απομυθοποίηση μέσω της μαγείας, ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, βγαίνοντας στην τηλεόραση και γράφοντας πολλά βιβλία.


Σε ηλικία 60 ετών σταμάτησε τις παραστάσεις ως μάγος και το 1976, μαζί με τον αστρονόμο Καρλ Σέιγκαν, τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ και άλλους, ίδρυσε στη Νέα Υόρκη την Επιτροπή για τη Σκεπτικιστική Αναζήτηση, έναν προμαχώνα κατά του αντιεπιστημονισμού, που εκδίδει μέχρι σήμερα το περιοδικό «Skeptical Inquirer».


Έως το τέλος της ζωής του παρέμεινε μία προσωπικότητα σεβαστή στους επιστημονικούς κύκλους. Μάλιστα, ένας αστεροειδής, που ανακαλύφθηκε το 1981, πήρε το όνομά του (3163 Randi).

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/pethane-sta-92-toy-o-magos-tzeims-ranti

7 σχόλια:

  1. Τελικως εγκυκλοπαιδικα να αναφερουμε οτι ο πρωτος ταχυδακτυλουργος που πολεμουσε τα μεντιουμ ηταν ο ιδιος ο Χουντινι εαν θυμαμαι καλα! Πιστευω οτι ο Ραντι ηθελε να μιμηθει το προτυπο του σε ολες του τις πραξεις! Μαλιστα λεγεται οτι ο Χουντινι χαλασε τη καλη φιλια που ειχε με τον Σερ Αρθουρ Κοναν Ντουλ επειδη επιασε και απομυθοποιησε μια γυναικα-μεντιουμ την οποια ο Κοναν Ντουλ την ειχε ινδαλμα! ο Κοναν Ντουλ εαν και μεγαλο μυαλο ειχε μπλεξει με το πνευματισμο και τον αποκρυφισμο και μυηθηκε στη μασονια! Δεν μπορω να καταλαβω βασικα για ποιο λογο οι ταχυδακτυλουργοι προσπαθουσαν να απομυθοποιησουν τα μεντιουμ! Εαν προσπαθουσαν να εκλογικευσουν το φαινομενο της μαγειας αναρωτιεμαι εαν ειχαν και σαν σκοπο να πεισουν το κοσμο οτι η μαγεια ειναι ανυπαρκτη ως δαιμονικη επιρροη! Ενα απο τα πολλα τεχνασματα του αρχοντα του κοσμου τουτου ειναι να πεισει τους ανθρωπους οτι ειναι ανυπαρκτος σαν πλασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τα μέντιουμ, οι αστρολόγοι κλπ είναι απατεώνες

      Διαγραφή
    2. Εκτός από απατεώνες, είχαν ακόμη την φήμη ότι κατέχουν πραγματική δύναμη και ήταν κάτι σαν μόδα στους κύκλους των πλουσίων και των διαννοούμενων. Είναι αλήθεια ότι ο Χουντίνι ήταν από τους πρώτους που τους εξέθεσαν. (Deso)

      Διαγραφή
    3. Ναι, μια εποχή είχαν μεγάλη επιρροή. Είχα δει μια ταινία με τον Χουντίνι αλλά, να πω την αλήθεια, λίγα θυμάμαι...

      Διαγραφή
    4. Γενικα οι πλουσιοι επειδη η πλειοψηφια απο αυτους δηλαδη ηταν παραδωμενοι στον υλισμο τους και στη κενοδοξια τους τους ενδιεφερε να γνωριζουν εαν θα εχουν την απολαυση και τις απολαβες του πλουτου τους καθ'ολη τη διαρκεια της ζωης τους οποτε κατεφευγαν στις πορτες των μεντιουμ για να μαθουν το μελλον τους! Για αυτους αυτο που ειχε σημασεια ηταν μονο η παρουσα επιγεια ζωη! Οι διανοουμενοι απο την αλλη βασιζοντουσαν πολυ στις γνωσεις τους σε σημειο που τις ειχαν θεοποιησει και οταν εβλεπαν καποια παραξενα γεγονοτα που δεν γινοταν να τα εκλογικευσουν παρα τις γνωσεις που ειχαν τοτε αντιλαμβανονταν τα ορια τους και επιδιδονταν πλεον στη μελετη του υπερφυσικου! Φανταζομαι λιγοι θα θυμουνται την υποθεση του Αγγελου Ταναγρα ο οποιος ηταν στρατιωτικος γιατρος και ασχολιοταν με τη μελετη της παραψυχολογιας και των υπερφυσικων φαινομενων και ειχε ιδρυσε τη λεγομενη "Ελληνικη εταιρεια παραψυχολογιας". Μια πολυ γνωστη μαθητρια του που ηταν μεντιουμ ειχε χρησιμοποιηθει απο την ιδια τν αστυνομια πολυ αργοτερα για τη διελευκανση καποιων φονων τα οποια τελικως τα διελευκανε και ειχε ανακαλυψει τους δολοφονους! Οι μαγοι και τα μεντιουμ ειναι συνεργατες των δαιμονων! Νομιζω καλο θα ηταν να μη ξεχναμε το βιο του Αγιου Κυπριανου! ο Αγιος Κυπριανος υπηρξε μαγος μεχρι που μετανοησε και εγκατελειψε τις μαγικες του τεχνες! Εκαψε ολα του τα μαγικα βιβλια και απο συνεργατης των δαιμονων εγινε πολεμιος τους και αληθινος υπηρετης του Χριστου! ο Χριστος για την αληθινη του μετανοια του χαρισε μεγαλο ταλαντο! Να μπορει να λυνει τα μαγια απο ανθρωπους που ειχαν πεσει θυματα μαγειας!

      Διαγραφή
    5. Όχι μόνο η αστυνομία. Μεντιουμ χρησιμοποίησαν και οι Τσώρτσιλ κ Χίτλερ κατά τον 2ο παγκόσμιο και αργότερα η CIA.
      Ίσως κάποιοι άνθρωποι έχουν κάποιου είδους χάρισμα / ικανότητα ανεξάρτητα από μαγεία, μαγγανεία και δαιμονικές επιρροές. Ίσως και όχι, δεν ξέρω.

      Διαγραφή
    6. Δεν ειναι ακριβως "χαρισματα". Ο ανθρωπος γενικοτερα εκδηλωνει σωματικες και ψυχικες ιδιαιτεροτητες που τις ειχε απο το αποτερο παρελθον του αλλα με τη παροδο των αιωνων και λογω των περιστασεων τις "ξεχασε" οτι τις ειχε καποτε! Μου ελεγε καποτε μια βιολογος στο σχολειο μου οτι καποτε ο ανθρωπος μπορουσε με την οσφρηση του να αναγνωριζει κοντινα συγγενικα του προσωπα οπως μπορουν να κανουν τα ζωα! Δηλαδη η ψυχη και το σωμα του ανθρωπου μπορει σε καποιες περιπτωσεις να "ξαναθυμηθουν" τις παλιες ιδιοτητες που ειχαν κατω απο συγκεκριμενες περιστασεις απο οσο φανταζομαι! Κατι αναλογο μου ειχε πει καποτε και ενας κοινωνιολογος! Απλα ολες αυτες οι ιδιοτητες ονομαζονται απο τον υπολοιπο κοαμο "χαρισματα" η "δεξιοτητες" επειδη δεν συμβαινουν στη καθημερα πραξη και προκαλουν τον εντυπωσιασμο των αλλων ανθρωπων! Ωστοσο κατα τη διδασκαλια των Αγιων Πατερων ΔΕΝ ειναι αυτα τα πραγματικα χαρισματα που καλειται ενας ανθρωπος να αναπτυξει!

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...