Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Κυρίες και κύριοι, ο Μπλεκ



https://www.fosonline.gr/stiles/san-simera/article/111179/mplek-o-xanthos-gigantas-o-xartinos-iroas

Πέρασαν 66 χρόνια από τότε που συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό ο Μπλεκ, ο χάρτινος ήρωας, ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ο Μπλεκ είναι ένας «ξανθός γίγαντας», κυνηγός στο επάγγελμα, που μάχεται τους Βρετανούς αποικιοκράτες στον πόλεμο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας στα τέλη του 18ου αιώνα. Στις διάφορες περιπέτειές του τον ακολουθούν ο θετός γιος του Ρόντι και φίλος του Καθηγητής Μυστήριος.

Ο Μπλεκ είναι δημιούργημα της καλλιτεχνικής ομάδας EsseGesse, που την αποτελούσαν οι Ιταλοί κομίστες Τζον Σινκέτο (1925-1989), Ντάριο Γκουτσόν (1926-2000) και Πιέτρο Σαρτόρι (1926-1989). Του έδωσαν το όνομα Ιλ Γκράντε Μπλεκ (Ο μεγάλος ή σωματώδης Μπλεκ), αλλά γρήγορα έγινε γνωστός ως Μπλεκ. Το πρώτο τεύχος του περιοδικού με τις ιστορίες του Μπλεκ κυκλοφόρησε στην Ιταλία στις 3 Οκτωβρίου 1954 και στην ακμή του πουλούσε κοντά στα 500.000 τεύχη εβδομαδιαίως. Εκτός ιταλικών συνόρων, ο «ξανθός γίγαντας» γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα, Τουρκία και Γιουγκοσλαβία.

Το περιοδικό εμφανίστηκε πρώτη φορά στα περίπτερα της Ελλάδας τον Ιούνιο του 1969, από τις εκδόσεις του Στέλιου Ανεμοδουρά, δημιουργού του «Μικρού Ήρωα». Στην πραγματικότητα, ο Μπλεκ ήταν κάτι σαν υποκατάστατο του «Μικρού Ήρωα», ο οποίος απαγορεύτηκε στη δικτατορία, λόγω του επαναστατικού χαρακτήρα του. Τότε ο Ανεμοδουράς άρχισε τη νέα εκδοτική δραστηριότητά του. Αποφάσισε να εισαγάγει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα, δημιουργώντας το θρυλικό ομώνυμο έντυπο. Αμέτρητες χιλιάδες πιτσιρίκια, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, έτρεχαν κάθε βδομάδα στα περίπτερα για να αγοράσουν και να διαβάσουν τις νέες περιπέτειες του Μπλεκ. Η κυκλοφορία του στην Ελλάδα έφτασε πολλές φορές και τα 130.000 αντίτυπα. Μέχρι το Δεκέμβριο του 1975, το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση. Τα τεύχη της πρώτης εξαετούς περιόδου είναι δυσεύρετα. Η θρυλική σειρά έφτασε τα 428 τεύχη στην πρώτη κυκλοφορία της. Περιελάμβανε, εκτός της κύριας ιστορίας του Μπλεκ και της παρέας του, τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και του Παιδιού–Φαντάσματος. Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, η θεματολογία πολλαπλασιάστηκε. Επί 25 χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 1994, ο ξανθός γίγαντας μεγάλωσε γενιές πιτσιρικάδων....

8 σχόλια:

  1. Κεραυνοί! Ο Μπλεκ μα την τρελή αρκούδα!
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα και ποιος δε θυμαται τον Μπλεκ! Θυμαμαι που το περιοδικο κυκλοφορουσε καθε Τεταρτη εαν θυμαμαι καλα! Τριτη κυκλοφορουσε το Σπαιντερμαν στα μικρα ασπρομαυρα τευχη και καθε Παρασκευη το Μικυ Μαους! Στις ιστοριες του Μπλεκ διαβαζαμε και ιστοριες του παιδιου-πανθηρα που ηταν αλλη εκδοχη του Σπαιντερμαν με τη διαφορα οτι τον συγκεκριμενο χαρακτηρα τον ειχε γρατζουνισει μεταλλαγμενη λεοπαρδαλη! Τοτε κυκλοφορουσε και το περιοδικο ΠΕΡΠΙΠΕΤΕΙΑ με το λοχαγο Μαρκ αλλα εγω δε το διαβαζα αυτο! Μου αρεσαν οι ιστοριες του Μπλεκ! Εγω Παπα-Κωστα επειδη ειμαι και λιγο αρχαιοπληκτος γενικοτερα οπως ξερεις ειχα μπορεσει και ειχα βρει τις παλιες ιστοριες του Σπαιντερμαν απο τη πενα του Σταν Λη και του Στηβ Ντιτκο που κυκλοφορουσαν ως MARVEL MASTERWORKS γιατι μου αρεσε πολυ το σκιτσο που ειχαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα και ποιος δε θυμαται τον Μπλεκ? Θυμαμαι που το περιοδικο κυκλοφορουσε καθε Τεταρτη εαν θυμαμαι καλα! Τριτη κυκλοφορουσε το Σπαιντερμαν στα μικρα ασπρομαυρα τευχη και καθε Παρασκευη το Μικυ Μαους! Στις ιστοριες του Μπλεκ διαβαζαμε και ιστοριες του παιδιου-πανθηρα που ηταν αλλη εκδοχη του Σπαιντερμαν με τη διαφορα οτι τον συγκεκριμενο χαρακτηρα τον ειχε γρατζουνισει μεταλλαγμενη λεοπαρδαλη! Τοτε κυκλοφορουσε και το περιοδικο ΠΕΡΠΙΠΕΤΕΙΑ με το λοχαγο Μαρκ αλλα εγω δε το διαβαζα αυτο! Μου αρεσαν οι ιστοριες του Μπλεκ! Εγω Παπα-Κωστα επειδη ειμαι και λιγο αρχαιοπληκτος γενικοτερα οπως ξερεις ειχα μπορεσει και ειχα βρει τις παλιες ιστοριες του Σπαιντερμαν απο τη πενα του Σταν Λη και του Στηβ Ντιτκο που κυκλοφορουσαν ως MARVEL MASTERWORKS γιατι μου αρεσε πολυ το σκιτσο που ειχαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιδί Πάνθηρας, o "Εξουσιαστής", Δικαστής Ντρεντ, Ταρζάν...αγαπημένα κόμικς

      Διαγραφή
    2. Οταν ημουν μικρος εψαχνα να βρω ιστοριες του Ζορο κιολας! Πηγαινα σε βιβλιοπωλεια οταν καταλαβα οτι ο Ζορο ηταν λογοτεχνικος ηρωας αλλα δε μπορουσα να βρω κατι επειδη ηταν χαρακτηρας pulp λοχοτεχνιας και δεν ηξερα ποιος συγγραφεας τον ειχε δημιουργησει! Αργοτερα ανακαλυψα οτι ο Ζορο ηταν δημιουργημα του Αμερικανου συγγραφεα Johnston Muccalley! Οι ιστοριες του Ζορο που ειχαν εκδοθει σε μικρα τευχη μπορει να τις βρει καποιος σε παλαιοβιβλιοπωλεια οπως στο βιβλιοπωλειο Κουγκεας

      Διαγραφή
    3. Παπα-Κωστα καπου διαβαζα σε καποιο αρθρο παλια οτι ο Μπλεκ ηταν υπαρκτο προσωπο! Καπου σε καποιο Αμερικανικο μουσειο ειχαν βρεθει τα απομνημονευματα ενος Αμερικανου κυνηγου που ειχε ζησει τη συγκεκριμενη περιοδο και ταιραζε στη περιπτωση του Μπλεκ! Εχεις ακουσει κατι πανω σε αυτο?

      Διαγραφή
    4. Όχι, αλλά δε θα μου έκανε εντύπωση να υπάρχει κάποιος που να ενέπνευσε την όλη ιστορία

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...