Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Το κυνήγι είναι εκδήλωση αναξιοπρέπειας

 


Οι Ουτοπιανοί θεωρούν το κυνήγι σαν εκδήλωση αναξιοπρέπειας για τους ελεύθερους ανθρώπους και το αφήνουν ολοκληρωτικά στους χασάπηδες, που, καθώς σας είπα, είναι οι δούλοι. Σύμφωνα μ' αυτούς το κυνήγι είναι το πιο απαίσιο μέρος της σφαγής και σε σύγκριση μ' αυτό όλα τα άλλα μέρη της σφαγής είναι χρήσιμα και έντιμα. Ένας κανονικός χασάπης σφάζει το ζώο πολύ πιο προσεκτικά και μόνο γιατί είναι υποχρεωμένος, ενώ ο κυνηγός σκοτώνει και ακρωτηριάζει φτωχά μικρά πλάσματα απλά και μόνο από διασκέδαση. Λένε πως δε θα βρεις τέτοια δίψα για αίμα ακόμα και ανάμεσα στα ζώα, εκτός από εκείνα που είναι ιδιαίτερα άγρια από τη φύση ή που τα κάναν άγρια, μόνιμα χρησιμοποιώντας τα γι' αυτό το πρωτόγονο σπορ.


Thomas Μore, Η Ουτοπία, εκδ. Κάλβος

μτφ. Γιώργος Καραγιάννης

10 σχόλια:

  1. Τι ειναι οι Ουτοπιανοι? Δε τους εχω ξανακουσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Thomas More πολύ πολύ μπροστά από την εποχή του
    /μας. Ξέρω επαναλαμβάνομαι αλλά πραγματικά θα βρω το έργο του κ θα ασχοληθώ όταν βρω χρόνο (έπρεπε να τον είχα πάρει είδηση στο lockdown).
    Ποτέ δεν συμπάθησα το κυνήγι σαν χόμπι. Ούτε καν το ψάρεμα. Αν δεν εχεις ανάγκη να τραφεις δεν βρίσκω το λόγο να σκοτώσεις το οποιοδήποτε ζωντανό. Πόσο μάλλον για χαβαλέ. (Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο η Ουτοπία υπάρχει στα ελληνικά.
      Παρ'το για το επόμενο lockdown...
      Το σιχαίνομαι το κυνήγι και το ψάρεμα. Κι έχουμε κάμποσους λαθροκυνηγούς στο χωριό μου στη Ναύπακτο.

      Διαγραφή
    2. Όλη η περιοχή έχει τρελή λαθροθηρία. Στην Τριχωνίδα και στον Αχελώο έχουν ρημάξει όλα τα πουλιά. Στο Θέρμο τα αγριογούρουνα. Στη Ναυπακτία δεν ξέρω τι αλλά σίγουρα και εκεί τα ίδια κάνουν. Κρίμα ρε, πραγματικά δεν ξέρω τι είδους ευχαρίστηση πηγάζει από το να σκοτώνεις για χόμπι. Και λένε μετά ότι οι ΠΤ προάγουν την βία...

      Διαγραφή
    3. Αυτοί οι σιχαμένοι που έχουμε εκεί τα σκοτώνουν βράδυ στον ύπνο τους. Ό,τι ευχαρίστηση πηγάζει από κάθε πράξη ενός παλιανθρώπου.

      Διαγραφή
    4. πραγματι να σκοτωνεις ανευ λογου και αιτιας τα ζωα ειναι απαραδεκτο! Ακομη και τα οικοσιτα ζωα παλια που δεν υπηρχαν ψυγεια για να συντηρησουν το κρεας τους για βρωση δε τα σκοτωναν συνεχεια προκειμενου να τα φανε! Εν τω μεταξυ εαν και το κρεας ενος αγριου ζωου δεν ειναι καταλληλο για βρωση τοτε ποιος ο λογος να το δολοφονεις ετσι ασκοπα? Το αλλο παλι που καποιοι παλιοι ανθρωποι στα παιδικα του χρονια σκοτωναν τα πουλακια με σφεντονα τι σας λεει?

      Διαγραφή
    5. Στο χωριό μου τα καλοκαίρια πιτσιρικάδες σκοτώναν βατραχάκια με καλαμάκια για σουβλάκι. Αυτό τι σου λέει;

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...