Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Ο κανόνας



 Απλός φαινομενικά ο κανόνας που μας θέτει στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Κύριος. "Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, έτσι ακριβώς να συμπεριφέρεστε κι εσείς σ’ αυτούς".

Όμως ο Χριστός δε σταματά εδώ. Προχωρά και παρακάτω. Να μην αγαπάτε μόνο αυτούς που σας αγαπούν αλλά και αυτούς που σας μισούν. Να μη δανείζετε περιμένοντας να πάρετε πίσω τα χρήματα σας αλλά να δανείζετε χωρίς να περιμένετε επιστροφή.

Αυτά τα λόγια φαντάζουν από δύσκολα να εφαρμοστούν ως εντελώς παράλογα. 

Κι όμως. Ξέρετε, όταν έχουμε διαφορές με κάποιον δεν υπάρχει μεγαλύτερη ήττα που μπορούμε να υποστούμε από το να του ανταποδώσουμε τη συμπεριφορά του. Από το να τον μισήσουμε όπως μας μισεί. Από το να σκεφτόμαστε τις αδικίες που μας κάνει. Με αυτόν τον τρόπο τον αφήνουμε να κανονίζει αυτός τη ζωή μας αφού οι σκέψεις μας και η καθημερινότητά μας περιστρέφεται γύρω από αυτόν.

Ναι, το σπουδαιότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απαντήσουμε στο μίσος με αγάπη. Να χαράξουμε τη πορεία μας με βάση τις αρχές μας και να μην ξαναμπλέξουμε σε καυγάδες μαζί του. Να δείξουμε με τη ζωή μας ποιος είναι ποιος. Να κάνουμε μια προσευχή και γι' αυτόν, να τον φωτίσει ο Θεός. 

Θα αναγκαστούμε κάποιες φορές να συγκρουστούμε. Να μην φωλιάσει όμως μέσα μας η σύγκρουση. Ας είναι σαν τους παιδικούς καυγάδες. Που τη μια στιγμή δερνόμασταν και την άλλη παίζαμε πάλι μαζί.

Πράγματι η συγχώρεση είναι δύσκολη. Το να συγχωρήσουμε είναι ο μισός δρόμος. Ο άλλος μισός ανήκει σε αυτόν που πρέπει να ζητήσει συγνώμη. Αλλιώς ο δρόμος θα παραμείνει ημιτελής. Τουλάχιστον όμως ας διανύσουμε το δικό μας μισό. Ή έστω, αν δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε, τουλάχιστον ας μην μισούμε, ας μην διαβάλλουμε, ας μην κακολογούμε. Αν δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τουλάχιστον ας αδιαφορήσουμε. Μπορεί αυτό να είναι μια καλή αρχή για να φτάσουμε στη συγχώρεση και την αγάπη.

Αν δεν έχουμε τη διάθεση ούτε αυτό να κάνουμε, ε, τουλάχιστον ας είμαστε ειλικρινείς και όταν μας ρωτάνε σε τι πιστεύουμε να μην απαντάμε "στον Χριστό" αλλά να λέμε την πραγματική αλήθεια. Ότι δεν πιστεύουμε παρά μόνο στον εγωισμό μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...