Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Οι γελοίες θεωρίες θέλουν σοβαρή αντιμετώπιση

 


 Προσπαθώ να καταλάβω τι παίζει αλλά δεν...Εννοώ για την εκπομπή που θα ασχολιόταν με αυτούς που λένε ένα σωρό θεωρίες για τον κορωνοϊό. Από το ότι είναι ανύπαρκτος μέχρι ότι είναι ακίνδυνος. Και θα είχε και κάποιους από τους επιστήμονες της επιτροπής να αποδομούν τις θεωρίες αυτές.

Τελικά θεωρήθηκε απόφαση ευθύνης να μην προβληθεί. Και ακολούθησε ο κακός χαμός με ειρωνίες, βρισίδια, καυστικά άρθρα κλπ.

Δεν θεωρώ πως η φίμωση ηλιθίων ιδεών βοηθά στην αντιμετώπισή τους. Ούτε και η ταμπέλα ως γραφικές. Αυτές οι μέρες έχουν παρέλθει. Και δεν ξέρω και ποιος ορίζει τα κριτήρια για να γίνεται κάτι τέτοιο. Πότε είναι γραφική και ηλίθια μια ιδέα και πότε όχι.

Καλύτερα είναι να παρουσιάσεις λεπτομερώς γιατί είναι λάθος αυτές οι απόψεις. Η απάντηση πως το "λένε οι επιστήμονες" δεν στέκει. Και δεν στέκει γιατί δεν πείθει. Πρέπει να κάτσεις να εξηγήσεις αναλυτικά και όσο το δυνατόν πιο απλά. Αλλιώς κερδίζουν έδαφος οι γραφικές και επικίνδυνες θεωρίες.

Πράγματι, δίνοντας βήμα σε τέτοιες θεωρίες ρισκάρεις να παρασύρουν κάμποσους χαζούς. Φιμώνοντάς τες όμως, τις ντύνεις με πέπλο μυστηρίου κι έτσι τους δίνεις πιο πολλή αξία.

Πιστεύω πως όλες αυτές οι θεωρίες είναι πράγματι γελοίες. Τις γελοίες όμως θεωρίες τις νικάς μόνο αν ασχοληθείς μαζί τους με σοβαρότητα και συστηματικά. Αλλιώς μέχρι πρωθυπουργοί γίνονται.

2 σχόλια:

  1. Θεωρώ ότι βολεύει να υπάρχουν αυτές οι παράλογες θεωρείες και να ενστερνίζεται αυτές ένα σεβαστό κομμάτι του πληθυσμού. Και αυτό γιατί είναι ένα εξαιρετικό προπέτασμα καπνού. Προτιμότερο να ασχολούνται με το 5G, να τσακώνονται μεταξύ τους για τις μάσκες, να περιμένουν να ξεμαρμαρώσει ο Παλαιολόγος παρά να ασχολούνται με πιο ουσιώδη (πχ την άρση προστασίας 1ης κατοικίας ή τον εργασιακό μεσαίωνα του ψηφίστηκε τις προάλλες). Έχουνε γνώση οι (δεσμο)φύλακες, πάντα είχαν. Μας τα είχε πει ο Πλάτωνας από παλιά με την ιστορία του σπηλαίου. (Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...