Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Δυτικός πολιτισμός και εναλλακτικές

 


Από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω κάτι παραπάνω για τον κόσμο από το "μεγαλείο του Θρύλου" , ακούω για την παρακμή του Δυτικού πολιτισμού και την επικείμενη πτώση του και την αντικατάστασή του από κάτι καταπληκτικό που θα διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα και θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε νέα περίοδο λαμπρής δόξης και επιτευγμάτων. Για αρκετό καιρό και μέχρι πολύ πρόσφατα κι εγώ τις πίστευα αυτές τις μπούρδες.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις εναλλακτικές που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς: Σοβιετική Ένωση και λοιποί δορυφόροι. Πράγματι, όπως έδειξε η ιστορία η ευημερία ήταν τόσοι που οι άνθρωποι έσκασαν και είπαν να την ξαποστείλουν ώστε να δοκιμάσουν κάτι άλλο.

Από την άλλη έχουμε καθεστώτα τύπου Ιράν και Σ. Αραβίας. Θεοκρατικά καθεστώτα και εντελώς αυταρχικά. Και αν δεν είσαι της κυρίαρχης ομάδας, δηλαδή μουσουλμάνος σιίτης ή σουνίτης αντίστοιχα, σε τρώει το μαύρο φίδι.

Νεότερα φρούτα οι εκλεγμένοι "δικτάτορες" τύπου Πούτιν και Ερντογάν. Εξοπλισμοί στο φουλ και οι φυλακές επίσης φουλαρισμένες. Αυτοί είναι και κοντά. Όποιος θέλει μπορεί να πάει να δοκιμάσει την τύχη του εκεί. Έχουμε ακόμα τον μεταλλαγμένο κομμουνισμό της Κίνας με τις τεράστιες ανισότητες και τον απεριόριστο αυταρχισμό.

Υπάρχει και η Β.Κορέα που είναι μια κατηγορία μόνη της. Προφανώς και δεν είναι η κόλαση που περιγράφουν τα δυτικά μέσα αλλά απέχει πολύ περισσότερο από τον παράδεισο που προσπαθούν αν μας πείσουν κάποιοι. 

Τέλος κυκλοφορούν και κάτι περίεργοι νοσταλγοί της Αρχαίας Ελλάδας ή του Βυζαντίου. Παιδιά, σε τέτοιες κοινωνίες δεν επιζεί ο σύγχρονος άνθρωπος ούτε εβδομάδα. Και δεν μπορούμε, ευτυχώς να επιστρέψουμε σε τέτοια μοντέλα. Τόσο απλά.

Οπότε, ναι, ο δυτικός πολιτισμός έχει όλα τα κακά του κόσμου επάνω του αλλά παραμένει το καλύτερο μέρος για να ζεις σε σχέση με τις εναλλακτικές. Άλλωστε δεν είδα και πολλούς να φεύγουν από τον παρηκμασμένο δυτικό πολιτισμό για να πάνε στις γεμάτες ελπίδες εναλλακτικές. Οπότε μέχρι να υπάρξει κάποια πραγματικά καλή εναλλακτική εγώ λέω να την αράξω στα αυγά μου και να πιω μια βελγική μπύρα...


ΥΓ. Δεν έπιασα καθόλου Ν. Κορέα και Ιαπωνία γιατί επί της ουσίας ακολουθούν ιδιότυπα μοντέλα που είναι στην ουσία όμως δυτικά.


5 σχόλια:

  1. Όλα είναι στραβά μέχρι να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και χειρότερα. Βέβαια ο άνθρωπος ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος, βλέπεις πχ τις Σκανδιναβικές χώρες που έχουν δυνατή οικονομία, πολλές παροχές, υψηλό βιωτικό επίπεδο και ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό σε αυτοκτονίες (το μπλακ μέταλ δεν βοηθάει όταν δεν βλέπεις ήλιο για μήνες!).
    Κατά τα λοιπά ναι, ούτε εγώ θα επέλεγα κάτι διαφορετικό. Το κακό με δυτικό κόσμο είναι εύκολα μπορεί να γίνει καλύτερος αλλά δεν υπάρχει από τους ηγέτες βουληση για κάτι τέτοιο.
    ΥΓ1. Γελάω ακόμα με φίλο μου ΚΚΕ που προσπαθούσε να με πείσει ότι οι Αλβανοί περνούσαν καλά επί Χότζα. Εντωμεταξύ οι Αλβανοί ακούνε για κομμουνισμό κ φτύνουν τον κόρφο τους.
    ΥΓ2. Οι Αγιορείτες έπρεπε από χρόνια να κοπιάρουν τους Τραπιστές και να βγάζουν Αγιορείτικη μοναστηριακή μπύρα!
    (Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα να δεις, έχουν όμως την επιλογή να πάνε από το ίδιο τους το χέρι. Σε μη δυτικές χώρες αυτή την επιλογή την κάνουν άλλοι για σένα. Και αυτό από μόνο του, κάτι λέει. Έχουν και εξαιρετικό progressive, power, και hard rock.
    ΥΓ1. Μέχρι και ο Χότζα θα γελάει...
    ΥΓ2. Ιερόσυλε, η ειδικότητα μας είναι κρασί και τσίπουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χα!χα! Δεν ειναι το το προβλημα αυτος καθ'εαυτος ο δυτικος πολιτισμος! Το προβλημα ειναι οτι μεσα στους αιωνες διαδοσης του Ευαγγελιου στο δυτικο κοσμο προσπαθησαν πολλοι να δωσουν ερμηνειες πανω στο Ευαγγελιο βασιζομενοι στη φιλοσοφια του Αριστοτελη και ετσι αυτες οι ερμηνειες κατεληξαν σε παρερμηνειες! Επισης πολλοι βορειοι λαοι που εκχριστιανιστηκαν απο την εποχη του Βυζαντιου δεν εγκατελειψαν ποτε τα στοιχεια των παγανιστικων λατρειων τους! Αυτα τα 2 γεγονοτα ειχαν σαν αποτελεσμα ολες αυτες οι παρερμηνειες της Αγιας Γραφης να οδηγησουν σε μη βιωματικη εμπειρια του Ευαγγελιου! Βλεπε παπικους για παραδειγμα, προτεσταντες και ουτω καθ'εξης! ο Αριστοτελισμος επηρεασε ακομη και τη διαμορφωση των επιστημων μεχρι να φτασουν στη σημερινη τους μορφη ωστε να αναχθουν σε "δογματα". Γενικα απο οτι φαινεται οι σημερινοι Βορειοι λαοι εχουν καλη οικονομικη αναπτυξη επειδη εχουν "ρομποτικη" πειθαρχια και πιθανον να ειναι και αυτο ενας απο τους πολλους λογους που εχουν πολλα ψυχολογικα προβληματα! Οταν επιβαλλεις στον αλλον "πειθαρχια" που δε τη γουσταρει αυτο θα ξεσπασει καπου αλλου! Με τους κατοικους των πρωην Σοσιαλιστικων χωρων δε βγαζεις ακρη καθως φαινετα οτι δε ξερουν τι ζητανε απο τη ζωη τους! Γκρινιαζαν επι κομμουνισμου και αφου διαλυθηκε και μετα οταν ερχοντουσαν στη χωρα μας πολλοι απο αυτους "αναπολουν" τα ωφελη που τους παρειχε το συστημα! Αμα δε ξερεις τι ζητας απο τη ζωη σου δεν εισαι ικανοποιημενος με τιποτα οτι και να σου δωσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πάλι, οι χώρες τους σε σχέση με των Ορθοδόξων που έχουν θεολογική ακρίβεια είναι πολύ καλύτερες για να ζήσει κάποιος. Γιατί το θέμα δεν είναι η θεολογική ακρίβεια αλλά η καθημερινή ζωή

      Διαγραφή
    2. Η ακριβεια τους δεν ειναι Θεολογικη! Εχουν πληρη ακριβεια οσον αφορα την τηρηση των εντολων και του νομου του Θεου λογω της αυστηρης τους πειθαρχιας! Μαθαινουν να πειθαρχουν και στους ανθρωπινους νομους! Ολο αυτο δεν ειναι απαραιτητως κακο αλλα το θεμα ειναι ο νομος να εισχωρησει μεσα στο συνειδητο και υποσυνειδητο η και ασυνειδητο κομματι του ανθρωπου ωστε ο Θεικος νομος να λειτουργει σε πληρη συνεργασια με το προσωπικο αυτεξουσιο του ανθρωπου διαφορετικα καποια στιγμη ο ανθρωπος θα εχει παραμεινει μοναχα στο πνευματικο κομματι της Παλαιας Διαθηκης οπου ο νομος λειτουργει ως καταρα η περισσοτερο ως καταπιεση οταν θελουν καποιοι να παρουσιασουν το Θεο καταπιεστικο! Να το πουμε πιο απλα ειναι σαν να θελουν καποιοι να γινονται θηριοδαμαστες σε αγρια θηρια και να καταφερνουν φαινομενικα να εξημερωσουν τα θηρια επιβαλλοντας τους κανονες αλλα τελικως τα θηρια μεσα στη καρδια τους να παραμενουν αγρια! Θυμιζει λιγο την εικονα ενος ηφαιστειου που τελικως πιεζεται-πιεζεται αλλα τελικως ξεσπαει!

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...