Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Η Εκκλησία δε ζει στους ναούς

covid1
https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/35772-to-thauma-upirxe-uparxei-kai-tha-sunexisei-na-uparxei

Γράφει ο Θεολόγος Παπαδόπουλος
Μοριακός βιολόγος

Από τα φοιτητικά μου χρόνια προσπαθώ, μεταξύ άλλων, ένα πράγμα. Να μην συγχέω τα θέματα πίστεως με ζητήματα επιστήμης.

Να μην τα αναλύω προσπαθώντας να αποδείξω τα αναπόδεικτα και να τα τεκμηριώσω με επιστημονικές πρακτικές. Είναι και ανώφελο και εσφαλμένο.

Διότι το υπέρλογο της πίστεως δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της λογικής του πειράματος.

Άλλωστε η ομολογία της πίστεως αποκαλύπτεται κυρίως με το παράδειγμα μας και τη ζωή μας και όχι με τα λόγια μας.

Για τον Ορθόδοξο Χριστιανό μέσα στο Άγιο Ποτήριο βρίσκεται η Ζωή, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.



Για όλους τους άλλους άρτος και οίνος. Τι σημαίνει αυτό;

Αν το πάμε στο εργαστήριο θα επιβεβαιωθεί ότι όντως άρτος και οίνος είναι κι όχι αίμα και σώμα ανθρώπινο.

Άρα για την Πολιτεία ένας ενοριακός ναός είναι απλά ο χώρος συνάθροισης ανθρώπων που μερικοί από αυτούς κοινωνούν από κοινό ποτήριο με το ίδιο κουτάλι. Τέλος.

Πάμε τώρα στην ανάλυση.

Ένας μη ελεγμένος ασθενής ή φορέας του CoViD-19 που χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς σε ώρα αιχμής δεν είναι δημόσιος κίνδυνος; Είναι. Άρα κόβονται οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Ένας ασθενής φούρναρης που ζυμώνει και πουλά ψωμί δεν είναι δημόσιος κίνδυνος; Είναι.

Ένας που φτιάχνει καφέ και τον δίνει σε εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά απλά κλείνοντας το πλαστικό καπάκι ή πιάνοντας το καλαμάκι δεν είναι δημόσιος κίνδυνος; Είναι.

Ενας ταμίας σε σούπερ μάρκετ; Είναι. Που θέλω να καταλήξω.

Αν φτάσουμε στο σημείο να θεωρούμε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία τον εκκλησιασμό τότε θα πρέπει να κλείσουν όλα.

Μέχρι τότε οποιαδήποτε άλλη κουβέντα είναι εκ του πονηρού.

Διότι ο Θεός μας έδωσε και κοινό νου και γνώση και η Ιερά Σύνοδος είπε το αυτονόητο.

Τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής αλλά και καθαριότητας των ναών όπως σε κάθε χώρο συνάθροισης πολλών ανθρώπων και δεν προσερχόμαστε για εκκλησιασμό όντας ασθενείς.

Τώρα από τα λίγα που ξέρω η μετάδοση ασθενειών από τη Θεία Κοινωνία αν συνέβαινε τότε θα είχαμε αφανιστεί εμείς οι Ορθόδοξοι.

Προς θλίψη των υπολοίπων, ζούμε. Κι αυτό διότι από τα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας οι χριστιανοί ήταν αυτοί που περιέθαλπταν και φυσικά κοινωνούσαν όχι απλά τους ασθενείς αλλά και εκείνους που οι τότε κοινωνίες είχαν εγκαταλείψει ή θέσει στο περιθώριο.

Οι φυματικοί στα σανατόρια ανάμεσα τους ο άγιος Παΐσιος, οι λεπροί στη Χίο που τους κοινωνούσε ο άγιος Άνθιμος και μετά στην Αθήνα ο γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης.

Οι τόσοι και τόσοι άγνωστοι ασθενείς και φορείς του AIDS (όποιος πει ότι δεν μεταδίδεται o ιός του AIDS με το σάλιο δε γνωρίζει αν υπάρχει ανοιχτή πληγή στο στόμα του άλλου και επίσης αν αξιολογείται με αντιικες ιδιότητες το σάλιο όπως επιχειρηματολογούν τότε να υποθέσω είμαστε ΟΚ;) και πολλοί άλλοι ασθενείς λοιμωδών νοσημάτων.

Τελευταίο παράδειγμα ο πατέρας Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος στη Σιέρα Λεόνε που κοινωνούσε ασθενείς με Έμπολα. Ζει και βασιλεύει.

Το θαύμα υπήρχε υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει από τη στιγμή που παρέδωσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο ίδιος ο Χριστός.

Όσοι λιθοβολούν την Εκκλησία θα το κάνουν ακόμα και νεκρό να δουν να ανασταίνεται.

Αγνοούν όμως κάτι. Η Εκκλησία δε ζει στους ναούς.

Επιβίωσε διωγμών, ρίζωσε στις κατακόμβες κι άνθησε στα παγωμένα Γκουλάγκ.

Κάθε περαιτέρω ανάλυση είναι και μάταιη και ανώφελη.

9 σχόλια:

  1. ....κίνδυνο για τη δημόσια υγεία τον εκκλησιασμό τότε θα πρέπει να κλείσουν όλα.......
    Κ τα καρναβάλια θα πρόσθετα!!
    Ό τι πιο άκυρο ως απαγόρευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ φασαρια για τους παθογονους μικροοργανισμους! Το 57 τις εκατο του ανθρωπινου σωματος ειναι μικροβια και φιλικα και ΠΑΘΟΓΟΝΑ! Ολο αυτο το μικροβιωμα το κουβαλαμε καθολη τη διαρκεια της ζωης μας μεχρι να πεθανουμε! Πανω στο μικροβιωμα του δερματος για παραδειγμα ειναι ηδη ο Χρυσιζων σταφυλοκκοκος ο οποιος ειναι ενας απο τους πιο δυνητικα επικυνδινους μικροοργανισμους και ωστοσο τον κουβαλαμε πανω μας! ο Μοριακος βιολογος ανεφερε οτι καλο ειναι να μην συγχεουμε την πιστη με την επιστημη! Ωστοσο εαν κατανοησει καποιος τις βασικες αληθειες της Ορθοδοξης Θεολογιας και ανθρωπολογιας θα δει καποιος οτι αληθινη επιστημη και κατανοηση του κοσμου τουτου ειναι οσα ελεγαν οι Αγιοι Πατερες! Συμφωνα με τη διδασκαλια του ΟΝΤΟΣ και του ΜΗ ΟΝΤΟΣ το κακο δεν εχει οντολογικη υποσταση! ο Θεος δεν δημιουργησε κατι κακο στο κοσμο αυτο! Τα μικροβια που υπαρχουν γυρω μας και λεγονται "παθογονα" στη πραγματικοτητα καταχρηστικως ονομαζονται ετσι! Ακομη και τα λεγομενα παθογονα μικροβια εξυπηρετουν καποιο χρησιμο και ωφελιμο ρολο στον οργανισμο του ανθρωπου και για αυτο το ρολο δημιουργηθηκαν! Μονο υπο ασχημες περιβαλλοντικες συνθηκες και σωματικες καταχρησεις που κανει ο ανθρωπος στο περιβαλλον του και στον εαυτο του τοτε τα λεγομενα παθογονα μικροβια γινονται βλαπτικα για τον ανθρωπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μεν αλλά όταν υπάρχει τέτοια μεταδοτικότητα και τόσα θύματα(έστω κι αν αναλογικά δεν είναι τόσα πολλά) τότε λογικό είναι να υπάρχει ανησυχία.Βάλε και τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο και είμαστε εδώ που είμαστε

      Διαγραφή
    2. Πανω στο θεμα του συγκεκριμενου ιου υπαρχουν πολλα κενα και ερωτηματικα! Βγαινει ο καθε ειδημονας και μη και λεει τη δικη του θεωρια! Απο τα ΜΜΕ αληθειες ετσι και αλλιως δεν μαθαινεις το ιδιο και απο το διαδυκτιο! Η γυναικα που ηρθε απο την Ιταλια και νοσηλευτικε στο ΑΧΕΠΑ Θεσαλλονικης ειναι σε καλη κατασταση απο οσο λενε το ιδιο και η γυναικα που νοσηλευεται στο Αττικο και ομως ο 34χρονος κινεζος οφθαλμιατρος που κολλησε τον ιο και ειχε ειδοποιησει το κοσμο πεθανε χωρις να ηταν γνωστο εαν ειχε αλλες συνοσυροτητες! Νομιζω οτι η συγκεκριμενη περιπτωση θα ανοιξει το μεγαλυτερο κεφαλαιο στο ιστορικο των θεωριων συνομωσιας

      Διαγραφή
    3. Και για οσους το θυμουνται τετοιος πανικος ειχε ξεσπασει και το 2003-2004 με τον ιο της γριπης των πτηνων ο οποιος μεταλλαχτηκε τελικα σε ιο της γριπης των χειρων και τελικα κατεληξε να ειναι ο Η1Ν1. Μετα απο λιγι καιρι βγηκ και το εμβολιο για τη συγκεκριμενη γριπη! Φανταζομαι οτι ολο αυτο κατι λεει

      Διαγραφή
    4. Παπα-Κωστα πηγαινε σε παρακαλω στο αρθρο που δειχνει τη φωτογραφια του συγκεκριμενου γιατρου που σου λεω και κοιταξε την προσεκτικα! Κοιτα την φωτογραφια που τον δειχνει διασωληνωμενο! Πως γιναται και ειναι διασωληνωμενος με ανοιχτα τα ματια και εχει τις αισθησεις του και επικοινωνια με το περιβαλλον? Δεν εχω ξαναδει διασωληνωμενο να εχει τις αισθησεις του, ανοιχτα τα ματια και να εχει επικοινωνεια με το περιβαλλον? Εχω την εντυπωση οτι μας κοροιδευουν!

      Διαγραφή
    5. Εννοείται πως είναι η χαρά της συνωμοσίας αυτή η κατάσταση.Μέχρι κι εγώ τις ψάχνω-πιστεύω.Για παράδειγμα,πώς ξεκίνησε ο ιός;Οι Κινέζοι έχουν αυτές τις αγορές και τις διατροφικές συνήθειες εδώ και κάτι αιώνες.Γιατί δεν είχε συμβεί ξανά κάτι τέτοιο;
      Και γιατί τέτοιος πανικός με κάτι που δεν είναι τόσο θανατηφόρο βάσει ποσοστών.Μήπως ξέρουν και περιμένουν ή φοβούνται κάτι;

      Διαγραφή
    6. Ή μήπως κάνουν τεστ αντοχής στους πολίτες;

      Διαγραφή
    7. κοιτα τι γινεται! Ολοι οι Ιοι εχουν και καποιους συγκεκριμενους τροπους μεταδοσης! Οταν εκανα ειδικοτητα σε λοιμωξιολογικη κλινικη ενας απο τους καθηγητες μας-του οποιου θα ηθελα να μην αναφερω το ονομα για ευνοητους λογους-μας ελεγε οτι οταν εκανε εκεινος ειδικοτητα ειχε τρυπηθει ενα σωρο φορες απο βελονα αιμοληψιας οταν επαιρνε αιμα απο οροθετικους ασθενεις και ωστοσο δεν κολλησε ποτε HIV. Μας ειχε τονισει οτι ο συγκεκριμενος ιος ακομη και με τη σεξουαλικη επαφη μονο με εναν τροπο μπορει να μεταδοθει! ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑ ΦΥΣΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΩΚΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ! Ακομη και με την φυσιολογικη σεξουαλικη επαφη που εχει ενας αντρας και μια γυναικα δεν ειναι εφικτο να κολλησει τον συγκεκριμενο ιο ειδικα η γυναικα λογω της απολυμαντικης δρασης που εχουν τα κολπικα υγρα της γυναικας! Ολο αυτο μου φαιρνει στο μυαλο γιατι ειναι οι ομοφυλοφιλοι που ειναι οι συνηθεις φορεις του HIV λογω της συγκεκριμενης σεξουαλικης συμπεριφορας! Τελικως αποδυκνυεται οτι ο Θεοε δεν τιμωρει τους συγκεκριμενους ανθρωπους αλλα εχει προειδοποιησει οτι η πραξη αυτη που κανουν απο τη στιγμη που ειναι αμαρτια εχει ως συνεπεια τη σωματικη ασθενεια και νοσο! Ακομη επομενως και οι συζυγοι βαση των κανονων της Εκλλησιας πρεπει να εχουν σεξουαλικη επαφη μεσω των γεννητικων οργανων ωστε να υπαρχει ως αποτερος σκοπος η τεκνοποιεια. Τωρα οσον αφορα το θεμα του συγκεκριμενου κορονοιου απο οσο λενε οι εργαστηριακοι ερευνητες παρουσιαζει οπως δειχνει τουλαχιστον τα χαρακτηριστικα ενοε βιολογικου οπλου και αυτο και μονο του διεγειρει τη γεννηση θεωριων συνομωσιας. Το γεγονος οτι καποιοι ανθρωποι που προσβαλλονται απο τον ιο και ειναι ασυμπτωματικοι και δεν νοσουν εχει να κανει καθαρα με το ανοσοποιητικο που εχουν και με τη γονιδιακη τους ανταποκριση! Θα ελεγε κανεις οτι προσπαθουν οντως καποιοι να δοκομασουν τα ορια αντοχης των ανθρωπων αλλα ο απωτερος σκοπος ειναι να τα κονομησουν οι φαρμακευτικες απο τη πωληση του εμβολιου που θα βγαλουν ενδεχομενως καποια στιγμη παρακετω και για αυτο το λογο υπαρχει και αυτη η τρομοκρατια! Εαν προσεξες χτες αργα το βραδυ εστειλαν σε ολους μας στα κινητα τηλεφωνα συναγερμο λογω του κορονοιου να μεινουν οι ευπαθεις ομαδες στα σπιτια τους

      Διαγραφή

Διαβόητοι!

  Το κακό είναι ότι βάζουμε την υπόληψή μας πάνω απ' όλα. Κάποτε ήθελα να βοηθήσω σε ένα θέμα κάποιο άτομο. Έκανα κάποια τηλέφωνα και κά...