Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Και οι άστεγοι;

Άστεγος

https://sputniknews.gr/ellada/202003256827391-koronoios-kapoioi-den-menoun-spiti-giati-den-ehoun-spiti---ti-ginetai-me-tous-astegous/

Δεκάδες είναι οι άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας, καθώς και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Εθελοντές σπεύδουν στους δρόμους για να τους βοηθήσουν.

Όλοι μένουμε σπίτι για να αποτρέψουμε την διάδοση του νέου ιού. Οι άστεγοι όμως πού μένουν;

Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, ο οποίος, μαζί με εθελοντές γιατρούς, βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, ώστε οι άστεγοι να έχουν την πρέπουσα φροντίδα.


Ένας άστεγος τού έδειξε το χαρτί που υπογράφουν όλοι για τις μετακινήσεις. Και τον ρώτησε τι έπρεπε να γράψει. «"Δεν μένουμε σπίτι, γιατί δεν έχουμε σπίτι", μου είπε και με συγκλόνισε», τονίζει στο Sputnik, ο Ν. Κανάκης.  

«Συνεχίζουμε να επισκεπτόμαστε τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο, γιατι έχουν ιατρικά προβλήματα. Όσοι είναι στο δρόμο είναι ευπαθείς, καταπονημένοι και ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων. Σε σχέση με την κρίση του κορονοϊού, τους δίνουμε ένα βασικό απολυμαντικό, μάσκες, τους δείχνουμε τι πρέπει να κάνουν και πως να τα χρησιμοποιούν».


Αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα, θα ενημερώσουν αμέσως τον ΕΟΔΥ. Προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο ένταξης στις υπάρχουσες δομές. Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν ψυχικά προβλήματα, μπορεί είναι εξαρτημένοι από ουσίες και έχουν ζήσει πολύ καιρό έξω, τότε δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της ατομικής ευθύνης. Προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό που υπήρχε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη λήψη σχετικών μέτρων.

«Καθότι πολλές δομές αληλλεγύης έχουν σταματήσει να λειτουργούν, η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι άστεγοι θα είναι σε δομές, ότι θα έχουν το φαγητό της ημέρας», τονίζει ο Ν. Κανάκης.

Το μήνυμα που εκπέμπουν οι άστεγοι για την υπόλοιποι κοινωνία είναι ότι: «Όσοι δυσκολεύονται να μείνουν σπίτι να θυμούνται ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν μένουν σπίτι, γιατί δεν έχουν σπίτι. Ας κάνουν λίγη περισσότερη υπομονή για να βοηθήσουν εμάς που είμαστε στο δρόμο, όπως και τους συναδέλφους μας που είναι στα νοσοκομεία, να είναι πιο αποτελεσματικοί», καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με έρευνα του 2015 της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Αθήνα κατείχε τη 13η θέση παγκοσμίως αναφορικά με τον αυξημένο άστεγο πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...