Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Εκατόμβη στη Μέκκα: 700 νεκροί από ποδοπάτημα


Ανεβαίνει ώρα με την ώρα ο αριθμό των πιστών που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου έξω από τη Μέκκα κατά τη διάρκεια του ιερού προσκυνήματος Χάτζ στο οποίο συμμετείχαν δύο εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για πάνω από 700(σημ.717 για την ακρίβεια) νεκρούς και περισσότερους από 800 τραυματίες.
Δεν είναι ακόμη σαφές υπό ποιες συνθήκες ξέσπασε ο πανικός που κατέληξε στη νέα τραγωδία.  Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, συνέβη κατά τη διάρκεια παραδοσιακής τελετής-αναπαράστασης που λέγεται «το λιθοβόλημα του διαβόλου».
Το ποδοπάτημα, συνέβη στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της Μέκκας, και όπου διαμένουν οι προσκυνητές.
Η Οδός 204 είναι η μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό της Μίνα στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά. Σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής 'Αιντ αλ Αντχα, οι πιστοί, εκτός του ότι θυσιάζουν ένα πρόβατο, ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη, ενώ αύριο και μεθαύριο, δεύτερη και τρίτη ημέρα, ρίχνουν είκοσι μία πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη.
Η πρώτη ημέρα του Αιντ αλ Αντχα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά.

Σχόλιο:Πέρα από την τραγικότητα του γεγονότος,υπάρχει και η γεωπολιτική πλευρά.Αναμένεται να ανοίξει ξανά το θέμα της ευθύνης του προσκυνήματος.Κυρίως μεταξύ Ιράν και Σ.Αραβίας.Αυτός που ελέγχει το προσκύνημα έχει εξέχουσα θέση στον μουσουλμανικό κόσμο.Επίσης έχει και μια ακόμη πηγή οικονομικής ενίσχυσης.Το Ιράν μετά τα δυο φετινά ατυχήματα θα κοιτάξει να προκαλέσει άλλο ένα πρόβλημα στη,μισητή για τους Σιίτες,Σ.Αραβία.Άλλωστε έχουν ανοικτό το μέτωπο της Υεμένης όπου η Σ.Αραβία βομβαρδίζει τους Σιίτες που έχουν πάρει την εξουσία.Οπότε ούτε αυτό το χειμώνα θα ηρεμήσει η Μ.Ανατολή.
(Η φωτο από το press.tv)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...