Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Οκινάουα-έξω οι βάσεις!


Planes and helicopters are stationed at the US Marine Corps Air Station Futenma in Ginowan, Okinawa. (File photo by AFP)


Ο κυβερνήτης του νότιου νησιού Οκινάουα της Ιαπωνίας λέει ότι θα ακυρώσει την έγκριση που απαιτείται για τις εργασίες για την μετεγκατάσταση μιας στρατιωτικής αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ από τη μία περιοχή στην άλλη.
"Θα κάνουμε το καλύτερό που μπορούμε χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέτρο για να εμποδίσουμε την κατασκευή μιας νέας βάσης στο Henoko [περιοχή], όπως είχαμε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μας εκστρατείας," δήλωσε ο Τακέσι Onaga  σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι "νομικά ελαττώματα" βρέθηκαν όσον αφορά την έγκριση που δόθηκε το 2013 από τον προκάτοχό του για το έργο της υγειονομικής ταφής.
O Onaga είπε επίσης ότι το μέτρο είναι ένα «πρώτο βήμα» προς την παρεμπόδιση της μετεγκατάστασης της αεροπορικής βάσης των US Marine Corps  Futenma, η οποία σήμερα βρίσκεται στη πυκνοκατοικημένη πόλη της Οκινάουα ,Ginowan.
Οι δηλώσεις έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά αφότου η ιαπωνική κυβέρνηση επανεκκίνησε την εργασία στο Henoko μετά από ένα μήνα-μακράς αναστολής για να γίνει η διαπραγμάτευση με τοπικούς αξιωματούχους που αντιτίθενται στο έργο. Οι συνομιλίες έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.
Ουάσινγκτον και Τόκιο για πρώτη φορά συμφώνησαν  να μετεγκαταστήσουν τη βάση το 1996, αλλά η αντίθεσή από τον τοπικό πληθυσμό και περιβαλλοντικές ομάδες, που θέλουν η βάση να φύγει από το νησί, είχε εμποδίσει το σχέδιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 80 τοις εκατό των κατοίκων της Οκινάουα εναντιώνονται στο έργο.
Οι ΗΠΑ είχαν σημαντική στρατιωτική παρουσία στην Ιαπωνία από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου οι μισοί από τους 50.000 του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, στην Ιαπωνία σταθμεύουν στην Οκινάουα, όπου πολλοί ντόπιοι έχουν παραπονεθεί για τα εγκλήματα των Αμερικάνων στρατιωτών που σταθμεύουν στη βάση και του θορύβου, μεταξύ άλλων.
Υπάρχουν αναφορές για ένα μεγάλο αριθμό των σεξουαλικών επιθέσεων από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, ενώ πολλοί στρατιώτες με παραβατική συμπεριφορά τιμωρούνται λίγο ή καθόλου  

presstv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...