Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Δικαιοσύνη




«Η βασιλεία των ουρανών είναι όμοια μ’ ένα βασιλιά, που έκανε το γάμο του γιου του. Κι έστειλε τους δούλους του να φωνάξουν τους καλεσμένους στο γάμο, αυτοί όμως δεν ήθελαν να έρθουν. Έστειλε ξανά άλλους δούλους λέγοντάς τους: «να πείτε στους καλεσμένους: έχω ετοιμάσει το γεύμα, έχω σφάξει τους ταύρους και τα θρεφτάρια, κι όλα είναι έτοιμα, ελάτε στο γάμο». Οι καλεσμένοι όμως αδιαφόρη­σαν και πήγαν άλλος στο χωράφι του κι άλλος στο εμπόριό του. Κι οι υπόλοιποι έπιασαν τους δούλους του, τους κακοποίησαν και τους σκότωσαν. Όταν το άκουσε ο βασιλιάς εκείνος, θύμωσε· έστειλε το στρατό του κι αφάνισε εκείνους τους φονιάδες και πυρπόλησε την πό­λη τους. Τότε λεει στους δούλους του: «το τραπέζι του γάμου είναι έτοιμο, μα οι καλεσμένοι δε φάνηκαν άξιοι. Πηγαίνετε στα σταυρο­δρόμια κι όσους βρείτε καλέστε τους στους γάμους”. Βγήκαν οι δούλοι στους δρόμους και μάζεψαν όλους όσους βρήκαν, κακούς και καλούς, και γέμισε η αίθουσα του γάμου από συνδαιτυμόνες. Μπήκε λοιπόν ο βασιλιάς για να δει τους συνδαιτυμόνες, κι εκεί είδε κάποιον που δεν ήταν ντυμένος τη φορεσιά του γάμου, και του λεει: «φίλε, πώς μπήκες εδώ χωρίς το κατάλληλο ντύσιμο;” Αυτός έχασε τη μιλιά του. Τότε ο βασιλιάς είπε στους υπηρέτες: «δέστε τα πόδια και τα χέρια, πάρτε τον και βγάλτε τον έξω στο σκοτάδι”· εκεί θα κλαιει και θα τρίζει τα δόντια του. Γιατί πολλοί είναι οι καλεσμένοι, λίγοι όμως οι εκλεκτοί». 

Διαβάζοντας το αυριανό Ευαγγέλιο που μιλάει για την μέλλουσα Κρίση,το μυαλό μου πήγε σε κάτι που λείπει από τη ζωή μας.Τη Δικαιοσύνη,μια και η Κρίση θα είναι Δίκαια.
Κάτι που δεν πολυαναφέρεται πια από θεολόγους και ιεροκήρυκες είναι ότι ο Θεός δεν είναι μόνο Αγάπη αλλά και Δικαιοσύνη.Ας δούμε λίγα,επιλεγμένα πράγματα που γράφει για τη Δικαιοσύνη ο άγιος Νεκτάριος:
Δικαιοσύνη είναι να ταυτίζει ο άνθρωπος τη θέλησή του με τη θεία θέληση και να πράγματοποιεί το αγαθό,το ευάρεστο και τέλειο ενώπιον του Θεού,και το να ζητάει με όλη του τη καρδιά τη δόξα του ονόματός Του.
Η Δικαιοσύνη δεν κρίνει κάνοντάς μας χάρη, αλλά απονέμει την αξία του καθενός.
Η Δικαιοσύνη ωστόσο του Θεού είναι φιλανθρωπία επειδή στο δίκαιο αναμειγνύεται το έλεος. Έτσι καλείται η δικαιοσύνη, η οποία δικαιώνει τον άνθρωπο και διαλύει τα αμαρτήματα. Αυτή μένει στον αιώνα.
Η Δικαιοσύνη είναι οδηγός προς το αγαθό, γιατί η αρχή του αγαθού δρόμου είναι να πράττει κανείς δίκαια.
Αυτός δε που επιδιώκει τη δικαιοσύνη ,αγαπάει τον Θεό.Χωρίς δικαιοσύνη δεν στέκεται καμία αρετή. Η έλλειψη δικαιοσύνης είναι έλλειψη αγάπης.Στην καρδιά που στερείται την αγάπη είναι αδύνατον να αναπτυχθεί κάποια αρετή.Η αδικία καταστρέφει τα πάντα.
Αυτός που πράττει την αδικία ,αρνήθηκε τη θεοσέβεια. Διότι κανείς άδικος δεν είναι θεοσεβής. Αλλά και κανένας θεοσεβής δεν είναι άδικος.
Ας είναι η δικαιοσύνη ο κανόνας με τον οποίο πρέπει να αξιολογούμε κάθε πράξη της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...