Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ράσα...




Αφού πάμε "δεύτερη φορά αριστερά" ή τέλος πάντων συνέχεια της "πρώτης" ας επιστρέψουμε σε πιο εκκλησιολογικά θέματα.Στα ράσα.

Πολλές φορές μου παραπονούνται κληρικοί και λαϊκοί για το υποχρεωτικό του να φέρουν ράσο.Και δεν γίνεται στο 2015 να φοράμε ράσα,δεν είναι κομμάτι της παράδοσης αλλά επιβλήθηκαν επί τουρκοκρατίας,είναι άβολα,είμαστε σαν τους "χομεϊνήδες" ,αν δεν χρειαζόταν να φοράω ράσο και γένια θα γινόμουν παπάς κλπ κλπ.


Ένα ένα.Ας ξεκινήσω με τους κληρικούς.Ρε λεβέντες!Όταν πήρατε απόφαση να χειροτονηθείτε δεν ξέρατε ότι φοράμε ράσα και αφήνουμε γένια;Σας είπε κανείς ότι θα κυκλοφοράτε με βερμούδες και θα κάνετε φράτζα το μαλλί σαν τους ποδοσφαιριστές;Αν δεν το σηκώνετε γιατί μπήκατε;Και,για να πούμε την αλήθεια,στις περισσότερες Μητροπόλεις το εξώρασο και το καλιμαύχι το φοράμε μόνο σε πιο επίσημες καταστάσεις.Το ζωστικό δεν το θεωρώ και τόσο άβολο.Το ράσο,δεν έχει σημασία πότε εισήχθη,είναι μέρος της παράδοσης πια.Η παράδοση δεν μένει απαράλλακτη,δεν είναι συντήρηση,είναι κάτι ζωντανό.Δεν είναι παράδοση μόνο ό,τι ίσχυε στο Βυζάντιο και στην αρχαία Εκκλησία.Κοντά στα 500 χρόνια φοράμε ράσο,τώρα το πήρατε χαμπάρι;Για να σοβαρευόμαστε.

Να πάμε και στους λαϊκούς.Φίλε μου,αν δεν αντέχεις το ράσο,θα αντέξεις όλα τα άλλα;Νομίζετε ότι η ιερωσύνη είναι κάτι εύκολο και ότι απλά είσαι αραχτός και πληρώνεσαι;Αυτά είναι μπούρδες που γράφουν 15χρονοι επαναστάτες του πληκτρολογίου στα σχόλια στο διαδίκτυο.Θα έχεις να αντιμετωπίσεις ανθρώπους που δεν σε χωνεύουν μόνο και μόνο επειδή είσαι παπάς,δεσποτάδες,άλλους ιερείς που σου κάνουν το βίο αβίωτο και ένα σωρό περιορισμούς.Και μου λες ότι δεν αντέχεις το ράσο;Ε κάνε κάτι άλλο.Για παπάς μην το προσπαθήσεις.

Και τέλος αφήνω το επιχείρημα "δεν γίνεται το 2015 να φοράμε ράσα και να έχουμε γένια".Δεν ήξερα ότι το θέμα ήταν χρονικό.Δεν ήξερα ότι προσαρμόζεται η Εκκλησία στην εποχή και τις επιταγές της.Αλλά όσο ζω μαθαίνω..

Για να το κλείσω το θέμα,έτσι είναι η εμφάνιση του παπά,δεν τίθεται θέμα αλλαγής,όποιος έγινε παπάς και ονειρεύεται ότι θα τα αλλάξουμε επειδή δε βολεύεται την πάτησε και όποιου δεν του αρέσει να κάτσει στα αυγά του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...