Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

To Ιράν αποτίει φόρο τιμής στον Πέρση ποιητή του 13ου αιώνα, Mowlavi(Ρουμί)

Του 13ου αιώνα Πέρση ποιητή Mowlana Jaleleddin Mohammad Balkhi


Το Ιράν τιμά την Εθνική Ημέρα Mowlavi και αποτίει φόρο τιμής στο διάσημοΠέρση ποιητή του 13ου αιώνα για την επέτειο των γενεθλίων του.
Ο Mowlana (Mowlavi) Jaleleddin Mohammad Balkhi, γνωστός και ως Ρουμί σε ορισμένες χώρες, ήταν ένας ποιητής, λόγιος του Ισλάμ, θεολόγος και μυστικιστής.
Γεννήθηκε στο Μπαλκ (σήμερα μέρος του Αφγανιστάν) και πέθανε στην Κόνια,στη Τουρκία, όπου κηδεύτηκε.   
Κάθε χρόνο, οι Ιρανοί κάνουν τελετές σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Τεχεράνης, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον παγκοσμίου φήμης λογοτέχνη.
Παρόμοιες τελετές γίνονται επίσης και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Τατζικιστάν.
Ο Mowlavi είναι περισσότερο γνωστός για το magnum opus του, Μασναβί, το οποίο περιέχει ένα μεγάλο αριθμό από ιστορίες και ανέκδοτα διαφορετικών στυλ και θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της περσικής λογοτεχνίας.
Δεύτερο πιο γνωστό του έργο είναι το Diwan-i-Shams-i-Tabriz, που πήρε το όνομά του προς τιμήν του δασκάλου του Σαμς. Το κύριο μέρος του έργου είναι μια συλλογή ποιημάτων, και περιλαμβάνει δίστιχα, τετράστιχα και ghazals, μια μορφή ποίησης.
Ποιήματά του Mowlavi έχουν ευρέως μεταφραστεί από τα περσικά και σε πολλές γλώσσες του κόσμου.
Το 2007, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), ονόμασε  το 2007 ως έτος Mowlavi προς τιμήν των εξαιρετικών επιτευγμάτων του Πέρση ποιητή.


Σχόλιο:Δεν ανέβασα αυτή την είδηση τόσο επειδή αγαπώ την ποίηση του Ρουμί όσο για να δείξω τη διαφορά ανάμεσα στα δύο αρχαιότερα έθνη της περιοχής.Του Ιράν και της Ελλάδας.Αλήθεια,δεν μπορούν να υπάρξουν ανάλογες εκδηλώσεις για τον Όμηρο ή όποιον άλλο θέλει κανείς ή ακόμα και συνολικά(ημέρα αρχαίων ποιητών,ή βυζαντινών υμνογράφων)ώστε να ερχόμαστε σε επαφή με την κληρονομιά μας;Να ισοσταθμιστεί έτσι η ζημιά που γίνεται με τον τρόπο που διδάσκονται όλα αυτά στο σχολείο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...