Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Περί εκλογών και κυβερνητών



Εκλογές έρχονται,υποσχέσεις μοιράζονται,λόγια μεγάλα ακούγονται.Να δούμε τι συμβούλευε ο Μέγας Φώτιος τον Μιχαήλ,Άρχοντα της Βουλγαρίας,σχετικά:

"Πρέπει να προσέχεις τις υπερβολικές υποσχέσεις.Γιατί αν τις εκπληρώσεις,με το μέγεθος της υπόσχεσης είναι σαν να αφαιρείς από πριν το μεγαλύτερο μέρος της ευχαρίστησης,αφού έχεις από πριν κομματιάσει και μειώσει την αξία του δώρου σαν να είναι πια δυο μικρά κομμάτια.Εάν δεν τις εκπληρώσεις ,αποκτάς διπλή ντροπή,επειδή υποσχέθηκες υπερβολικά και δεν προσέφερες τίποτα από αυτά που υποσχέθηκες.Και θα θεωρηθείς εχθρός αντί φίλος,γιατί αφαίρεσες αυτό που προσδοκούσαν.Άλλωστε οι μεγάλες υποσχέσεις ταιριάζουν στους ανθρώπους που δεν είναι άξιοι μεγάλης εμπιστοσύνης.Και αποδεικνύουν πέρα από τα άλλα,ότι δίνονται περισσότερο από ανάγκη παρά από ενδιαφέρον".

Αυτά για πριν τις εκλογές.Για μετά όμως;Κάτι έχουμε και για μετά:

"Πρέπει να διορίζεις ως άρχοντες κυρίως ανθρώπους πλούσιους σε όλες τις αρετές.Κι αν αυτό δεν είναι δυνατό,πάντως πάρα πολύ δίκαιους.Γιατί οι παρανομίες που κάνουν οι άρχοντες στρέφουν την οργή και το μίσος του πλήθους σε αυτόν που τους εξέλεξε".
(προσέχουμε ποιον βάζουμε υπουργό,έτσι Αλέξη;)

Και μην ξεχνάτε οι "άρχοντες":

"Η ευτυχία των υπηκόων διαλαλεί την ύψιστη σύνεση και δικαιοσύνη της εξουσίας".
(από σύνεση και δικαιοσύνη,μας χόρτασαν οι κυβερνήσεις).
Τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο "Ο Ηγεμών,Φωτίου Πατριάρχου Κων/πολεως,μτφ Ι.Πλεξίδας,εκδ Αρμός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...