Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Κράτος και Εκκλησία



Λοιπόν,αυτή τη "σχέση" κράτους και Εκκλησίας δεν την κατάλαβα ποτέ.Ποτέ όμως.Πώς μπορεί να είναι συνδεδεμένη η Εκκλησία με το οποιοδήποτε κράτος στη σύγχρονη εποχή;
Για την Εκκλησία οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν είναι σύμφωνη με το Ευαγγέλιο,με την Αγία Γραφή γενικότερα,αλλά και με τις διδασκαλίες των Πατέρων κλπ είναι απορριπτέα.Και πρέπει να καταγγέλεται.Όταν δηλαδή το κράτος νομοθετεί υπέρ των πλουσίων και κατά των αδυνάτων η Εκκλησία οφείλει να αντιδράσει.Πώς αντιδράς όμως όταν είσαι κομμάτι αυτού στον οποίο θες να αντιδράσεις;Πώς καταγγέλεις δηλαδή το κράτος όταν για παράδειγμα θα νομοθετήσει για τους γάμους των ομοφυλοφίλων  όταν είσαι υπάλληλος αυτού του κράτους;Και πως είσαι κομμάτι αυτού του κράτους που αναγνωρίζει αιρέσεις ως κανονικές θρησκείες;Και μπορώ να γράφω διάφορες περιπτώσεις ώρες ολόκληρες.Σαν σχιζοφρένεια μου κάνει όλο αυτό.

Γνώμη μου είναι ότι η Εκκλησία έπρεπε εδώ και δεκαετίες να έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων για απεμπλοκή από αυτή τη κατάσταση.Δεν είναι εύκολη η υπόθεση.Ειδικά στο κομμάτι της περιουσίας που έχει δοθεί στο κράτος και πρέπει να επιστραφεί ώστε να αναλάβει η Εκκλησία την μισθοδοσία των κληρικών γίνεται ο κακός χαμός.

Και μια που έπιασα το περιουσιακό.Το να ζητάς έτσι αόριστα "να δοθεί η εκκλησιαστική περιουσία στο λαό" είναι είτε βλακώδες είτε πονηρό.Αν απλά δώσεις κτίρια ή αγροτεμάχια στο κόσμο είναι σίγουρο ότι αυτά θα καταλήξουν είτε στους μεγαλοκαρχαρίες είτε θα φαγωθούν από το κράτος είτα θα πουληθούν σε ξένους(ιδιωτικοποίηση).Έχει γίνει άλλες δυο φορές στο παρελθόν.Εκτός κι αν ανατραπεί συνολικά το χρηματοοικονομικό σύστημα.Άλλο αυτό.

Μου κάνει εντύπωση ότι κανείς τόσα χρόνια δεν ζήτησε αυτή η περιουσία να χρησιμοποιηθεί ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.Όχι απλά να ενοικιάζονται κάποια ακίνητα ή οικόπεδα.

Κλείνοντας να πω ότι δεν πιστεύω ότι "άλλο θρησκεία και άλλο πολιτική".Η θρησκεία,η πίστη,διαποτίζει όλη τη ζωή του πιστού.Ακόμα και τις πολιτικές επιλογές.Εδώ βέβαια ανοίγει άλλο μεγάλο θέμα.Σίγουρα όμως πιστεύω ότι "άλλο θρησκεία και άλλο κράτος".Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κρατική(άρα ελεγχόμενη)θρησκεία.Και δεν μπορεί η Εκκλησία να κάνει τα στραβά μάτια στις ανομίες του κράτους.Γιατί αυτές,είναι ανομίες των ισχυρών απέναντι στους ανίσχυρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...