Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Lisa Sowle Cahill : Η μη βία ως κοινοτική πρακτική

Moravian College Moravian Theological Seminary. Dr. Lisa Sowle ...

https://sojo.net/magazine/january-2016/field-guide-christian-nonviolence

Η Lisa Sowle Cahill είναι καθηγήτρια θεολογίας της έδρας J. Donald Monan στο Boston College. Καθολική θεολόγος ηθικής, η Cahill έχει γράψει ευρέως για τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, ειδικά τη βιοηθική και την ηθική του σεξ και του φύλου, έχοντας υπηρετήσει ως πρόεδρος της Εταιρείας Χριστιανικής Ηθικής και της Καθολικής Θεολογικής Εταιρείας της Αμερικής.


Στο Αγαπάτε Τους Εχθρούς σας η Cahill ανιχνεύει την ιστορική εξέλιξη του χριστιανικού ειρηνισμού και τη θεωρία του δίκαιου πολέμου, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι δύο παραδόσεις λειτουργούν σύμφωνα με διαφορετικές λογικές. Ενώ ο χριστιανικός ειρηνισμός και η θεωρία του δίκαιου πολέμου παλεύουν τόσο με το «πρόβλημα της συμφιλίωσης του χριστιανού πιστού με τη δημόσια ευθύνη» και μοιράζονται επιχειρήματα ενάντια στη βία, η Cahill υποστηρίζει ότι η θεωρία του δίκαιου πολέμου τείνει να λειτουργεί σύμφωνα με μια προσέγγιση που βασίζεται σε κανόνες και οι υποστηρικτές της μερικές φορές κατηγορούν τους ειρηνιστές που αρνούνται να κάνουν εξαιρέσεις στον κανόνα κατά της αφαίρεσης ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με την Cahill, ο ειρηνισμός δεν βασίζεται σε κανόνες αλλά στην «απλή πεποίθηση ότι η βία δεν είναι σύμφωνη με το είδος του προσώπου που είναι ο Ιησούς ή με τη ζωή που έζησε, μια ζωή που μοιράζεται η κοινότητα των πιστών». Όπως και για τους Trocmés και Stringfellow, έτσι και για την Cahill, «Η μη βία του βασιλείου του Ιησού δεν παρουσιάζεται στη Βίβλο ως απόλυτο ηθικό σύστημα, αλλά ως πρόσκληση, ως κλήση και ακόμη και ως μακαρισμός. Αν και η θεωρία του δίκαιου πολέμου μπορεί να έχει κάποια χρησιμότητα στην καθοδήγηση της ευρύτερης κοινωνίας, παραδέχεται η Cahill, η μη βία είναι η φυσική εκροή μιας εναλλακτικής χριστιανικής κοινωνίας με κοινοτικές πρακτικές ελέους, συμπόνιας και ενσυναίσθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...