Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Θεολογία του Γελωτοποιού της Αυλής

A Jester? A Jester... A Funny Idea... a jester...... | Jester ...

Θεολογία του Γελωτοποιού της Αυλής είναι μια σχολή θεολογίας μέσα στον Χριστιανισμό που ανέπτυξε ο θεολόγος Hendrik Pretorius . Βασίζεται στο βιβλικό μήνυμα που παρουσιάστηκε από βιβλικά πρόσωπα που εκπλήρωσαν έναν παρόμοιο σκοπό με τους Γελωτοποιούς των Ανακτόρων των μεταγενέστερων εποχών, που συνήθως περιλαμβάνει πρόσωπα όπως ο Ιώβ και ο Ιησούς. Η Θεολογία του Γελωτοποιού της Αυλής Δικαστηρίου είναι μια κριτική θεολογία που παίζει έναν απαραίτητο κοινωνικοπολιτικό και εξελικτικό ρόλο. Ήταν ευρέως διαδεδομένη από τα ΜΜΕ. Ο Γελωτοποιός θεωρείται επίσης ότι είναι στο πλευρό του λαού, ο αδύναμος άνθρωπος που αγωνίζεται ενάντια στην καταπίεση των ισχυρών.


Το κεντρικό δόγμα της "Θεολογίας του Γελωτοποιού της Αυλής" είναι για οι περιθωριοποιημένοι να ξεγελούν με σύνεση και να κερδίζουν την ευνοϊκή μεταχείριση μεταξύ των ανθρώπων: “en folastrant sagement gaigna de grace parmy le people”, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν status quo.
- Hendrik Pretorius , Σεξ σε μια χορδή

Τονίζει πως η χριστιανική ιεραποστολή πρέπει να φέρει δικαιοσύνη στους περιθωριοποιημένους, ιδίως μέσω του πολιτικού ακτιβισμού και μέσω της εξελικτικής διακύμανσης. Οι θεολόγοι θεωρούν την αμαρτία ως  πηγή της περιθωριοποίησης, η αμαρτία εν προκειμένω είναι η νόρμα του  εκμεταλλευτικού status quo και ο ταξικός πόλεμος από τους έσω έναντι των έξω . Έχει μια σειρά από σημασίες: σε γενικές γραμμές, ειδικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε πολιτική ακτιβιστική χριστιανική σκέψη, αλλά η τεχνική έννοια είναι στενότερη. Αντίθετα από τους Θεολόγους της Απελευθέρωσης που χρησιμοποιούν την πολιτική θεωρία, κυρίως τον μαρξισμό , για να βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου καταπολέμησης της φτώχειας , η «Θεολογία του Γελωτοποιού της Αυλής» χρησιμοποιεί την εξελικτική θεωρία και επικεντρώνεται κυρίως στη φυσική , την αστροφυσική ,οικολογία συμπεριφοράς , τεχνητή νοημοσύνη , γενετική , ηθολογία , ανθρωπολογία , αρχαιολογία , βιολογία και ζωολογία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...