Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Το Ιράν έκλεισε Πρεσβυτεριανή εκκλησία των Ασσυρίων



http://www.aina.org/news/20190523115622.htm

Η χριστιανική κοινότητα των Ασσύριων στη βορειοδυτική πόλη Tabriz βρέθηκε σε κατάσταση σοκ, αφού η Πρεσβυτεριανή εκκλησία έκλεισε βίαια νωρίτερα αυτό το μήνα.
Πράκτορες της αντικατασκοπείας εισέβαλλαν την Πέμπτη 9 Μαΐου στην 100 χρόνων εκκλησία , η οποία αποτελεί εθνική κληρονομιά, άλλαξαν όλες τις κλειδαριές, έριξαν τον σταυρό από τον πύργο της εκκλησίας και διέταξαν να φύγει ο φύλακας της εκκλησίας.

"Κατέστησαν σαφές ότι οι Ασσύριοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να τελούν εκεί οποιαδήποτε λατρευτική ακολουθία ", εξήγησε μια αξιόπιστη πηγή στο Άρθρο 18.


Η πηγή δήλωσε ότι τα μέλη της εκκλησίας φοβούνται από λίγο μετά τα Χριστούγεννα, όταν οι πάστορες από άλλες εκκλησίες παρεμποδίστηκαν να επισκεφθούν την εκκλησία στη Tabriz για κοινή λειτουργία  με άλλους Ασσυρίους και Αρμένιους Χριστιανούς.

Στη συνέχεια, στις 9 Μαΐου "ένας μεγάλος αριθμός πρακτόρων από το Υπουργείο Πληροφοριών και το EIKO, έναν οργανισμό υπό τον άμεσο έλεγχο του Ανώτατου ηγέτη", εισήλθαν στην εκκλησία μας και άλλαξαν όλες τις κλειδαριές στις πόρτες, αφαίρεσαν το σταυρό από τον  ψηλό πύργο της εκκλησίας , εγκατέστησαν μερικά όργανα παρακολούθησης και άρχισαν να απειλούν και  ανάγκασαν τον φύλακά μας να εγκαταλείψει αμέσως τη θέση του  στο συγκρότημα".

Οι ακολουθίες στην εκκλησία συνεχίστηκαν μετά την έκδοση της εντολής «δήμευσης» το 2011.

Η εκκλησία, που ανήκει στους Ασσύριους Πρεσβυτεριανούς, προσέφερε ακολουθίες σε Ασσύριους εδώ και πολλά χρόνια, "κατασχέθηκε" με Διάταγμα του Επαναστατικού Δικαστηρίου το 2011, αλλά τα μέλη της εκκλησίας είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το κτίριο για ακολουθίες στην ασυριακή γλώσσα - μέχρι σήμερα .

"Πολλές εκκλησίες που ανήκουν σε Προτεστάντες έχουν κατασχεθεί στο Ιράν", εξηγεί ο Διευθυντής Προστασίας του Άρθρου 18, Mansour Borji, "Στις περισσότερες περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τους δώσει άλλο ρόλο, ειδικά αν είχαν καταχωρηθεί. Έτσι μένουν κενά κτίρια τυπικά , και ερειπώνονται πριν κατεδαφιστούν, όπως συνέβη με την εκκλησία στο Κερμάν ".

Οι χριστιανοί από τις ιστορικές ασσυριακές και αρμενικές κοινότητες του Ιράν είναι μια αναγνωρισμένη μειονότητα, οι οποίοι είναι συνήθως σε θέση να ασκούν ελεύθερα την πίστη τους, εφόσον δεν ανοίγουν τις πόρτες τους σε Ιρανούς που έχουν γεννηθεί από μουσουλμάνους τελώντας λειτουργίες στα Περσικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...