Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Η Αρμενία γιορτάζει την 101η επέτειο της Πρώτης Δημοκρατίας

https://www.panorama.am/en/news/2019/05/28/Armenia-First-Republic/2120402

Η 28η Μαΐου είναι μια σπουδαία μέρα στην ιστορία του λαού της Αρμενίας, καθώς η χώρα γιορτάζει την 101η επέτειο ενός κράτους που γεννήθηκε μετά τις βαριές μάχες των Bash-Aparan, Karakilisa  και Sardarapat .

Ήταν στη μάχη της Karakilisa   στις 21-28 Μαΐου 1918, όταν οι Αρμενικές τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι εθελοντές της Αρμενίας κατόρθωσαν να αποκρούσουν τις οθωμανικές δυνάμεις, οι οποίες έσπασαν την ανακωχή που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1917 με το κομισαριάτο της  Υπερκαυκασίας και εισήλθαν στη Δυτική Αρμενία, κατακτώντας τις  Erznka, Erzerum, Sarighamish , Καρς και Αλεξανδρούπολη  φτάνοντας στην Καρακίλισσα. Οι νίκες εδώ και στο Σαρδαράπατ και το Απαράν βοήθησαν να γεννηθεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Αρμενίας.


Στις 4 Ιουνίου 1918 υπογράφηκε στο Μπατούμι η Αρμενιοτουρκική ειρηνευτική συνθήκη, η οποία επαναχαρτογράφησε την Αρμενία. Yerevan, Etchmiadzin, Alexandropol, Karalagyaz, Kazakh, Borchalu και Nor Bayazet θεωρήθηκαν ως Αρμενία, η οποία σύμφωνα με τη συνθήκη ιδρύθηκε στην επικράτεια των 11.000 τετραγωνικών μέτρων.

Την 1η Αυγούστου 1918, πραγματοποιήθηκε τελετή εγκαινίων του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Δημαρχείο του Ερεβάν. Ο Avetik Sahakyan (πατέρας Αβραάμ) εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου, με τον Hovannes Kajaznuni να γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός. 

Η Πρώτη Δημοκρατία υπήρξε βραχύβια  , επιβιώνοντας μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 1920, όταν επιβλήθηκε η σοβιετική κυριαρχία στην Αρμενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...