Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Κυριακή της Σαμαρείτιδας - Μούχλα και καθάριος λόγος

Αποτέλεσμα εικόνας για jesus samaritan woman


Μια από τις ομορφότερες ευαγγελικές περικοπές διαβάζεται σήμερα κατά τη Θεία Λειτουργία.Πρόκειται για την περικοπή της Σαμαρείτιδας.

Ο Χριστός,βρίσκει στο πηγάδι του Ιακώβ μια Σαμαρείτιδα.Μια γυναίκα ουσιαστικά αιρετική,καθώς οι Σαμαρείτες πίστευαν σε μια δική τους εκδοχή της Π.Διαθήκης,η οποία ζούσε ζωή κάθε άλλο παρά ευσεβή και τακτοποιημένη.

Όμως σε αυτή τη γυναίκα θέλησε ο Χριστός να αποκαλύψει ποιος είναι.Σε μια από τις πλέον αμαρτωλές γυναίκες.

Τι ωραία που την πλησίασε όμως ο Ιησούς.Αφού της ζήτησε νερό και έπιασε έτσι κουβέντα μαζί της ,δείχνοντας της πως έχει αξία η ύπαρξή της γι'Αυτόν,της αποκάλυψε πως γνωρίζει τα αμαρτήματά της χωρίς ίχνος αυστηρότητας,χωρίς να την κατακεραυνώσει,χωρίς να την απειλήσει με κάποια τιμωρία.Και φυσικά η Σαμαρείτιδα κάθισε προσεκτικά και άκουσε τη διδασκαλία Του.Και όχι μόνο αυτό.Αργότερα μαρτύρησε για τον Χριστό.


Ας φέρουμε τώρα στο μυαλό μας και το λόγο που εκφέρει σήμερα η Εκκλησία.Είτε από αρχιερείς είτε από ιερείς είτε,πολλές φορές ιδιαίτερα τότε, από λαϊκούς.Προσέξτε με πόση αυστηρότητα,με πόση σκληρότητα απευθυνόμαστε σε όσους ζουν ζωή αμαρτωλή,όπως μας αρέσει να τη χαρακτηρίζουμε.Με πόση ευκολία,ίσως και με χαιρεκακία, τους λέμε πως η τιμωρία της αιωνίου κολάσεως κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.Και μετά απορούμε που μας γυρίζουν την πλάτη και απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από την Εκκλησία.

Από τη μία έχουμε το λόγο του Χριστού,που είναι φρέσκος,ζωογόνος και από την άλλη τον σύγχρονο εκκλησιαστικό λόγο που μυρίζει μούχλα.Αλλά το μουχλιασμένο φαγητό ούτε τα ποντίκια δεν το τρώνε . Οπότε το ερώτημα δεν είναι γιατί γυρνάνε τη πλάτη τους στην Εκκλησία όσοι το πράττουν,το ερώτημα είναι γιατί εμείς ανεχόμαστε να μας προσφέρουν μουχλιασμένο φαγητό.Γιατί αφήσαμε τον Οίκο του ζώντος Θεού να γίνει μέρος όπου αναμειγνύονται προλήψεις,ηθικισμός και μαγικής αντιλήψεως πρακτικές.

Όμως όπως το νερό του ποταμού όπου πάει καθαρίζει το μέρος έτσι και ο Χριστός όπου βρεθεί,όπου ακουστεί ο λόγος Του κάνει τα πάντα καινούρια.Ας αφήσουμε λοιπόν να ακουστεί η πραγματική διδασκαλία του Χριστού πρώτα μέσα στην Εκκλησία ώστε να ακουστεί αργότερα και στον υπόλοιπο κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...