Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Σήμερα οι Χριστιανοί είναι δυνητικοί στόχοι.

Christians seek refuge after deadly Burkina attack

https://www.africanews.com/2019/05/18/christians-seek-refuge-after-deadly-burkina-attack/

Ανησυχώντας για την άνοδο της βίας κατά των Χριστιανών στη Μπουρκίνα Φάσο, ο πάστορας Ζακ Οουεντραόγκο άλλαξε ως μέτρο προφύλαξης την ώρα της λειτουργίας του την Κυριακή. Πιστεύει ότι αυτό έσωσε τη ζωή του.

Αργότερα, η εκκλησία του ήταν μία από τις δύο που έβαλαν στόχο οι ένοπλοι στις 12 Μαΐου στην πόλη Dablo σε μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων σε εκκλησίες και μια θρησκευτική πομπή τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην πρώην ειρηνική Κεντρική Βόρεια περιοχή της Μπουρκίνα.

«Θα μπορούσα να είμαι ένας από τους μάρτυρες που έπεσαν την Κυριακή», είπε ο ιερέας.



"Είπαμε ότι θα έρθει η σειρά μας. Σήμερα οι Χριστιανοί είναι δυνητικοί στόχοι. Είμαστε όλοι φοβισμένοι. "

Μετά την αιματοχυσία της Κυριακής, ο ίδιος και εκατοντάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν το Dablo. Η πόλη είχε προηγουμένως λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο για κάποιες από τις χιλιάδες που εκτοπίστηκαν από τη βία στη βόρεια περιοχή Σαχέλ της χώρας, η οποία έχει γίνει ένα φρούριο για ομάδες μαχητών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Περίπου 90 χιλιόμετρα νότια του Dablo, η πόλη Kaya έχει καταστεί καταφύγιο για όσους έχουν πρόσφατα εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένου ενός γεωργού, ο οποίος ζήτησε να αναφερθεί με το όνομα Te Wende. Μαζί με τη σύζυγό του, τη μητέρα, τη γιαγιά και τα δύο παιδιά, τον προειδοποίησαν οι γείτονες να φύγουν.

«Όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί , μας κάλεσαν αμέσως και μας είπαν να τρέξουμε πολύ μακριά», είπε.

"Δεν ξέρουμε από πού ήρθαν ή τι ήθελαν πραγματικά", είπε.

Την Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι η Κεντρική Βόρεια περιοχή είχε γίνει το νέο επίκεντρο των επιθέσεων.

Η πρόσφατη στόχευση των εκκλησιών απειλεί να ανατρέψουν τις παραδοσιακά ειρηνικές σχέσεις μεταξύ της μουσουλμανικής πλειοψηφίας και των χριστιανών, οι οποίοι αποτελούν το ένα τέταρτο των Burkinabes.

"Καλώ τους Χριστιανούς να μην πανικοβληθούν και να μην υποκύψουν στον πειρασμό της εκδίκησης, επειδή αυτή θα μπορούσε να είναι τυφλή", δήλωσε ο επίσκοπος Kaya, Θεόφιλος Νάρε, σε συνάντηση επισκόπων στην πρωτεύουσα την Παρασκευή.

Η πρώτη επίθεση σε εκκλησία έγινε στα τέλη Απριλίου, όταν ένοπλοι σκότωσαν έναν Προτεστάντη πάστορα και πέντε πιστούς. Στη συνέχεια, ένας καθολικός ιερέας και πέντε ενορίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση στο Dablo και τέσσερις ακόμη καθολικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση την Τρίτη.

Κανείς δεν έχει αναλάβει ευθύνη, αλλά η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο  έχει κατηγορήσει "τρομοκρατικές ομάδες ...που  επιτίθενται στη θρησκεία με τον μακάβριο στόχο να μας χωρίσει".

Οι βίαιες επιθέσεις που συνδέονται με την ενίσχυση της τζιχαντιστικής εξέγερσης έχουν αυξηθεί φέτος τόσο στη Μπουρκίνα όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, μια άγρια ​​έκταση βοσκοτόπων ακριβώς νότια της ερήμου της Σαχάρας.

Οι μαχητές έχουν επίσης εργαστεί για να σπείρουν εθνοτικές εντάσεις μεταξύ αγροτών και βοσκών στο Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, προκειμένου να ενισχύσουν τις στρατολογήσεις από τις περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Την Πέμπτη, το παρακλάδι  του Ισλαμικού Κράτους  στη Δυτική Αφρική ανέλαβε την ευθύνη για μια ενέδρα στην οποία σκοτώθηκαν 28 στρατιώτες αυτή την εβδομάδα στο Νίγηρα, μία από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις κατά  στρατιωτικών στο δυτικό Νίγηρα τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...