Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Η Σοφία Νέζη στη μόνη σοβαρή κριτική στον νυν δήμαρχο Κυθήρων



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ

http://adelinfm.blogspot.com/2019/05/blog-post_434.html

Ξεκινώντας μια σειρά άρθρων για τα έργα του κυρίου Χαρχαλάκη διάλεξα ως πρώτο θέμα τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης των Κυθήρων. Η σημερινή Δημοτική αρχή παρέλαβε μια Βιβλιοθήκη που είχε καταφέρει να στήσει  η προηγούμενη Δημοτική αρχή μαζί με μια ομάδα εθελοντών και με χορηγία Κυθηρίων της Αυστραλίας. 
Από την αρχή ο κ. Χαρχαλάκης δεν είδε με καλό μάτι τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης στη βάση του εθελοντισμού και απέφευγε συστηματικά να έρθει σε επαφή με την εθελοντική ομάδα.
Οτιδήποτε προερχόταν από τους "προηγούμενους"  έπρεπε να εξαφανιστεί.
Οποιοσδήποτε ξεπερνά τις δικές του ικανότητες δεν είναι ευπρόσδεκτος στον κύκλο του.
Οτιδήποτε είναι ζωντανό πρέπει να εξαφανίζεται.
Έτσι, επιδόθηκε στο αγαπημένο του άθλημα, τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Για το πρόσωπό μου ο ίδιος κ η στενή του συνεργάτης διέδιδαν πως χρησιμοποιώ τον χώρο της Βιβλιοθήκης για να βρίσκω μαθητές και να κάνω αμειβόμενη ιδιαίτερα μέσα στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Όπως ήταν φυσικό ζητήθηκαν εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου διευκρινίσεις. Στην επιστολή εκείνη δεν απάντησε ποτέ ο κύριος Χαρχαλάκης, επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Έτσι ήρθε η παραίτηση. Τότε ο κ. Χαρχαλάκης όρισε υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης τον κύριο Γ.Στ. Μετά τη σύλληψή του, για τους γνωστούς λόγους, -χωρίς ποτέ να τον παύσει επισήμως- όρισε ως υπεύθυνη δημοτική υπάλληλο, επαναλαμβάνοντας τις βαρύγδουπες δηλώσεις για νομιμοποίηση της Βιβλιοθήκης ως οργανισμό καθώς και για επέκτασή της! 
Έλεγε ο κ. Χαρχαλάκης το 2015:
 "Ο Δήμος Κυθήρων έχει ετοιμάσει πρόγραμμα αναβάθμισης (και όχι υποβάθμισης όπως ψευδώς διαδίδεται) των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, κύκλο διαλέξεων ιστορικού και λοιπού περιεχομένου, παροχή εκπαιδευτικής στήριξης σε μαθητές με αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες..."
Τίποτε από αυτά δεν έγινε.
Την επόμενη χρονιά φιλόλογος του Λυκείου ανέλαβε και έστησε μια ομάδα Φιλαναγνωσίας. Και για αυτόν όμως διαδόθηκαν φήμες, πάλι από τον στενό κύκλο του κ. Χαρχαλάκη,  με αποτέλεσμα να αποχωρήσει και αυτός από τη Βιβλιοθήκη.
Από τότε η Βιβλιοθήκη άρχισε να πεθαίνει. Είναι ουσιαστικά νεκρή. Λειτουργεί μέσω προγράμματος  ΟΑΕΔ με ωράριο 8-2, ωράριο απαγορευτικό για μικρούς και μεγάλους.
Η Βιβλιοθήκη έχει ανάγκη από υπάλληλο Βιβλιοθηκονόμο και μια ομάδα εθελοντών δίπλα στον υπάλληλο. Με Δήμαρχο όμως τον κ. Χαρχαλάκη δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτό ποτέ.


Το 2015 γραφόταν για τη Βιβλιοθήκη και το θεατρικό της τμήμα που αριθμούσε 30 παιδιά:
" Έχουμε λοιπόν μια Βιβλιοθήκη που μέσα από την θεατρική δραστηριότητα τράβηξε σαν μέλι τα παιδιά, βούιξε, ζωντάνεψε, κάλεσε και την υπόλοιπη Κοινότητα να συμμετάσχει και αργότερα πήγε κι αλλού να παρουσιάσει το Έργο (η παράσταση ανέβηκε και στον Ποταμό, στον χώρο της "παράνομης" παιδικής χαράς") . Τέτοιες δράσεις από εμπνευσμένους και ακάματους ανθρώπους χρειάζονται για να λειτουργήσει η Ομάδα -γιατί σήμερα τα παιδιά μας επικοινωνούν με κινητά και κομπιούτερ - για να ζωντανεύει ένας χώρος γεμάτος ενδιαφέροντα βιβλία, για να μυούνται τα παιδιά στην ανάληψη ευθύνης και στην ουσιαστική έκθεση στους άλλους...." Αγνή Στρουμπούλη, Αφηγήτρια Παραμυθιών/ Παραγωγός Εκπομπών Λόγου στην ΕΡΑ.
Αυτή ήταν η Βιβλιοθήκη το 2015 σε πλήρη αντίθεση με τώρα που απλώς είναι ανοιχτή 8-2!
Τέσσερα χρόνια μετά εξακολουθώ και είμαι με παιδιά, εξακολουθώ και ανεβάζω θεατρικά στη Μητρόπολη Κυθήρων, και ευχαριστώ γι αυτό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Στη Βιβλιοθήκη όμως δεν ανέβηκε ποτέ πια θεατρικό. Η Βιβλιοθήκη είναι νεκρή.
 Και δύο εικόνες, η μία από την παράσταση τον Ιούνιο του 2015 και η άλλη από το Φθινόπωρο του 2015.

Σοφία Νέζη

http://adelinfm.blogspot.com/2019/05/blog-post_457.html

ΓΗΠΕΔΟ ΛΕΙΒΑΔΙΟΥ - ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

"Νέο αθλητικό κέντρο στο Μανιτοχώρι, προϋπολογισμός 510.000 ευρώ. Χρηματοδότηση Περιφέρειας"
Αναρωτιέμαι αν η σημερινή Δημοτική αρχή γνωρίζει τις ανάγκες του νησιού ή απλώς προσπαθεί να εντυπωσιάσει και να μαζέψει ψηφουλάκια με φτηνές μεθόδους. Υπερφίαλα ο δήμαρχος (αφού δεν αφήνει κ κάποιον άλλο από την παράταξή του να πάρει τον λόγο) θα απαντήσει: "σαφώς και ξέρουμε!". Αργότερα  όμως θα επαναλάβει το γνωστό επιχείρημα: "Έλλειψη προσωπικού" 
Έχουμε την τύχη να υπάρχει στο Λειβάδι γήπεδο ποδοσφαίρου. Γήπεδο που φτιάχτηκε με δωρεά της εκκλησίας και χρήματα του κ. Π. Μάγειρου. Ούτε η προηγούμενη αλλά ούτε και αυτή η δημοτική αρχή συνεισέφεραν στο ελάχιστο στη λειτουργία του γηπέδου. Η σημερινή δημοτική αρχή όμως προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, διέκοψε την υδροδότηση του γηπέδου πριν τρία χρόνια κωφεύοντας στις αγωνιώδεις εκκλήσεις του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Το νερό επανήλθε, όμως η εκκλησία είχε ήδη δώσει λύση με χρήματα και πάλι του κ. Μάγειρου. Ο κ. Χαρχαλάκης το 2014 υποσχόταν στους νέους επιχειρηματίες του νησιού απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας...και το 2016 κόβει το νερό στον μοναδικό ζωντανό (χειμώνα - καλοκαίρι) αθλητικό χώρο.
Και αναρωτιέμαι, αφού δεν είναι ικανός να αναλάβει τα έξοδα ύδρευσης ενός έτοιμου γηπέδου πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί τη λειτουργία ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου;
Θα βάλει κι εκεί υπαλλήλους μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ με ωράριο ανάλογο της Βιβλιοθήκης;
Αν πραγματικά νοιαζόταν, αν πραγματικά είχε στόχο τη δημιουργία αθλητικού κέντρου (προσωπικά δεν το πιστεύω) θα κάλυπτε τις ανάγκες που υπάρχουν στο γήπεδο του Λειβαδίου και θα έφτιαχνε και κάτι ανάλογο στον Βορρά για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος.
Οι μελέτες επιβάλλεται να  επανατοποθετούνται όταν οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Σοφία Νέζη
Υ.Γ
Την εποχή που ο δήμαρχος έβγαζε διαταγή να μην ποτίζουμε βασιλικούς, στις Σπηλίες υπήρχε διαρροή νερού επί δύο χρόνια! Μια οι συμβάσεις με εργολάβο, μια το ανταλλακτικό, μια......(για να μην αναφέρω την παροιμία που θυμήθηκα), η ζημιά διορθώθηκε πριν έναν μήνα.

ΣΟΦΙΑ ΝΕΖΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΧΡΥΣΑΦΙ.....
 http://adelinfm.blogspot.com/2019/05/blog-post_379.html
Τι ήταν πολιτισμός για τον κ. Χαρχαλάκη τα περασμένα τέσσερα χρόνια;
Οι στρατιωτικές μπάντες. Τις γνωρίσαμε  σε όλες τους τις ποικιλίες. Ξηρά, θάλασσα και αέρα! Δεν τον κατηγορώ. Τόσα ξέρει, τόσα κάνει. Δεν τα ξέρουμε όλοι-όλα. Συμβούλους όμως δεν είχε ή δεν ανέχεται; Παθαίνει κάτι σαν αναφυλαξία κοντά τους!  Να το δεχτώ και αυτό. Πόσο μικρόψυχος, όμως, πρέπει να είναι κάποιος για να μη δώσει συγχαρητήρια σε ανθρώπους που κερδίζουν βραβεία κινηματογραφικά μόνο και μόνο γιατί είναι πολιτικοί του αντίπαλοι ή επειδή το αποτέλεσμα ξεπερνά τις δυνάμεις του; 
Και αυτό να το δεχτώ. Όταν όμως η κινηματογραφική ομάδα του Λυκείου κερδίζει δύο χρονιές το πρώτο βραβείο και δεν βγαίνει να πει συγχαρητήρια στα παιδιά, γι'  αυτό δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και δεν μπορώ να το δεχτώ. 
Είστε μικρός κ. Χαρχαλάκη και περισσεύετε σε αυτόν τον τόπο!

Το 2016, η τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου υποσχόταν ότι το υπουργείο θα συμβάλει στη δημιουργία αίθουσας κινηματογράφου στα Κύθηρα. Όταν η αντιπολίτευση έθεσε το θέμα στο συμβούλιο ο δήμαρχος απάντησε: ''δεν ξέρω, δεν γνωρίζω" (πάλι καλά που εκ παραδρομής δεν είπε, Δεν έχουμε προσωπικό!)
Αντιγράφω από την εφημερίδα Βήμα:
«Επίσης, πολύ σημαντική ήταν η παρέμβαση της υπουργού, όταν παιδιά από τα Κύθηρα, που συμμετείχαν με ταινία τους στο φεστιβάλ (Camera Zizanio), πληροφόρησαν το κοινό ότι το νησί τους δεν διαθέτει καμία κινηματογραφική αίθουσα. «Θα συμβάλουμε για τη δημιουργία αίθουσας κινηματογράφου στα Κύθηρα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κονιόρδου.»
Βίντεο από την τελετή λήξης του Φεστιβάλ όπου η ομάδα του Λυκείου αναφέρεται στην έλλειψη κινηματογραφικής αίθουσας στο νησί:


 Δύο φωτογραφίες του πολιτισμού όπως τον εννοεί ο κ. Χαρχαλάκης:
το πολύτιμο στεφάνι (μόνο οι φρουροί λείπουν), αλήθεια έχει σκεφτεί τι θα κάνει το δεύτερο;
ένας από τους χρυσοποίκιλτους θρόνους του νησιού με φαρδύ-πλατύ το όνομά του. Από σεμνότητα....
ΣΟΦΙΑ ΝΕΖΗ 



 

5 σχόλια:

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...