Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Τὸ σῶμα ζωογονεῖται διὰ τῆς ψυχῆς καὶ ἡ ψυχὴ ἐνεργεῖ διὰ τοῦ σώματος

kyproy 1

https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/29187-arxiepiskopos-kuprou-euergetiki-i-somatiki-askisi-gia-tin-psuxi

«Όλοι οι κορυφαίοι πατέρες της Ορθόδοξης Θεολογίας διδάσκουν ότι υπάρχει στενή ενότητα μεταξύ ψυχής και σώματος του ανθρώπου και ότι η σωματική άσκηση είναι ευεργετική για την ψυχή», δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, σε χαιρετισμό του στην καταληκτική εκδήλωση της δράσης «Φροντίζω τον Εαυτό μου: Άσκηση και Εργονομία».

Τη δράση συνδιοργανώνουν το Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα.

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «σε αντίθεση με κάποιους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους που θεωρούσαν το σώμα ‘δεσμωτήριον τῆς ψυχῆς’, η οποία έπρεπε να αποδεσμευτεί από τη φυλακή της για να επιστρέψει στον κόσμο των ιδεών, στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση ‘τὸ σῶμα ζωογονεῖται διὰ τῆς ψυχῆς καὶ ἡ ψυχὴ ἐνεργεῖ διὰ τοῦ σώματος’».


«Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, ο άνθρωπος αποτελείται από την ‘ὁρατὴ τὲ καὶ ἀόρατη φύση’. Στον άνθρωπο ενώνεται η ψυχή και το σώμα και ‘μικρὸς κόσμος, ὁ ἄνθρωπος ἐστίν’. Αν λοιπόν η γυμναστική ενισχύει την υγεία του σώματος, βοηθά ταυτόχρονα και την υγεία της ψυχής μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ο Άγιος του 20ού αιώνα Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε και προστάτης των γυμναστών, σε μια ομιλία του ‘Περί Γυμναστικής’ τονίζει τη ‘σύμμετρο σωματική γυμνασία’, την ισορροπία, δηλαδή, μεταξύ των σωματικών και ψυχικών ασκήσεων».

«Γενικά, όλοι οι κορυφαίοι πατέρες της Ορθόδοξης Θεολογίας διδάσκουν ότι υπάρχει στενή ενότητα μεταξύ ψυχής και σώματος του ανθρώπου και ότι η σωματική άσκηση είναι ευεργετική για την ψυχή», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε ειδικότερα στον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης και τον Άγιο Νεκτάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...