Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Παραιτήθηκε Νιγηριανός επίσκοπος-εκλεκτός του Πάπα-γιατί δεν τον ήθελε κλήρος και λαός

Nigerian bishop 'backed by pope but rejected by rebel priests' resigns
Ένας Νιγηριανός επίσκοπος, τον οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος υπερασπίστηκε σθεναρά, παραιτήθηκε μετά από μια πενταετή, μερικές φορές βίαιη, σύγκρουση με εξεγερμένους ιερείς και πιστούς που τον απέρριψαν ως αλλοδαπό, δήλωσε το Βατικανό τη Δευτέρα.
Η υπόθεση του Βατικανού εναντίον του λαού της μητρόπολης Ahiara στη νοτιοδυτική Νιγηρία έγινε  μια σπάνια μάχη θελήσεων που δοκιμάζει τη δύναμη της παπικής εξουσίας και θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές τοποθετήσεις.
Μια ανακοίνωση του Βατικανού έλεγε ότι ο πάπας είχε αποδεχθεί την παραίτηση του Πέτερ Εμπέρ Οππαλέκε ως επίσκοπο της μητρόπολης Αχιαρά. Είπε ότι η θέση είχε κηρυχθεί κενή και ότι ένας παπικός διαχειριστής θα την διοικεί προς το παρόν.
Πολλοί ιερείς και πιστοί αρνούνταν να κάνουν υπακοή στον Οκπαλέκε επειδή δεν προέρχεται από το Mbaise, μια βαρέως καθολική περιοχή στη νοτιοδυτική Νιγηρία, αποτελούμενη από ένα αμάλγαμα ιθαγενών φυλών που συνδέονται με γάμους.
Ο επίσκοπος Okpaleke προέρχεται από τη γειτονική πολιτεία Anambra.

Ο Οκπαλέκε διορίστηκε επίσκοπος από τον τότε Πάπα Βενέδικτο το 2012, αλλά οι διαμαρτυρίες τον εμπόδισαν να αναλάβει τη μητρόπολη. Η τελετή ενθρόνισής του πραγματοποιήθηκε σε μια άλλη περιοχή της Νιγηρίας επειδή οι πόρτες του καθεδρικού ναού της Ahiara ήταν κλειδωμένες έτσι ώστε ο επίσκοπος δεν μπορούσε να εισέλθει.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απαιτεί υπακοή

Η κατάσταση έφτασε στα άκρα τον περασμένο Ιούνιο όταν ο Φραγκίσκος ζήτησε από όλους τους ιερείς της επισκοπής να του γράψουν επιστολή εντός 30 ημερών υποσχόμενοι την υπακοή τους και την αποδοχή του Okpaleke ως επισκόπου επειδή διορίστηκε από έναν πάπα.
Όσοι δεν γράψουν μια τέτοια επιστολή θα αντιμετώπιζαν την καθαίρεση, τους είπε τότε ο πάπας. Ο Φραγκίσκος  ζήτησε επίσης από τους επαναστατημένους ιερείς να  γράψουν μια επιστολή συγνώμης στον Okpaleke.
Το Fides , το ιεραποστολικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βατικανού, δήλωσε ότι περίπου 200 ιερείς είχαν γράψει στον πάπα, υποσχόμενοι την υπακοή τους. Πολλοί όμως είπαν στον Ποντίφηκα ότι είχαν «ψυχολογική δυσκολία στη συνεργασία με τον επίσκοπο μετά από χρόνια συγκρούσεων».
Τη Δευτέρα, το Fides δημοσίευσε αποσπάσματα από την επιστολή παραίτησης του Okpaleke, λέγοντας ότι δεν κατάφερε να πάρει την  μητρόπολη ή ακόμα και να ζήσει στην επικράτειά της λόγω της συνεχιζόμενης «βίαιης αντίδρασης και αντίστασης».
Ο οργανισμός, ο οποίος ελέγχεται από το Βατικανό, δήλωσε ότι οι επαναστάτες ιερείς πρέπει να «σκεφτούν για τη σοβαρή ζημιά που προκλήθηκε στην Εκκλησία» μέσω των «παράλογων ενεργειών τους εναντίον ενός επίσκοπου νόμιμα διορισμένου από τον Πάπα».
Στην επιστολή παραίτησής του, ο Okpaleke είπε ότι το να παρέμενε επίσκοπος δεν θα ήταν ευεργετικό για την Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...