Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Gevork Vartanian:ένας μυθικός κατάσκοπος



panorama.am

Η 17η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την επέτειο γέννησης του Gevork Vartanian, ενός διάσημου σοβιετικού πράκτορα πληροφοριών, ο οποίος βοήθησε να αποτραπεί ένα ναζιστικό σχέδιο για να σκοτώσει τους ηγέτες των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Gevork Varian γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1924 στη νότια ρωσική πόλη Rostov-on-Don, από Αρμένιους γονείς. Το 1930, η οικογένειά του μετακόμισε στην Τεχεράνη.

Ο Βαρτανάνιος ήταν γιος ενός Ιρανο-αρμένιου σοβιετικού πράκτορα πληροφοριών, ο οποίος επιχειρούσε στην Τεχεράνη για πάνω από δύο δεκαετίες με το πρόσχημα ενός επιτυχημένου εμπόρου. Η κατασκοπική καριέρα των νεαρού Βαρτανιάν άρχισε νωρίς, όταν το 1940, στην ηλικία των 16 ετών, έλαβε την πρώτη του αποστολή και την κωδική ονομασία Amir, ανέφερε η εφημερίδα The Armenia Weekly.

Η σύζυγός του, Γκόχαρ, ήταν επίσης κατάσκοπος στρατευμένη από τον Βαρτανιάν. Εργάστηκε μαζί του για τρεις δεκαετίες. Το έργο του στη κατασκοπία συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90. Η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών αποκάλυψε την ταυτότητα του Βαρτανιάν μόνο το 2000.

Το φθινόπωρο του 1943, σε ηλικία 19 ετών, ο Βαρτανιάν εμπόδισε τους ναζιστές να πραγματοποιήσουν την Επιχείρηση Long Jump στην Τεχεράνη. Εγκρίθηκε από τον Χίτλερ και με επικεφαλής τον Ernst Kaltenbrunner, το σχέδιο στόχευε στη δολοφονία του Στάλιν, του Ρούσβελτ και του Τσώρτσιλ.


Ο σοβιετικός πράκτορας πληροφοριών Νικολάι Κουσνετσόφ αποκάλυψε  πρώτος το σχέδιο όταν παρουσιάστηκε ως στρατιωτικός αξιωματικός από την κατεχόμενη από τους ναζί Ουκρανία και έλαβε πληροφορίες από το Γερμανό SS Hans Ulrich von Ortel, γνωστό για την κατανάλωσή αλκοόλ.

Ο Βαρτανιάν και η ομάδα του νεαρών ομοϊδεατών- όλοι γύρω στην ηλικία του - ήταν γνωστοί ως το "ελαφρύ ιππικό". Ήταν γνωστοί για το ότι ταξιδεύουν γρήγορα και ελαφρά, συχνά με τα ποδήλατά τους. Εκτός από τον Βαρτανιάν, η ομάδα απαρτιζόταν από πέντε Αρμένιους, έναν Ασσύριο και έναν Λέζγκιν. Το καθήκον τους ήταν να διεξάγουν παρακολουθήσεις Γερμανών και τους πιθανών Ιρανών πρακτόρων. Είχαν συμμετοχή στις συλλήψεις περίπου 400 ναζί πρακτόρων.

Την παραμονή της Διάσκεψης της Τεχεράνης, η ομάδα του Βαρτανιάν εντόπισε μια ομάδα έξι Γερμανών ασυρματιστών, οι οποίοι είχαν πέσει με αλεξίπτωτο κοντά στην πόλη Qum, 40 μίλια νότια της Τεχεράνης. Το "ελαφρύ ιππικό" ακολούθησε τους Γερμανούς στην Τεχεράνη, όπου ήρθαν σε επαφή με το τοπικό γερμανικό δίκτυο κατασκοπείας και έκαναν επαφή με το Βερολίνο. Ο Βαρτανιάν και η ομάδα του συνέχισαν να παρακολουθούν τις επικοινωνίες τους και αποκαλύφθηκε ότι οι Γερμανοί σχεδίαζαν να στείλουν μια άλλη ομάδα ανδρών για να πραγματοποιήσουν το σχέδιο δολοφονίας. Τα μέλη της πρώτης ομάδας Γερμανών πρακτόρων συνελήφθησαν. Σύμφωνα με τον Vartanian, επέτρεψαν σε έναν από τους Γερμανούς ασυρματιστές να έρθει σε επαφή με το Βερολίνο με νέα σχετικά με το αποτυχημένο σχέδιο. Οι Γερμανοί αποφάσισαν να μην αποστείλουν τη δεύτερη ομάδα και ματαίωσαν την επιχείρηση.

Το 1955, ο Vartanian αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών στο Ερεβάν. Αναφέρεται ότι μιλούσε άπταιστα οκτώ γλώσσες.

Το 2003, ο Yuri Lvovich Kuznets δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Tehran-43 ή Operation Long Jump. Το βιβλίο είχε πληροφορίες από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και υπογραμμίζει το ρόλο του Βαρτανιάν στα γεγονότα. Το 1981, κυκλοφόρησε η σοβιετο-γαλλική ταινία "Τεχεράνη 43" με πρωταγωνιστή τον Γάλλο ηθοποιό Alain Delon. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της καριέρας του Βαρτανιάν παραμένει μυστήριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έργου του παραμένει απόρρητο.

Ο Βαρτανιάν έλαβε το χρυσό μετάλλιο του "Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης" το 1984 για το έργο του κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου. Έλαβε τρεις διακρίσεις μετά την επιτυχία του το 1943: τα παράσημα  του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, το Κόκκινο Λάβαρο της Μάχης και το Κόκκινο Αστέρι. Του απονεμήθηκε το Παράσημο για τις Υπηρεσίες στην Πατρίδα όταν έγινε 80 ετών.

Ο Gevork Vartanian πέθανε 87 ετών  στις 10 Ιανουαρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...