Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Στη Μπουρκίνα Φάσο,οι φυλακισμένοι χορεύουν

Burkina Faso prison inmates take up dancing
africanews.com

Παρά το ότι εκτίουν διάφορες ποινές στη φυλακή, αυτοί οι άντρες προετοιμάζουν ένα κομμάτι σύγχρονου χορού.

Το κάνουν αυτό τους τελευταίους πέντε μήνες στη φυλακή Bobo Diolasso στη Μπουρκίνα Φάσο.

Το να φέρει τον χορό στη φυλακή, είναι η πρωτοβουλία του Αγκιμπού Σάνου, ενός Μπομπολέζου χορογράφου στο έργο του που ονομάζεται "Γιατί όχι!".


«Το Γιατί Όχι  φέρνει αυτή την πολιτιστική δραστηριότητα σε άτομα που εκτίουν ποινές  φυλάκισης. Αλλά αυτός ο χορός δεν είναι μόνο πολιτιστικός αλλά επιδιώκει να δώσει στους φυλακισμένους μια ευκαιρία να γίνουν επαγγελματίες χορευτές. Θέλουμε να μαθαίνουν να χορεύουν, να συμμετέχουν σε θεατρικά έργα,να κάνουν μουσική, και να προετοιμάσουν την κοινωνική επανένταξή τους μετά την απόλυσή τους », είπε ο Σάνου στο Africanews.

Η πρωτοβουλία ήταν καλοδεχούμενη  από αυτούς τους άνδρες. Λένε στο Africa News,ότι  το έργο τους έχει προσφέρει μεγάλη ανακούφιση.



Αισθάνομαι υπερήφανος εκεί, γιατί όταν γυρνάω, υπάρχουν πολλοί που με ρωτούν ακόμη και τι κάνατε σήμερα. Τους κάνουμε μικρές επιδείξεις.


Μετά από μήνες εξάσκησης , ήρθε η ώρα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους. Με ενθουσιασμό, συναρπάζουν τους συγκρατούμενούς τους με τα χαρίσματα της χορογραφίας τους. Αυτή τη στιγμή τιμήθηκαν από τους θεατές που στερήθηκαν την ελευθερία τους. Ήταν ενθουσιασμένοι από το ταλέντο τους και δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς παρά συνεχώς να συγχαίρουν  τους συγκρατούμενούς τους ..

'' Μερικοί άνθρωποι είναι μέσα εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν άνθρωποι που εκτίουν πέντε έως δέκα χρόνια στη φυλακή, αλλά με αυτή την ευχαρίστηση, νομίζω ότι είναι καλύτερα. Αντί να περνάς το χρόνο σκεπτόμενος, εάν υπάρχει μια τέτοια ατμόσφαιρα, είναι ωραία », είπε ένας άλλος κρατούμενος των φυλακών.

Ο ιδρυτής του έργου, ελπίζει ότι η τέχνη του χορού θα παράσχει σε αυτούς τους κρατούμενους μια προσωρινή διαφυγή στις σκληρές συνθήκες  φυλάκισής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...