Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Επεισόδια με νεκρό σε πορείες οργανωμένες από τις εκκλησίες στο Κονγκό

DR Congo police kill protester in church-led march against Kabila
africanews.com

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Κινσάσα πυροβόλησαν έναν αντικυβερνητικό διαδηλωτή και τραυμάτισαν άλλους δύο που είχαν συγκεντρωθεί για να λάβουν μέρος σε πορεία υπό την ηγεσία των εκκλησιών κατά της κυριαρχίας του προέδρου Ιωσήφ Καμπίλα την Κυριακή.

Καθολικοί και ευαγγελικοί εκκλησιαζόμενοι σε όλο το Κονγκό είχαν σκοπό να βγουν στους δρόμους μετά τις λειτουργίες της Κυριακής, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν τις κύριες εκκλησίες της Κινσάσα και μπλόκαραν τους δρόμους, εμποδίζοντας τις περισσότερες διαδηλώσεις από το ξεκίνημα.

Ο θάνατος και οι τραυματισμοί συνέβησαν σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Κινσάσα, αλλά όλα τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αγίου Ιωσήφ της Κινσάσα, όπου τους είδε δημοσιογράφος του Reuters.


Στην εξουσία από το 2001, ο Kabila έκανε  μια συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2016 με το κύριο μπλοκ της αντιπολίτευσης να παραμείνει μετά την εκπνοή της εκλεγμένης εντολής του, υπό τον όρο ότι θα διεξαχθούν εκλογές μέχρι τα τέλη του 2017.


Οι κυβερνητικές αρχές έχασαν αυτή την προθεσμία και οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για αυτό το Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι εκλογικοί αξιωματούχοι έχουν υπαινιχθεί ότι οι εκλογές μπορεί να μην είναι δυνατές και τότε λόγω οικονομικών και υλικοτεχνικών περιορισμών.

«Ο λαός μας δεν πιστεύει πλέον στην πολιτική βούληση των σημερινών μας ηγετών να εξασφαλίσουν μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας», γράφει μία από τις κύριες οργανωτικές ομάδες σε μια ανακοίνωση πριν από την πορεία.

Οι εκκλησιαστικές ομάδες έχουν καταστεί η κύρια αντιτιθέμενη δύναμη στον Καμπίλα, καθώς τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν παγιδευτεί από τις εσωτερικές τους συγκρούσεις ή έχουν δει τους ηγέτες τους να εξαναγκάζονται σε εξορία.

Όπως και με τις προηγούμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, το διαδίκτυο, τα κινητά δεδομένα και τα μηνύματα μέσω τηλεφώνου κόπηκαν σε όλο το Κονγκό νωρίς την Κυριακή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν περίπου δώδεκα πολίτες κατά τη διάρκεια δύο προηγούμενων πορειών τους τελευταίους δύο μήνες που οργανώθηκαν από καθολικούς ακτιβιστές σε επιχειρήσεις  καταστολής που πυροδότησαν φόβους ότι το Κονγκό θα μπορούσε να συρθεί πίσω στους πολέμους των τελών του προηγούμενου  αιώνα στους οποίους έχασαν τη ζωή εκατομμύρια.

Ο αστυνομικός επιθεωρητής  της Κινσάσα, Στρατηγός Σιλβάνο Κασόνγκο, είχε ανακοινώσει στόχο «μηδενικών θανάτων» κατά την επιθεώρηση της αστυνομίας το Σάββατο.

"Είναι ο λαός μας, οι συμπατριώτες μας που προστατεύουμε. Είπα στους αστυνομικούς να μην πυροβολούν τους πολίτες, οι οποίοι είναι άμαχος πληθυσμός, "είπε.

REUTERS+

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...