Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Άλλη μια γυναίκα συνελήφθη στο Ιράν διαμαρτυρόμενη για τον ενδυματολογικό κώδικα

Μια γυναίκα συνελήφθη στο Ιράν μετά από ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην υποχρεωτική   μαντήλα, το πιο πρόσφατο παρόμοιο γεγονός τους τελευταίους μήνες. Το βίντεο που ανέβηκε στο YouTube στις 15 Φεβρουαρίου δείχνει μια γυναίκα να στέκεται πάνω σε ένα τσιμεντένιο κύβο μπροστά σε ένα πλήθος στην οδό Enghelab (Επαναστάσεως) της Τεχεράνης, κυματίζοντας τη μαντήλα  της σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μια γυναίκα στην οδό Εnghelab (Revoloution) που διαμαρτύρεται για την αναγκαστική μαντήλα.
Στη συνέχεια η αστυνομία φτάνει στη σκηνή και η γυναίκα φαίνεται να τραβιέται βίαια, καθώς το πλήθος φωνάζει: "Αφήστε την ήσυχη".

Η γυναίκα διαμαρτυρήθηκε στον ίδιο τόπο και με τον ίδιο τρόπο όπως η πρώτη τέτοια διαδήλωση τον Δεκέμβριο.
Η γυναίκα που έκανε την πρώτη τέτοια διαμαρτυρία στα τέλη Δεκεμβρίου έγινε σύμβολο της παραβίασης του αυστηρού κώδικα ένδυσης που εφαρμόζεται στο Ιράν. Έχει ονομαστεί το "κορίτσι της οδού Επαναστάσεως".
Μετά τη διαμαρτυρία της στις 27 Δεκεμβρίου, αρκετές άλλες γυναίκες συνελήφθησαν στο Ιράν επειδή διαμαρτύρονταν για την υποχρεωτική μαντήλα, αφαιρώντας τα μαντήλια τους και κουνώντας τα στον αέρα.
Στις 24 Ιανουαρίου, η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε τις εκκλήσεις της προς την Τεχεράνη να «τερματίσει τη δίωξη των γυναικών που μιλούν ενάντια στην υποχρεωτική μαντήλα και να καταργήσουν αυτή τη προκατειλημμένη και ταπεινωτική πρακτική».
Ο ισλαμικός κώδικας ένδυσης έγινε υποχρεωτικός στο Ιράν μετά την επανάσταση του 1979.
Ο ενδυματολογικός κώδικας υπαγορεύει ότι τα μαλλιά και το σώμα μιας γυναίκας πρέπει να καλύπτονται ανά πάσα στιγμή δημόσια.
Η αστυνομία της ηθικής ασκεί συστηματική καταστολή σε εκείνες τις γυναίκες που δεν συμμορφώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...