Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Οι σφαγές του Sumgait:Η ξεχασμένη γενοκτονία κατά των Αρμενίων από Αζέρους και ΕΣΣΔ

Αποτέλεσμα εικόνας για Sumgait

panorama.am

Παρά το γεγονός ότι τα πογκρόμ στο Sumgait έχουν τεκμηριωθεί ευρέως με αφθονία καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων, αυτές οι πράξεις γενοκτονίας δεν έλαβαν ποτέ την κατάλληλη πολιτική και νομική εκτίμηση, δήλωσε η επικεφαλής της ΜΚΟ Ίδρυμα Ενάντια στην Καταπάτηση του Νόμου και  πρώην συνήγορος του πολίτη Larisa Alaverdyan σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη

"Καμία αποζημίωση δε δόθηκε στα θύματα των σφαγών ποτέ .Φαίνεται παράξενο αλλά τα γεγονότα είναι τόσο απλά.Σε μια πρόσφατα ανεξάρτητη Αρμενία δεν έχουμε δώσει νομική, πολιτική και ανθρωπιστική αξιολόγηση [στα πογκρόμ]", δήλωσε η Alaverdyan.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 26-29 Φεβρουαρίου 1988, με την πραγματική συνενοχή των τοπικών αρχών και την αδράνεια της κυβέρνησης της ΕΣΣΔ, διοργανώθηκαν μαζικά πογκρόμ αμάχων στην πόλη Sumgait  του σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν, συνοδευόμενα από άνευ προηγουμένου βάναυσες δολοφονίες, βία και λεηλασία εναντίον του αρμενικού πληθυσμού της πόλης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 27 Αρμένιοι σκοτώθηκαν. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι αρκετές εκατοντάδες Αρμένιοι σκοτώθηκαν στην πόλη σε τρεις ημέρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Sumgait

Η Alaverdyan υπενθύμισε ότι η Σοβιετική ηγεσία αποφάσισε να μειώσει την αντι-αρμενική φύση των πογκρόμ και να τις ονομάσει "πράξεις χουλιγκανισμού" με μόνο με έναν από τους δράστες να δέχεται τη μέγιστη θανατική ποινή.

"Στην Αρμενία δεν δόθηκε σωστή εκτίμηση σε εκείνες τις σφαγές όπου αποκεφαλίστηκε κόσμος. Υπάρχουν αναφορές ότι οι άνθρωποι ανταμείφθηκαν για τους αποκεφαλισμούς όπως συνέβη με τον Ραμίλ Σαφάροφ", δήλωσε η Alaverdyan. 
Η Μαρίνα Γκριγκοριάν, ​​συγγραφέας του "έργου της τακτικής γενοκτονίας", επεσήμανε ότι οι πράξεις γενοκτονίας στο Sumgait ήταν ενορχηστρωμένες και καλά συντονισμένες και από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν με τη σιωπηρή συγκατάθεση της σοβιετικής ηγεσίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για Sumgait
"Έχουμε πολλούς αυτόπτες μάρτυρες για να το αποδείξουμε,ακόμη και οι Αζέροι μιλούσαν για αυτό. Επιπλέον, έχουμε φωτογραφίες που δείχνουν μέλη μονάδων ειδικών δυνάμεων που συντονίζουν τις σφαγές", ανέφερε η Γκριγκοριάν.
Αποτέλεσμα εικόνας για Sumgait

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...