Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Νεαροί μουσουλμάνοι στο Λίβανο καταδικάστηκαν να μάθουν στίχους από το Κοράνι που υμνούν την Παναγία

A minaret of the Mohammed al-Amin Mosque and two crosses on top of the Maronite St George Cathedral are seen in downtown Beirut, Lebanon. (File)


Η απόφαση εκδόθηκε από δικαστή του Λιβάνου όταν  μια ομάδα εφήβων προσέβαλλαν τον Χριστιανισμό, για να τους διδάξουν ανοχή. Η κίνηση έχει επαινεθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Ένας χριστιανός δικαστής στο Λίβανο καταδίκασε τρεις νεαρούς μουσουλμάνους που είπαν προσβλητικά πράγματα για τον Χριστιανισμό να απομνημονεύσουν στίχους από ένα μέρος του Κορανίου που δοξάζει τη Θεοτόκο και τον Ιησού Χριστό, σύμφωνα με την Independent.

Οι έφηβοι πρέπει τώρα να μάθουν τα κείμενα από την σούρα Al-Omran προκειμένου να απελευθερωθούν,αποφάνθηκε η δικαστής Joceline Matta .

Στο Λίβανο, η προσβολή της θρησκείας κάποιου μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως τριών ετών. Αλλά η Matta εξήγησε την ασυνήθιστη ποινή της λέγοντας ότι ο νόμος είναι "όχι μόνο φυλακή" αλλά "σχολείο", προσθέτοντας ότι τα αγόρια πρέπει να μάθουν περισσότερα για τη θρησκεία τους.

Το Ισλάμ βλέπει τον Ιησού ως μεγάλο προφήτη του Αλλάχ και το Κοράνι έχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τη Θεοτόκο, το οποίο πήρε το όνομά της.


Η ασυνήθιστη ποινή προκάλεσε θετικές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς συνέβαλε στην προώθηση της θρησκευτικής ανοχής καθώς και της ειρηνικής συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών.

Ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός Σαάντ Χάριρι ήταν μεταξύ αυτών που επαίνεσαν την ποινή, λέγοντας ότι η θρησκευτική ανοχή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της «διδασκαλίας κοινών ιδεών».

Ο Λίβανος είχε βυθιστεί σε μια θρησκευτική σύγκρουση μεταξύ διαφόρων ομάδων μουσουλμάνων, χριστιανών και δρούζων  στον εμφύλιο πόλεμο 1975-1990, ο οποίος κόστισε τη ζωή περίπου 120.000 ανθρώπων. Το ζήτημα της θρησκείας παραμένει ευαίσθητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...